Video placeholde

Pro eutanázii, manželství pro všechny i vyšší daň z nemovitosti. Petr Pavel chce lidem říkat i nepříjemné věci

Diskusi o daňové reformě považuje Petr Pavel v současnosti za naprosto zásadní a coby prezident by se spolu s odborníky snažil najít model, který bude z dlouhodobého hlediska pro Českou republiku optimální. Návrhů je už nyní na stole několik, takže by nemělo jít o žádné složité hledání. Žádoucí je podle něj celý systém DPH zprůhlednit a zjednodušit ze tří sazeb na dvě, což by do rozpočtu přineslo až 80 miliard korun. Další příspěvek by mohlo vygenerovat zvýšení daně z nemovitosti, která patří k nejnižším v Evropě. Podstatné je, aby vláda k takovému kroku našla odvahu, Pavel by ji z pozice nejvyššího ústavního činitele podpořil. I za cenu vyřčení nepříjemných pravd. Právě to je podle něj role hlavy státu.

Tým expertů, jejichž argumentům bude Petr Pavel naslouchat, pokud se stane vítězem prezidentských voleb, pomůže sestavit Tomáš Richter. „To nemá nic společného s loajalitou vůči mně, nebo komukoliv jinému. Když se chci s někým poradit, tak hledám opravdu člověka, který je odborníkem na svoji oblast, ať už je jakákoliv, a ten jeho názor může být naprosto odlišný od mého. Jsem rád, když mám širší spektrum názorů, abych si potom mohl udělat, pokud možno ucelenější obrázek,“ popisuje Pavel svá očekávání od někdejšího spoluzakladatele Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, se kterým spolupracuje už nyní. Richter v jeho volebním týmu dohlíží na fundraising. Komunikací všech zpráv, včetně těch, které se neposlouchají úplně dobře, by zaštiťovala Markéta Řeháková, která stejnou roli zastává i v kampani.

Nově by se ke generálovým blízkým spolupracovníkům přidala dosavadní vedoucí Kanceláře Senátu Jana Vohralíková (ta se k 28. únoru 2023 vzdala svého pracovního místa, což oficiálně potvrdil předseda Senátu Miloš Vystrčil pár hodin po natočení rozhovoru – pozn. red.). Fakt, že týdeník Respekt upozornil na existenci fotky, která potenciální kancléřku zachycuje spolu s Petrem Hlubučkem, obviněným v kauze Dozimetr, Pavla neznepokojuje. „Asi každý z nás, kdo se pohyboval v nějakých funkcích, nebo alespoň v mediálním prostoru, tak má fotku s někým, kdo byl minimálně obviněn, takže na tom bych to úplně nestavěl. Petr Fiala má z nedávné doby fotku hned asi s třemi trestně stíhanými osobami, a přesto ho za to nikdo neodsuzuje. Myslím z toho setkání premiérů,“ má jasno a upřesňuje, že snímek pochází z doby, kdy byla Vohralíková kvestorkou České zemědělské univerzity, která v Lysolajích, kde byl tehdy Hlubuček starostou, prováděla stavební úpravy.

Co za dostatečně vyjasněné nepovažuje, je hospodaření na Mendelově univerzitě v letech 2018 až 2022, kdy byla její rektorkou Danuše Nerudová. „Naprosto odmítla jakoukoliv odpovědnost za nějaké pochybení na univerzitě, kterou řídila s odkazem na to, že univerzita je úplně jiné prostředí, že ona jako rektorka nebyla manažerka a že teda vlastně ani nezodpovídala za cokoliv, co se dělo na jednotlivých fakultách. To mně přijde zvláštní, protože přece jenom člověk, který řídí jakýkoliv celek, ať už je to univerzita, firma, armáda, nebo stát, tak by měl cítit alespoň sdílenou odpovědnost za to, co se v tom celku, který řídí, děje,“ říká Pavel. Právě nepřesvědčivé vysvětlení jeho protikandidátky ho přimělo přehodnotit její původně bezvýhradnou podporu, v případě že by se nedostal do 2. kola prezidentských voleb a ona postoupila. Za fér považuje ji případně podpořit, ale s výhradami.

Vědom si je přitom i svých chyb a za jednu z nich označuje vstup do komunistické strany. Chápe, že právě jeho stranická minulost může být pro některé voliče důvodem, proč ho nevolit. „Na druhou stranu jsem měl možnost poznat spoustu lidí, kteří byli bývalým režimem hodně poznamenáni. Strávili dlouhé roky ve vězení, nemohli vykonávat svoji práci, někteří dokonce přišli o život. A dokázali se přes to přenést a nevnímat všechny, kdo si tehdy takzvaně zadali, v jednom balíku a dokázali diferencovat, kdo se z té doby poučil a dělal něco úplně jiného. Myslím si, že to je můj případ. Já jsem 6 let před listopadem 89 byl v armádě bývalého režimu a 33 let od té doby jsem se výrazně podílel na tom, aby tahle země byla bezpečná, demokratická a respektovaná,“ dodává s tím, že nezná žádného vojáka, který by byl ochotný zemřít pro ÚV KSČ, ale spoustu těch, kteří byli připraveni bránit vlast s nasazením vlastního života.

Jak hodnotí novoroční projev premiéra Fialy? Pomáhá vláda dost? Jaké hlavní výzvy nás letos čekají a jak by se k nim coby prezident postavil? Proč podporuje adopce stejnopohlavních párů a měly by být jejich svazky legitimizovány jako manželství? Nebo jak ho ovlivnilo umírání maminky? Na tyto a další otázky odpovídal generál v záloze a prezidentský kandidát Petr Pavel.

Rozhovory Prostoru X můžete nově sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>