Video placeholde

Půjde Babiš do vězení? Po týdnu je jasněji. Advokát Kučera popisuje, co rozhodne a jaká je strategie obhajoby

Ohánět se v kauze Čapí hnízdo výroky o zinscenovaném politickém procesu nedává smysl, vysvětluje advokát Jiří Kučera s tím, že Andrej Babiš není stíhán za své názory, politické angažmá nebo jednání. Obviněný je z účasti na dotačním podvodu, jehož hlavní aktérkou je Jana Nagyová. Klíčová bude její vina. „Pokud nebude odsouzena paní Nagyová, tak nebude odsouzen ani pan Babiš,“ říká Kučera. Rozhodující teď podle něj bude přezkoumání listinných důkazů. Z těch by mělo během následujících dvou týdnů vyplynout, zda v žádosti o 50milionovou dotaci, kterou někdejší předsedkyně představenstva rodinné farmy podala svým jménem, vědomě uvedla nepravdivé údaje a dopustila se tak trestného činu.

Narůstající skepse vůči fungování demokratických institucí přiměla advokáta Jiřího Kučeru nesledovat proces desetiletí, ve kterém je souzen expremiér Andrej Babiš, jen z profesního zájmu, ale využít své odbornosti k posílení víry v právní stát. „Když z toho procesu bude dobrý report, kde se právní věci řádně a srozumitelně vysvětlí, tak to povede ke snazšímu pochopení a srozumitelnosti toho, co se vlastně před soudem odehrává,“ prozrazuje, proč se rozhodl průběh hlavního líčení komentovat a své právní analýzy publikovat na webu Reflexu (k přečtení jsou zde).

Z toho, co během pěti jednacích dnů zatím zaznělo, jsou podle Kučery důležité výpovědi dotačních úředníků, ze kterých vyplynulo, že „vycházeli z pravdivosti čestného prohlášení, že Farma Čapí hnízdo je malý a střední podnik a že je nezávislý, a pod tím je podepsaná paní Nagyová, která žádost podávala.“ Druhým pozoruhodným aspektem je výpověď Andreje Babiše mladšího a posouzení pravosti jeho podpisu na smlouvě o převodu akcií. „To byl ten moment, kdy se podnik, který se potom přejmenoval na Farmu Čapí hnízdo, vyváděl z holdingu a akcie se převáděly z holdingové společnosti na třetí osoby, například na pana Andreje Babiše mladšího. Soudní znalec nebyl úplně přesvědčivý, řekl, že je vysoká pravděpodobnost, že to není podpis Andreje Babiše mladšího, ale že to nemůže určit s jistotou, jelikož nemá dostatek srovnávacího materiálu,“ rekapituluje Kučera dosavadní průběh a předpokládá, že podpis expremiérova syna bude ještě přezkoumán. Že by svědectví Andreje Babiše mladšího mohla být přikládána menší relevance s ohledem na spekulace o jeho duševním zdraví, vylučuje. „U trestního soudu platí zásada bezprostřednosti provádění důkazů. Soud si udělá sám úsudek o tom, jak je svědek důvěryhodný, má na to několik nástrojů,“ odmítá jakékoli pochybnosti.

Co naopak jednoznačné není, je rozsah obžaloby Andreje Babiše. „Pokud soud rozšíří obžalobu o trestný čin poškozování finančních zájmů Evropské unie, tak dojde k tzv. jednočinnému souběhu. To je to, že jedním skutkem, to znamená jedním jednáním, spácháte dva trestné činy. A zvláštností té obžaloby je, že paní Nagyová je obžalovaná, jak z dotačního podvodu, tak i z trestného činu poškozování finančních zájmů Evropské unie, kdežto pan Babiš je obžalován jenom z pomoci k trestnému činu dotačního podvodu,“ upozorňuje advokát. Logické by podle něj bylo, aby byli oba obžalovaní z obou skutků, navíc s přihlédnutím k tomu, že jde o 50 milionů, tedy škodu velkého rozsahu. „Státní zástupce navrhl podmínečné odsouzení, a to je velice neobvyklé, i když to soud nezavazuje, protože soud si trestnost jednání vyhodnotí sám až po plném objasnění skutkového stavu, tak je to něco, co zasluhuje otázku na státní zastupitelství, proč je to tak mírné, když u paní Nagyové to zákon nedovoluje, protože se jedná o zvlášť závažný trestný čin. Podmíněné odsouzení můžete navrhnout někomu, komu hrozí trest odnětí svobody do tří let, ale tady je ta minimální hranice 5 let, to znamená 5 až 10 let,“ pozastavuje se Kučera.

Jak hodnotí dosavadní počínání soudce Šotta? Co si myslí o práci Eduarda Bruny a jeho kolegů, kteří obhajují Andreje Babiše? Byla volba nevypovídat šťastným řešením? A co říká na spekulace, že chce být expremiér odsouzen co nejdřív, aby mu dosluhující prezident stihl udělit milost? Na tyto a další otázky odpovídal v Prostoru X advokát Jiří Kučera.