Video placeholde

Milion chvilek: Chceme odvolání ministra Blažka, chystáme akci před Babišův soud, ukážeme ho v teplákách

Loni inicioval spolek Milion chvilek v hlavním městě i mimo něj celou sérii demonstrací proti vládě Andreje Babiše a stejně nekompromisní přístup při porušování demokratických hodnot proklamoval zaujmout také k nastupujícímu kabinetu Petra Fialy. Podle slov jeho mluvčí Hany Strašákové se tak děje, i když do ulic jeho signatáři a podporovatelé už nevyráží. „Tam je potřeba určitá energie a je to nějaký nejzazší nástroj spojit lidi na tom náměstí k tomu účelu. Každý z nás má teď spoustu problémů, třeba strach z energetické krize. Je otázka, kolik lidí by tam přišlo, ale tuhle vládu pořád hlídáme, posíláme otevřené dopisy,“ říká s tím, že moc je v nejlepších možných rukách. Sedmdesát tisíc protestujících, kteří první zářijovou sobotu zaplnili Václavák, dalo úřadujícímu premiérovi jiný signál.

Aktivní využívání práv občanské společnosti Hana Strašáková coby mluvčí spolku Milion chvilek kvituje. Strach má v souvislosti s protivládním protestem nazvaným Česká republika na 1. místě o budoucnost demokratického vývoje země a ze společenských nálad, které to s sebou může přinést. „Myslíme si, že požadavky, které organizátoři zveřejňovali, nevedou ani k řešení energetické nebo finanční krize, na kterou oni asi reagovali, a nevedou ani k lepší bezpečnosti naší země, protože chtěli vystoupit z Evropské unie a z NATO, ze společenství, která nám tu bezpečnost spíš zaručují,“ upřesňuje výhrady k deklarovaným postojům s tím, že některé obavy demonstrantů sdílí, ale padnout do náruče Ruska není řešením.

„My bychom chtěli, aby vláda lépe komunikovala s veřejností, a to na všech frontách. Aby veřejnosti vysvětlovala kauzy a nejen tím, že někomu poděkuje, že odejde, protože sám vyvodí důsledky, ale aby informovala o svých krocích v době krize a lépe říkala, proč má na svých postech ty ministry, kteří tam jsou, jako třeba Víta Rakušana, který je teď vyzýván k odstoupení – ne námi, ale opozicí,“ nastiňuje, o co spolek svými otevřenými dopisy usiluje, a dodává, že zatímco ministr vnitra „chvilkařům“ trnem v oku není, ministr spravedlnosti Pavel Blažek podle nich neměl být do čela resortu ani jmenován. Dlouhodobě proto požadují jeho odvolání z funkce.

Kromě slov přejde spolek už brzy také k činům. Ty namíří proti expremiérovi Andreji Babišovi, kterého považuje za hlavní nebezpečí. „Pořád budeme upozorňovat na jeho kauzy, 12. září ho čeká první kolo soudu. Tam k tomu budeme dělat akci a chceme tím ukázat hlavně to, jak je bizarní, že takový člověk vůbec kandiduje, a bizarnost té situace, kdyby se prezidentem stal, protože se snažíme problémům předejít, a ne až pak hasit oheň. Od toho 12. září pak budeme jezdit roadshow s karavanem po celé České republice,“ přibližuje Strašáková podzimní plány Milionu chvilek, jejichž součástí budou také aktivity k prezidentským volbám. V rámci nich budou apelovat na občany, aby svým hlasem podpořili některého z demokratických kandidátů.

Kdo z prezidentských kandidátů je podle Milionu chvilek demokrat? Jaký je rozdíl mezi komunistickou minulostí Andreje Babiše a Petra Pavla? Proč je komunikace spolku směrem k současné vládě vlídnější než k té předchozí? A proč nepožadují odvolání Víta Rakušana? Na tyto a další otázky odpovídala v rozhovoru pro Prostor X mluvčí spolku Milion chvilek Hana Strašáková.