Video placeholde

Rakušan: Už se hraje o ministra vnitra, chtějí mě odstranit, protože se bojí. Babišovi tu radost neudělám

„Koaliční partneři dobře vědí, jaká se tady hraje hra,“ je přesvědčený ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan, kterého lídr opozice Andrej Babiš označil v souvislosti s korupcí na pražském magistrátu za „hlavu hydry“, jež zneužívá své pravomoci, aby kryla mafiánské praktiky spolustraníků. Takové nařčení z úst trestně stíhaného expremiéra, který sám čelil střetu zájmů, považuje Rakušan za paradoxní. Ve skutečnosti podle něj slouží celá kauza jako dobrá záminka k jeho odstranění z čela resortu. Motivace těch, kteří o jeho politickou diskreditaci usilují, je přitom jednoznačná. „Mají strach z toho, že v téhle chvíli, ani na žádné budoucí kauzy, ať se budou týkat kohokoliv, žádné politické tlaky fungovat nebudou,“ má jasno.

„Oddělme dvě věci: je tady kriminální kauza, která se musí vyšetřit, padni, komu padni. Byli s ní spojeni i naši politici, kteří vyvodili politickou odpovědnost,“ říká Vít Rakušan a přiznává, že počínání předsedy pražské organizace Petra Hlubučka obviněného z korupce a účasti na organizované zločinecké skupině je pro něj obrovským zklamáním. Coby předseda Starostů a nezávislých za něj cítí politickou odpovědnost a na celostátním sněmu se svým kolegům bude zodpovídat z toho, co věděl a nevěděl. S tím je ostatně konfrontován už teď na každém krajském zasedání. „Pokud jsem něco vnitřně podcenil v rámci hnutí STAN, tak to není věc, která by měla souvislost s tím, jestli mohu, nebo nemohu být na ministerstvu vnitra,“ odmítá jakékoli selhání na vládní úrovni, které mu podsouvá opozice.

„Teď se hraje hra už mimo kontext té kauzy, hraje se hra o ministra vnitra,“ upozorňuje Rakušan s tím, že právě spojení obou jeho rolí využívají jeho političtí soupeři k oslabení jeho i celé vlády. „Andrej Babiš dlouhodobě říká: ‚Rakušan na vnitru je nepříjemnost!' Teď má nějakou dobrou záminku a já mu tu radost neudělám. Já prostě nejsem spojen s touto kauzou žádným způsobem a já skutečně nemám důvod odstupovat z téhle pozice,“ má jasno a ze svých morálních kvalit nehodlá slevit ani do budoucna. „Že jsem na někoho tlačil a chtěl něco říkat o jménu Hlubuček, je úplný nesmysl. A pan policejní prezident naopak velmi oceňuje, že já se ho na tuhle kauzu vůbec neptám a nikdy ptát nebudu. Já se nikdy nebudu ptát policie na žádnou politickou kauzu, ať v závorce toho straníka bude ANO, nebo jakákoliv jiná značka,“ dodává s tím, že právě proto je pro politickou konkurenci nepohodlným.

Jasné stanovisko adresoval i celostátnímu výboru STAN. „Pokud ve STANu být nechcete, je to pro vás nepřijatelné, neudržitelné, udělejte to rozhodnutí hned. Rozhodněte se teď, ale pak už se nevracejte, protože STAN vás potřebuje teď,“ chce hnutí očistit a s těmi, kteří věří v jeho budoucnost, znovu získat důvěru voličů. Transparentní by podle něj ve své komunikaci měla být i vláda, byť se jí to zatím nedaří. „Musíme celý ten komplex věcí, které jsme udělali, více prodávat a musíme také naší prací ukázat, že to, že jsme pomáhali Ukrajincům, není protipól v nějaké životní situaci českých občanů, jak se snaží populisté z obou dvou opozičních stran naznačovat,“ dodává a nezastírá přitom, že nadcházející podzim bude zřejmě nejsložitějším obdobím, jakému Česká republika za posledních třicet let čelila.

Jakým způsobem figuroval v kauze Dozimetr? Kým byl pro něj Petr Hlubuček? Stojí Starostové a nezávislí před radikálním jakobínským odříznutím těch, kteří jejich dobrému jménu neprospěli, a kdo je případně nahradí? Jakou cítí podporu před předčasným sněmem? Jak se podle něj celá kauza promítne do komunálních voleb a obává se jejich výsledků? Jakého prezidentského kandidáta podpoří hnutí v boji o Hrad? Na tyto a další otázky odpovídal v Prostoru X ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.