Video placeholde

Fiala: Musíme se zbavit závisti, dělám věci správné, ne populární. Z jednání se Zemanem jsem nemohl odejít

Měli bychom se zbavit falešného srovnávání se s druhými, myslí si premiér Petr Fiala a upozorňuje, že v konečném důsledku závistí netrpí jen jedinci, které sžírá, ale celá společnost. To, jaké vyznává hodnoty, je totiž určující pro zvládání těžkých situací spojených s ekonomickou nejistotou. Obavy z ní předseda vlády nezlehčuje, musí nicméně hledat rovnováhu, aby současně pomáhal lidem a brzdil inflaci. „Moje povinnost není dělat věci, které jsou v každé chvíli populární, moje povinnost je dělat správné věci pro Českou republiku. A je jasné, že tomu všichni nemusí v první chvíli rozumět, ale dlouhodobě se to určitě vyplatí,“ říká Fiala a přiznává, že cítí velkou zodpovědnost a dělá, co může.

„My musíme na jedné straně pomáhat lidem, což znamená dávat jim i finanční prostředky, a to děláme sociálně slabým, seniorům v penzi, rodinám s dětmi. Ale současně nemůžeme rozházet plošně spoustu peněz a půjčovat si, protože bychom roztáčeli inflaci. My na jedné straně musíme bojovat s inflací, a to znamená vlastně být úsporní, a na druhé straně pomáhat lidem, kteří se dostanou do potíží. A toto je dilema, které řešíme každý den,“ popisuje premiér Petr Fiala vládní realitu, jejíž součástí je kromě snahy udržet deficit co nejníže také jednání o dalších příspěvcích a odstranění byrokratických bariér, které komplikují jejich využívání.  

„Děláme dost, ale každé to opatření něco stojí, nějak ho musíme zaplatit. A my si musíme rozmyslet, které to opatření opravdu bude fungovat dlouhodobě tak, aby se vyplatilo, proto to děláme v krocích. Ptáte se, jestli budou další kroky? Budou, ale budeme je dělat postupně, uvážlivě, nebudeme o nich mluvit dopředu. Budeme je dělat tak, aby to lidem opravdu pomohlo, proto to taky říkáme dopředu, aby věděli, s čím mají počítat. Snažíme se to připravit tak, abychom to vždycky legislativně stihli a lidé to včas měli,“ upřesňuje postup, jakým bude všudypřítomné drahotě čelit. Finanční úlevu domácnostem by měly přinést i připravované garantované tarify pro elektřinu a možná i plyn, které by garantovaly cenu do určité výše odběru, a po jejím překročení by byla spotřeba účtovaná podle platného ceníku. Jisté je podle Fialy jedno: i kdyby v říjnu Vladimir Putin rozhodl, že Českou republiku úplně odstřihne od ruského plynu, nadcházející zimu zvládneme.

Co může a v zájmu státu dělá premiér podle svých slov i při jednání s Milošem Zemanem. „Musíte zvažovat, co je větší zlo, nebo dobro, jestli vést dialog s prezidentem, anebo ho přerušit. Já za to samozřejmě schytávám, i část našich voličů tomu nerozumí, a já jenom mohu lidem říct, že tohle cítím jako správné a musím vést dialog s prezidentem. Jestli si k tomu pozve pana Nejedlého, nebo někoho jiného, tak to prostě je,“ vysvětluje, proč neodmítl účast na schůzce, na níž se projednávaly otázky zahraniční politiky, a kromě prezidentova expertního týmu se jí účastnil i poradce Martin Nejedlý. Ten nejenže nemá bezpečnostní prověrku, ale je znám svými vazbami na Kreml. „Můžete si říct: ‚Tak já tady nebudu a jdu pryč‘, ale podle mě by to ničemu nepomohlo. Žádná škoda nenastala. Já přesně vím, o čem se dá mluvit a jak se dá mluvit,“ dodává.

I na to, co říká na výsledky aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK, ve kterém se víc než 70 % lidí vyjádřilo, že protiinflační opatření vlády nejsou dostatečná, jak velké zásoby plynu Česko v současnosti má, o kolik se zvýší průměrný důchod, proč o příspěvek na bydlení nežádají všichni, kteří na něj mají nárok, nebo kdo bude koaličním kandidátem na prezidenta, odpovídal premiér České republiky a předseda ODS Petr Fiala.

Pokud vás zajímají i další rozhovory s lidmi, kteří rozhodují o budoucnosti Česka, sledujte Prostor X, anebo mu rovnou dejte svůj hlas v anketě Podcast roku – zde. Budeme rádi a děkujeme!