Video placeholde

Babiš: Politika mi zničila zdraví, myslel jsem, že mám rakovinu, ale byl jsem úspěšný. Za nás bylo líp

Od ledna 2014, kdy vstoupil do politiky, toho Andrej Babiš podle svých slov udělal strašně moc a byl úspěšný. Na oltář své službě veřejnosti přitom obětoval nejen Agrofert, který svým odchodem poškodil, ale i své zdraví. „Myslel jsem, že mám rakovinu prostaty, byl jsem na biopsii. Víte, co je biopsie? Čtrnáctkrát vás bodnou a potom čůráte měsíc krev,“ říká s tím, že už nepracuje 16 hodin denně a zhubnul 13,5 kilo. Za svůj neúspěch přitom nepovažuje ani nerealizovaný stadion pro rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou, ten ztroskotal na konstatování jejího trenéra, že je v Brně „blbá nadmořská výška“, ani zamítnutí výstavby úřednické čtvrti v Letňanech, což byl skvělý projekt zkritizovaný lidmi, kteří „nepostavili v životě ani psí boudu“, zatímco expremiér jich postavil celou řadu. Čapí hnízdo mezi ně ale nepatří, to je dílem jeho dcery a obnovená kauza s ním spojená je produktem polistopadového kartelu.

„Je to účelové trestní stíhání kvůli tomu, abych nebyl v politice, protože jim vadím, protože s nimi nekradu,“ odmítá Andrej Babiš porušení jakýchkoli pravidel při čerpání 50milionové dotace na výstavbu Čapího hnízda. Obnovení kauzy považuje za politické a bezpředmětné, protože víceúčelový areál slouží lidem a dotace byla vrácena, a nejvyšší státní zástupce Zeman, „produkt pana Pospíšila, který je produkt kmotra Jurečka z Plzně“, shledal v případu pochybení naschvál. Na doporučení svých advokátů se proto vydat policii odmítá a ve čtyřstránkovém dopise, pod kterým je sice podepsán, ale nečetl ho, od svého neodůvodněného zbavení poslanecké imunity zrazuje i kolegy ve Sněmovně.   

„Já jsem člověk, který když začínal podnikat, tak každý večer podepisoval faktury. A viděl jsem: rohožka za 3,5 tisíce. Tak říká: ‚Proč potřebujeme rohožku? Škrtnout!‘ Já jsem na ministerstvu financí zhasínal světlo. Vždycky jsem se choval i k státnímu, jak svému vlastnímu. Na úřadě vlády jsme koupili jenom záclony, nic jiného,“ demonstruje svou poctivost a na obranu marnotratné předsedkyně Poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové, která za fotky na svůj Instagram vydala dva miliony korun ze zadlužené státní kasy, uvádí, že „to možná bylo moc“, že „jí to možná nedošlo“ a že současné „asociální vládě“ se hodí na to poukazovat. „Za nás bylo fakt líp, teďka nebude. Tihle zoufalci, co jsou teď ve vládě, tak to bude jenom peklo,“ predikuje.

S kabinetem současného premiéra Petra Fialy, který označuje za „pětislepenec“, se podle Babiše nesmířili ani jeho fanoušci a podporovatelé, kteří ho žádají, aby kandidoval na prezidenta. To, jestli bude, oznámí v září. Už nyní si je ale jistý, že by byl dobrým nejvyšším představitelem státu, protože „celý život chce být dobrý v každé pozici“. Toho současného hodnotit nechce, ani jeho výroky v souvislosti se situací na Ukrajině. Na tu má expremiér jednoznačný názor, invazi Ruska odsuzuje a je přesvědčen, že bývalý americký prezident Donald Trump by byl lepším negociátorem než stávající Joe Biden. „Je to byznysmen a mělo se jednat. Ale hlavně měla jednat Evropa, proč zase my tady potřebujeme, aby to za nás vyjednávali Spojené státy? Jsou náš spojenec jasně, ale my jsme měli být ten lídr,“ dodává s tím, že problémem starého kontinentu je nejednotná zahraniční politika.

Proč by musel být sprostý, kdyby mluvil o primátoru Hřibovi? V čem jsme byli ve světě navzdory 8. nejvyššímu počtu úmrtí během pandemie best in covid? Co se stalo s pravidelným nedělním Čau lidi? A jaká je jeho definice konstruktivní opozice? I na tyto otázky odpovídal Andrej Babiš v Prostoru X.