Video placeholde

Singer: Chudoba je relativní. Stát lidem pomáhá příliš, musíme si pomoct sami a víc se snažit

Česká ekonomika má za sebou dvě velmi dobré dekády, během kterých docházelo ke zlepšování životního standardu. I kdyby teď nastala závažná krize způsobená například nedostatkem plynu, dojde v nejhrozivějším scénáři k propadu na takovou průměrnou životní úrovně, jaká byla kolem roku 2014, predikuje ekonom Miroslav Singer. O tom, že si pohoršíme, není pochyb, o chudobě ale řeč být nemůže. „Drama se z toho dělá logicky v médiích, v politice, hrotí se to, ale v reálu se nedostáváme někam, kde by společnost byla existenčně ohrožená,“ uklidňuje bývalý guvernér České národní banky. Před čím varuje, je uchlácholení se tím, že současná vysoká cena plynu je dočasná a zase klesne. Podle něj jde o novou realitu a s tou je potřeba se vyrovnat, ne ji řešit kompenzacemi.

„Jedna věc je zastavení plynu a druhá věc je jeho cena. Jsem trochu nervózní, když teď slyším, kdo všechno by měl být kompenzovaný za cenu plynu, protože si myslím, že už plus minus zůstane, že tady není žádné období, které se překlene, a pak to půjde zpátky,“ myslí si Miroslav Singer. Kompenzace podle bývalého guvernéra České národní banky a dnes hlavního ekonoma společnosti Generali CEE holding přitom nejsou řešení. Základní ekonomická poučka totiž praví, že pomáhat ze státního je možné pouze na omezenou dobu, nedá se tím změnit realita. Novému statu quo bude jednoduše potřeba se přizpůsobit.

„Jedna z věcí, která podle mě blokuje to zvládání, je, že jsme si zvykli za tu dobu strašně přemýšlet, jak nám kdo má pomoct. Na počátku devadesátek se takhle fakt nepřemýšlelo, tehdy si ty lidi chtěli pomoct sami a mnoho jich díky tomu vybudovalo něco, na co se teď můžou dívat spokojeně. K tomu se prostě musíme vrátit. Nemůžeme furt říkat: ‚Státe, pomoz!‘ My si musíme začít pomáhat sami. A ano, bude to znamenat, že se budeme muset více snažit. Ale zvládneme to,“ říká Singer a přitom kvituje postoj, který zaujala současná vláda.  

„Kroky jsou adekvátní situaci a především nejistotě, která je. Nedá se dělat nic jiného, než že se pokusíme seškrtat deficit nějakým přiměřeným způsobem. Do toho samozřejmě teď stejně budeme muset naopak uvolňovat peníze kvůli tomu konfliktu, naštěstí jsme stát, který na tom není finančně špatně. Ale co se dá vymýšlet? Najednou tady máme několik set tisíc lidí navíc,“ dodává s tím, že návrh 12 opatření proti drahotě, se kterým přišel Andrej Babiš, je v součtu nákladů nesmyslný, a že o část lidí by se stát starat vůbec nemusel. Právě takové proklamace ale kupují hlasy a vyhrávají volby.

Kde je hranice chudoby a o koho by se stát postarat měl? Je postup České národní banky správný, co se od ní dá čekat dál a proč je debata o zvyšování úrokových sazeb ukončená? V čem selhává vzdělání? A proč Rusko nikdy nebude ekonomickou velmocí? Na tyto a další otázky odpovídal v Prostoru X Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky a dnes hlavní ekonom společnosti Generali CEE.