Video placeholde

Klaus: Nejsem proruský, to jsou zlé útoky. Putin prohrál, vyznamenání Zelenského je od Zemana laciné gesto

„Všechny ty hříčky o nějakém mém proruském nebo proputinovském pohledu na svět, jsou prostě zlé politické útoky a já je musím vždycky odmítat. Rusko v žádném případě nebylo zemí, ve které by si našinec, člověk mého typu, vůbec dovedl představit žít, nebo přál žít,“ říká Václav Klaus. O tom, že politický, ekonomický i sociální systém bývalé supervelmoci nám není blízký, je přesvědčený roky. Nikdy neobhajoval ani Vladimira Putina, ale kritizoval, co dělá západ. Hrozba toho, že rozpolcenost Ukrajiny špatně skončí, byla podle něj jasná, a proto vyzýval k dialogu. To se nestalo, za což můžou obě strany. Jednoznačnou chybou Ruska pak bylo, že zaútočilo. „Hlavní obětí války je Ukrajina, ale rovnocennou bude brzy Rusko samotné. A mám strach, že v dnešní éře oblíbenosti uprchlictví a migrace, že nemalou obětí budou i státy, jako je Česká republika,“ míní exprezident.

„Já bych si troufal dneska použít takový ten anglický termín, který jsem nikde nečetl, ale hodí se mi: Putin Is Over. Já myslím, že je po Putinovi, Putin prostě prohrál, nevidím šanci, jak by se z té situace vyhrabal,“ konstatuje Václav Klaus. Ruského prezidenta považoval za superchladného a superpragmatického, ale zároveň za neideologického člověka, který usiloval o to, aby jeho země vzkvétala a byla mocná, ale nepodmiňoval to komunismem. Stejně jako drtivá většina politiků světa si myslel, že nezaútočí. „Jestli Amerika teď říká, že to všechno věděla od nějakého loňského října, nebo co, no tak pak byla naprosto nezodpovědná, že neudělala 1001 kroků k tomu, aby se to nestalo, že nezačala jednat se všemi svými evropskými partnery, že nezačala jednat se všemi svými asijskými partnery, že nezačala tlačit na Rusko dřív nějakým zásadním způsobem,“ dodává.  

Dnešní jednání Ruska si vykládá jako důsledek naprosté frustrace, která vedla až k iracionální krokům. Do duše žádného ruského politika, natož Putina ale nevidí, nikdy se s nimi prý nekamarádíčkoval. „Když teď čtu, jak dnešní prezident Zeman píše dopisy Putinovi: ‚Milý Vladimíre‘, tak já bych se nikdy nesnížil k tomu, že bych použil křestní jméno, vždyť to prostě vůbec nepadá v úvahu. V mých dopisech bylo formálně: ‚Vážený pane prezidente‘,“ uvádí na pravou míru vztah se svým někdejších protějškem.

S Milošem Zemanem se rozchází i v přístupu k ukrajinskému prezidentovi, resp. ve způsobu, jakým během slavnostního udělování státních vyznamenání, které se konalo v náhradním termínu 7. března, oznámil, že udělí Řád bílého lva právě Volodymyrovi Zelenskému. „Mě by to ponižovala, že bych takové líbivé gesto udělal. Já bych nebyl vůbec proti tomu někomu takovému jako Zelenskému třeba dát státní vyznamenání, ale ponižovalo by mě, abych to udělal jako gesto v to pondělí večer. To bych mu to dal 28. října až při normálním vyznamenávacím dni na Pražském hradě. Taková laciná gesta já jsem nedělával,“ vymezuje se exprezident s tím, že „Zeman přeci není hloupý a dobře věděl, že za to mu bude tleskáno.“   

I to, co si myslí o ukrajinských uprchlících, kteří přicházejí do Česka, co Ukrajina vpádem Ruska získala, proč podle něj většina Rusů válku podporuje a který z politiků by měl radši mlčet, řekl bývalý prezident České republiky Václav Klaus v rozhovoru pro Prostor X.