Video placeholde

Generál Pavel: Rusko páchá válečné zločiny, Ukrajina vyhrát nemůže, jaderné hrozby je třeba brát vážně

Vytrvat, to je teď úděl Ukrajiny i západu. Pro Ukrajince to znamená, že budou dál riskovat své životy, nás to bude bolet o poznání méně. „Přijde mi absurdní debata, že se sankce dotknou i našich občanů. No samozřejmě, ale nás se dotknout tak, že trochu omezíme svůj komfort. Ukrajinci kvůli tomu umírají, jak civilisté, tak vojáci,“ říká generál Petr Pavel s tím, že zatímco Rusové páchají válečné zločiny, pro obranu vlastního území proti agresorovi existuje v mezinárodní právní teorii termín ‚spravedlivá válka‘. A tu vede Ukrajina. Je proto naprosto legitimní poskytnout jí výzbroj a vojenský materiál. Stíhačky už ale na seznamu dodané armádní techniky nebudou, protože ukrajinský vzdušný prostor je z velké části kontrolován Ruskem. Jakmile by do něj vletěly, byly by sestřeleny. Nereálná je i jejich pozemní doprava, ani tu by nebylo možné utajit.

Civilisté nejsou a neměli by být součástí ozbrojených konfliktů, navzdory tomu s sebou použití zbraní, které nelze přesně zacílit, nebo selhání techniky jejich oběti přináší. Pokud ale dochází k záměrnému ostřelování civilních cílů zbraněmi s velkou ničivou silou, jde o válečný zločin. Tím je i použití zakázaných termobarických a vakuových bomb, které jsou součástí ruského arsenálu. „Fungují tak, že buď do vzduchu vystříknou aerosol, který je potom zapálen nějakou roznětkou. Oblak toho aerosolu velice rychle shoří, vytvoří vakuum, které do sebe vsákne okolní vzduch a páchá obrovskou škodu nejenom na živé síle, ale i na budovách. A ten druhý princip je, že některé ty bomby jsou konstruované tak, že nerozstřikují aerosol, ale přímo částečky, které hoří. Ten efekt je úplně stejný. Pokud jsou zbraně většího kalibru, tak dokážou vytvořit ten oblak poměrně velký, a i tím pak roste ta destruktivní síla,“ objasňuje princip zničující technologie generál Petr Pavel, který ještě v roce 2017 jednal coby bývalý předseda vojenského výboru NATO s náčelníkem generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerijem Gerasimovem o upevnění vzájemné důvěry. Rusko tehdy takovým jednání nakloněno bylo.

Částečný pokrok ve vnímání vojáků se ale nepodařilo přenést do politické roviny. Překážkou se stala nelegální anexe Krymu. V reakci na ni odmítly mnohé státy Severoatlantické aliance další diskuzi, dokud Rusko mezinárodní právo nezačne znovu respektovat. Tím došlo k patové situaci. Ta tehdy obě strany od jednacího stolu vyhnala, teď by je k němu ale mohla přivést. „Tam pak bude záležet na tom, jaké se dojednají podmínky. Podstatné je konflikt zastavit a prezident Putin ho sám od sebe nezastaví, dokud nenastanou podmínky, které by mohl prohlásit za vítězství. A stejně tak ho s největší pravděpodobností nezastaví Ukrajinci, protože jsou odhodláni bránit svoji zemi až do konce,“ dodává Pavel, podle kterého bychom měli nadále trvat na tom, že pravidla platí. Pokud totiž připustíme, že v určitých případech je můžeme ignorovat, tak si předplácíme, že nebudou platit ani příště. Akceptování ztráty Krymu, Donbasu, případně celého černomořského a azovského pobřeží Ukrajiny by znamenalo popření mezinárodního práva.

Čím ho překvapila ruská taktika, jakými jadernými zbraně Rusko disponuje a které z nich by mohlo použít, jak hodnotí současné sankce, nebo co říká na názorový obrat prezidenta Zemana, odpovídal generál Petr Pavel v Prostoru X.