Video placeholde

Dobrovský: Jsme ve válce, na Ukrajině se bojuje i za nás, nesmíme ustoupit. Svět se změní

Nejde jen o Ukrajinu, jde o celý svět a nový společenský řád, který v něm zavládne, myslí si o probíhající válce na Ukrajině Jan Dobrovský. „Bojuje se za to, že padla všechna dosavadní pravidla, kterými byla uspořádána bezpečnost naší planety,“ říká podnikatel, filantrop a bývalý novinář. Strach, který utnul období blahobytu a uměle vytvářených problémů, s sebou ale přinesl také mimořádné semknutí západní společnosti a uvědomění si, co je v životě skutečně důležité. A právě v takových situacích se objevují velké osobnosti a cíle. Změna, která právě probíhá, je dějinná. Němci podle všeho překročili stín poválečné nechuti jít do bitev a příležitost mají i Češi.

„Bude nás to stát nějaké úsilí, ale nemyslím si, že by to mělo rozklížit jednotu odhodlání. Není to moje myšlenka, ale národy se rodí v krvi. Český národ takovým zrodem nikdy neprošel. Není to jeho vina. Je to vina okolností a možná nerozhodných politiků. Mobilizace v roce 38, demobilizace. Kdybychom neměli Gabčíka s Kubišem, nebyli bychom na straně těch, kteří vyhráli druhou větou válku. Bojovali za nás jednotlivci. Teď máme šanci ukázat svou sílu v tom, že to nemusí být jednotlivci, ale že to může být většina,“ myslí si podnikatel, filantrop a novinář Jan Dobrovský. Atmosféra, kterou s sebou válečný stav přináší, přitom není živnou půdou jen pro solidaritu, ale také pro lídry. A Česko by se tak mohlo dočkat i zajímavého kandidáta na prezidenta.

Hlavy státu, které je naopak potřeba se zbavit, je Vladimir Putin. Jedině tak lze válku vyhrát. „Eliminace Vladimira Putina nespočívá v tom, že tam přijede Rambo, přepere jeho ochranku a odvleče ho do Haagu před tribunál. Něco takového se asi nestane, ale může se stát to, že Vladimir Putin zklame svůj vlastní národ, že jeho národ prozře, že uvidí, že mu celou dobu lže a že evropská a americká opatření vnesla do ruské ekonomiky chaos. To je i v zemi, která je diktaturou a kam se chaos vnáší těžko, zásadní chaotická zbraň. To znamená, že i v Rusku se začnou lidi bát, začnou si najednou říkat: ‚Pozor, pozor, musíme se starat sami o sebe, nás Vladimir Putin nezachrání‘,“ upřesňuje Dobrovský s tím, že vývoj uplynulých dní se neodráží jen ve změně chování západní společnosti, dochází k ní i na druhé straně barikády.

„Upozorňuju na jednu strašně zajímavou věc, která je, myslím, důležitá. Ozvalo se několik dospělých dětí některých ruských oligarchů, ale taky dcera mluvčího prezidenta Putina, pana Peskova, a řekli, že nechtějí válku a že usilují o mír. To je vzkaz, který je třeba analyzovat. Něco se v Rusku doopravdy děje, kdyby se nedělo, tak to nikdy neudělají, protože to je risk a málokdo si umí v našich zeměpisných šířkách představit, co je to riskovat v Rusku,“ má jasno a jeho slova potvrzuje debata, kterou zaznamenal na sociální síti. Propisovaly se do ní stížnosti, že samotní Rusové nevystupují dostatečně hlasitě proti válce. Pochopitelně, protože každému z milionu lidí, kteří proti Putinovi protestovali, hrozí vězení a následné mučení.

Demonstrovat je potřeba na západě, a to odhodlání k obraně, protože do války už jsme vstoupili. Jestliže je totiž někdo schopen vyvolat jaderný konflikt, nezabráníme mu v tom „pštrosí politikou“. „Jsem známý skeptik, ale nejsem pesimista. Člověk musí mít vždycky vidinu nějaké možnosti, pozitivního vývoje, jinak to vzdáte. No dobrá, jestli to bude ještě horší, pak nemá planeta řešení. Ale nezkusit to jenom proto, že to může být ještě horší, by bylo zbabělství. A já bych nerad byl přítomen toho, že budeme zbaběle čekat, co se na nás navalí,“ dodává.

Co se dá očekávat od Číny, za co si je možné Ruska vážit, kdo z evropský státníků se chová adekvátně situaci a v čem je současný stav srovnatelný s Kubánskou krizí, odpovídal Jan Dobrovský v Prostoru X.