Video placeholde

Putin tvoří říši zla, použije brutální sílu, Ukrajina bude rozdělena, říká poradce premiéra Pojar

Rusko je duší impérium a impérium se musí rozpínat, protože ve chvíli, kdy jeho pnutí poleví, tak se rozpadne, je přesvědčen Tomáš Pojar, bezpečnostní analytik a poradce premiéra Fialy. Expandovat, nebo to aspoň zkoušet umožnovala někdejší supervelmoci nestabilní hranice se sousedními evropskými státy, která se v minulosti posouvala tisíce kilometrů tam a zpět, i absence přirozené bariéry v podobě pohoří nebo velkých řek. Teď ale narazila na obdivuhodné odhodlání. Posunout frontu jen o sto metrů stojí ruskou armádu obrovské úsilí, a to už nasadila své nejlepší zbraně. Pravdou je, že ne ty nejbrutálnější a že sofistikovaný a cílený boj jí není vlastní. Dokáže jen ničit a zabíjet, bez ohledu na počty mrtvých. Na obou stranách. Režimu nejde o lidi, ale o moc.

„Tahle válka může skončit obrovskou vzpruhou části Ukrajiny, potom až krev a slzy odtečou a rány se zahojí. A zároveň může mít a snad bude mít odstrašující efekt pro Rusko, že do takových válek se nemá chodit,“ říká Tomáš Pojar. Bezpečnostní analytik a poradce českého premiéra si aktuálně nedokáže představit, že by se ruské straně podařilo normalizovat celou Ukrajinu takovým způsobem jako Bělorusko. Výsledkem konfliktu podle něj bude dočasná parcelace Ukrajiny a zároveň pohlcení Běloruska do říše zla. Na linii, kde se fronta zastaví, vznikne Železná opona. Ta vytvoří dva diametrálně odlišné světy, které zůstanou odděleny přinejmenším tak dlouho, dokud bude Vladimir Putin nejvyšším představitelem Ruska.

Nespokojenost je přitom v Rusku patrná už teď, a to nejen u obyvatel, kteří mají hluboko do kapsy. „Vím od lidí z byznysu, že frustrace a naštvanost je tam velká. A jak se projeví, tak to uvidíme, může to trvat dlouho a taky můžeme být překvapení. Já si myslím, že nejpravděpodobnější je, že Putin bude chtít deklarovat vítězství, jakmile to bude možné, respektive jakmile bude přesvědčen o tom, že to vítězství může deklarovat,“ odhaduje další vývoj situace Pojar. V tom, že invazi odsoudili i jedni z největších pohůnků režimu, miliardáři Oleg Děripaska a Michail Fridman, přitom vidí jistou naději. Z původního Putinova záměru vzkřísit slávu Sovětského svazu tak zbude jen hanba, kterou si bude připomínat celá Evropa po generace. A skutečným vítězem bude Ukrajina.

„To, že odolávají a zatím odolali takovéto síle, je obrovská posila pro ně, pro jejich sebevědomí a zároveň to vidí celý svět, vidí to přinejmenším Evropa, Amerika, Japonsko, a až to bude možné, tak se vrhneme na obnovu té země a její svobodná část, bude daleko víc svázána se svobodnou Evropou. Ukrajinci se sice nestanou členy NATO, abychom do toho jaderného konfliktu s Ruskem nešli, ale doufám, že budeme ochotní vyzbrojit armádu takovým způsobem, abychom nemuseli přemýšlet o tom, jak vyhlašovat bezletové zóny, aniž bychom museli do války s Ruskem, ale aby si fakticky tu bezletovou zónu udělala Ukrajina sama a měla takovou protileteckou obranu, na kterou ruské stíhačky nedosáhnou,“ dodává s tím, že ze současné situace bychom si měli vzít ponaučení a nepodceňovat investice do armády. Válka se totiž může do Evropy vrátit kdykoli a svoji prosperitu a svobodu je třeba ubránit, jinak jsme jen kořistí.   

Proč není ukrajinská armáda lépe vyzbrojená? Jaké poměry panovaly před eskalací konfliktu na východě Ukrajiny? Kdy se Rusové střetnou s realitou? A je možné s Vladimirem Putinem racionálně diskutovat? Na tyto a další otázky odpovídal Tomáš Pojar v Prostoru X.