Neil Young a Daryl Hannah ve své nejslavnější roli

Neil Young a Daryl Hannah ve své nejslavnější roli Zdroj: Profimedia

Neil Young je zpět na Spotify. Sláva pošetilosti a Daryl Hannah. Springsteen čeká v Praze 60 tisíc lidí

O víkendu bude v Praze vrcholit hokejové šílenství. Ve zcela vyprodané O2 aréně pak v pátek 1. 6. vystoupí Billie Eilish a ještě víc diváků očekává pořádající Live Nation na úterní show Bruce Springsteena, podle odhadů by se tam mělo objevit na 60 tisíc diváků. Co dalšího nás zaujalo? Stačí listovat.

Do vybydlené smíchovské haly Erpet se na celý týden nastěhovalo Divadlo bratří Formanů s festivalem Arena (24. 5.–1. 6.), který je přehlídkou divadla, nového cirkusu, hudby a současné vizuální tvorby. 

Až do neděle probíhá veletrh Svět knihy, letos vzhledem ke stému výročí narození Franze Kafky věnovaný německojazyčné literatuře.

Na AVU jsou až do neděle k vidění Klauzury a určitě bude zajímavé zjistit, v jakém stavu se naše nejvýznamnější výtvarná škola nachází.

A už jste viděli motýly Davida Černého na OD Máj, kteří vzbudili ohromnou diskuzi o tom, co se ve veřejném prostoru smí a co je už za čarou, a kteří často bývají přirovnávaní ke žraloku naloženému ve formaldehydu od Damiena Hirsta? Máme ještě jeden ujetější tip: Ode dneška až do neděle v Karpuchina Gallery na Starém Městě vystavuje americký umělec Brian Dailey, součástí jeho performance je živý vlk!

A nezapomeňte, že do kin vjíždí postapokalyptický nářez Furiosa: Sága Šíleného Maxe, který rozvíjí feministické přesahy minulého dílu ságy.

Pokračování 2 / 12

HUDBA

Neil Young: Crazy Horse: Fu##inUPNeil Young: Crazy Horse: Fu##inUP|The Other Shoe Productions

Filip Horáček: Neil Young se v tichosti vrátil na Spotify. I když zase tak potichu to není.

Neil Young is back. Už ho neposlouchají jen slepice na farmě a manželka, herečka Daryl Hannah, ale už můžeme i my, co sjíždíme Spotify. Z téhle platformy odešel hlasitě, jak sám uvedl, na protest proti tomu, že streamovací služba vysílala „dezinformační podcast“ vlivného moderátora Joea Rogana. 

Boj jistě pošetilý, a když osmasedmdesátiletý muzikant zjistil, že smlouvu s podcasterem podepsaly i Apple Music, YouTube a Amazon Music, sám uznal, že i marný. A místo aby opustil i ostatní platformy, v tichosti se na Spotify vrátil. I když zase až tak v tichosti to není. 

„Novinka“ Fuckin' Up (na Spotify jako Fu##in' Up), je všechno, jen ne tichá. Také to není tak docela novinka. Jde o živé provedení Youngova alba s kapelou Crazy Horse Ragged Glory (1990) ze soukromé narozeninové párty v roce 2023 v Torontu. Tu údajně pro Younga uspořádala právě Daryl Hannah. Ragged Glory je pro mnohé jedno z nejlepších alb z Youngova grungového období. Já ho mám vůbec nejradši! Spíš než grunge je to, jako kdyby si křehké Youngovo písničkářství vzaly do parády všechny sedlácké stroje ze stodoly Crazy Horse. Slyším tam mlátičky, drtičky, překopávače, harvestory i ruchadlo bratranců Veverkových. Rurální nádhera, hluk, seno, hnůj a sláma. A na živo je to snad ještě lepší. Ale bacha! Aby starcovy pošetilosti nebylo dost, Young většinu písní přejmenoval. Jen on sám ví proč, ale třeba když máte doma takovou pečovatelku (kdo pamatuje Daryl Hannah v Kill Bill, ví kam mířím), může mít i pošetilost různé a nečekané podoby.

Neil Young & Crazy Horse: Fu##in' Up, The Other Shoe Productions / Reprise Records, 2024     

Pokračování 3 / 12

HUDBA

Billie EilishBillie Eilish|Getty Images

Vojtěch Rynda: Billie Eilish ční vysoko nad současným popem – sofistikovaností

Billie Eilish není outsider – to s devíti cenami Grammy a dvěma Oscary (za písně k bondovce Není čas zemřít a loňské komedii Barbie) snad ani nejde. Ale rozhodně stojí mimo – mimo hudební styly momentálně populární v mainstreamu, mimo zavedené pořádky v šoubyznysu. Součástí mainstreamu a šoubyznysu samozřejmě je, jen to působí, jako kdyby se na přední pozice popkultury dostala jakousi červí dírou, rychleji a „podivněji“ než například její kolegyně Beyoncé či Taylor Swift. I ony nedávno vydaly nová alba – dlouhá, snažící se působit velkolepě a předat určitý koncept. Billie Eilish však oproti „konkurenci“ nestaví světy, nýbrž pokračuje v psaní svého hudebně-osobního deníčku. Nemává kolem sebe hvězdnými hosty a armádami spolupracovníků, nýbrž drtivou většinu práce opět odvede se svým bratrem, multiinstrumentalistou a producentem Finneasem. Tři roky po své druhé, dlouhohrající desce Happier Than Ever přichází s novinkou Hit Me Hard and Soft, která má střídmou stopáž pod tři čtvrtě hodiny a neumetaly jí cestu žádné singly; ten zatím jediný, Lunch, vyšel v den vydání celé desky.

Celou recenzi si můžete přečíst v tištěném Reflexu

O tom, že Billie Eilish je i nadále ve skvělé formě, se můžete přesvědčit už příští pátek (1. 6.) v pražské O2 areně.

Billie Eilish, Hit Me Hard And Soft, Darkroom, Interscope, 2024

Pokračování 4 / 12

HUDBA

Bruce Springsteen a The E Street Band v londýnském BST Hyde Parku v červenci 2023Bruce Springsteen a The E Street Band v londýnském BST Hyde Parku v červenci 2023 | Rob DeMartin/Live Nation

Marek Gregor: Springsteen na skok v Letňanech

Tohle turné se dlouho plánovalo a několikrát kvůli pandemii odkládalo a je jedním z vůbec největších comebacků v dějinách rokenrolu. Dohromady 120 obřích gigů za dva roky. Vloni téměř sedmdesát a letos od jara po podzim 2024 přes padesát stadionových a halových koncertů s programem Springsteen and E Street Band 2023 Tour. A je to slušný zápřah, ani na letošek si Springsteen nenaplánoval moc přestávek. Začal v březnu ve Státech, 14 dní si na přelomu dubna a května dal na přelet na Britské ostrovy a další break bude mít, stejně jako loňský rok až po dlouhatánské evropské šňůře na konci července, kdy se vrací zpátky do Ameriky. Celá dvouletá šňůra zatím končí 22. listopadu ve Vancouveru a něco mi říká, že 120 nemusí být konečné číslo. 

Springsteen and E Street Band, Letiště Letňany, 28. 5.

Pokračování 5 / 12

LITERATURA

Veronika Košnarová: Na okraj literární tvorby českých výtvarníkůVeronika Košnarová: Na okraj literární tvorby českých výtvarníků | Academia

Jakub Šofar: Výtvarníci píší

Tak schválně, co mají společného Jaroslav Róna, Ladislav Zívr, Michal Singer, Ellen Jilemnická, Vladimír Kokolia, Jan Švankmajer, Emil Filla, Mikuláš Medek, Naděžda Plíšková, Jan Koblasa…? A modří už vědí a jejich odpověď zní: Jsou to výtvarní umělci. Jenže to v případě knihy Veroniky Košnarové na Na okraj literární tvorby českých výtvarníků (vyd. Academia) není správná odpověď, jak už teď víte z názvu. Ti všichni jmenovaní (i další) zasáhli/zasahují i do české literatury. A autorku především zajímá, zda se v jejich textech nějak projevuje výtvarné umění, zda jsou tyto písemné projevy marginální či obecně sdílené a zda nějakým způsobem naši literaturu (a její obraz) obohacují. Jak by asi vypadala kniha koncipovaná opačně, o prozaicích, básnících a dramaticích zasahujících do výtvarného umění? Byla by tenčí, nebo tlustší?

Veronika Košnarová: Na okraj, Academia, 2024

Pokračování 6 / 12

VÝTVARNÉ UMĚNÍ

Jan Knap: RodinaJan Knap: Rodina | Galerie Havelka

Marek Gregor: Knapovy svaté obrazy nad Martinem

Po třinácti letech se do malé, pražské, atmosférou domácí Galerie Havelka v rohu za kostelem sv. Martina ve zdi vrací Jan Knap (* 1949) – malíř, který kdysi studoval architekturu v Praze, umění v Düsseldorfu u Gerharda Richtera, začátkem 80. let pak teologii v Římě. Sloužil v americké armádě, věnoval se ilustracím i abstraktní malbě. Poslední léta se věnuje mimo jiné zobrazování „svaté“ velké rodiny, i proto v jeho aktuálně vystavených olejomalbách běhá spousta dětí a tu a tam v precizně vystavených kompozicích vykukují předměty běžné potřeby – pohozená konev na vodu, starý sporák značky Mora… Výstava příznačně nazvaná Rodina bude v Galerii Havelka k vidění do konce června

Jan Knap: Rodina, Galerie Havelka, do 25. 6.

Pokračování 7 / 12

LITERATURA

Irena Hejdová, Zuzana Čupová, Mami, pocem!Irena Hejdová, Zuzana Čupová, Mami, pocem!|Host

Kateřina Kadlecová: Mami, zůstaň!

Mami, pocem! je momentálně nejčtenější knížkou u nás doma: nevěřila bych, jak se moje dcery, tříletá a čtyřletá, dokážou ztotožnit s obavami třeťáka Vojty, který se bojí pustit mámu po mateřské znova do práce, protože ji prý pak bude málo vídat a nebudou na sebe mít čas… „Ale Vojtova máma je lékařka, zatímco já píšu hlavně doma v jídelně, máte mě tu furt,“ říkám holkám, ale ony si prostě o Vojtových léčkách a tricích, jak mámu uvázat k pomyslné noze od jídelního stolu, chtějí číst dál. Vojta vymýšlí pro pozdržení mámina návratu do zaměstnání různá alotria, do nichž zapojuje sestřičku, kočku i řasokoule (o jejichž existenci jsem dosud neměla potuchy!). Čtenáři se nenásilnou formou dozvědí o existenci „úchyláků“, o druzích vlaků, popřemýšlejí o strategiích vedení bitev proti rodičům. Ale především se seznámí s potenciálně kritickou situací blízkou všem rodinám, totiž s návratem pečujícího rodiče ke kariéře i kolegům a s domnělým „odsunutím dítěte na druhou kolej“. Už čtvrtou dětskou knížku novinářky Ireny Hejdové (zaměstnané mámy tří dětí – vede kulturu v Deníku N a napsala knížky Červené klubíčko, Nedráždi bráchu bosou nohou a Skutek utek!) a ilustrátorky, grafické designérky a animátorky Zuzany Čupové alias Suwi vydalo ve své výborně kurátorované dětské edici nakladatelství Host. Autorkám se dobře povedlo zapojit dětskou představivost (aspoň co můžu soudit z rodinné zkušenosti) pomocí rozličných úkolů; vedle nich čekejte slovní i situační komiku, nadsázku, povědomé, autentické – skvěle odposlouchané! – dialogy a scény tak dobře známé každému, kdo žije s dětmi, a věru dynamické vyprávění. Pěti- a šestiletým čtenářům může knížka s překvapivou pointou pomoci překlenout adaptační období přesunu mezi školkou a předškolní přípravkou, případně prvním ročníkem školní docházky. Pohrají si díky dobrodružstvím popsaným v knížce jako ve školce a přitom mohou nad úlohami zkusit soustředěně pracovat a přemýšlet, jak se to po nich bude chtít ve škole. Podle mého názoru jde o zatím nejvydařenější (i protože stylisticky nejhladší) ze čtyř knížek Ireny Hejdové.

Irena Hejdová, Zuzana Čupová, Mami, pocem!, Host, 2024

Pokračování 8 / 12

HUDBA

Manon MeurtManon Meurt|Standa Kohout

Michal Kořán: Nové album Manon Meurt produkoval britský producent Eddie Stevens

Rakovničtí Manon Meurt vydali na značce Minority Record své druhé studiové album. A ne ledajaké. Na albu Unravel se pohybují zlehka mezi středověkou hudbou přes shoegaze až k hranicím noisu. „Unravel reflektuje různé fáze odloučení, myšlenky člověka, pozorování – ať už prostředí nebo sebe sama – i obdiv nad krásou a krutostí, kterou příroda zrcadlí,“ přibližuje desku multiinstrumentalistka a autorka textů Kateřina Elznicová. Jejich prvního studiového a snivého alba MMXVIII (2018) se s odkazem na hudbu My Bloody Valentine, The Jesus and Mary Chain či Cocteau Twins ujal producent Jan P. Muchow. Právem za něj získali nominace na Cenu české hudební kritiky Apollo 2018 a na Cenu Anděl v kategorii Alternativa a Elektronika 2018.

Nyní šli ještě dál. Oslovili britského hudebníka a producenta Eddieho Stevense, známého ze spoluprací s Moloko, Róisín Murphy či Janou Kirschner. Výsledkem je kolekce sedmi skladeb kombinující éterické vířivé vokály s vrstvami zkreslených kytar, pianem a elektronikou. „Eddieho přístup k nahrávání byl velkým překvapením. Pochopili jsme, že neexistuje jediná správná verze skladeb. Každý z našich motivů v sobě nese určitou energii, která se může projevit a rozkvést mnoha způsoby. Oproti předchozím deskám jsme se naučili nelpět na svých individuálních představách o signifikantním breaku nebo numetalové skákačce na konci ambientního songu. Hlavní byl společný koncept,“ dodává ke vzniku sedmi písní na desce hráč na klávesy David Tichý.

Manon Muert: Unravel, Minority Records, 2024

Pokračování 9 / 12

TANEC

EncantadoEncantado | Tanec Praha

Jana Bohutínská: Tanec za obzorem

Prodej lístků na festival Tanec Praha je v plném proudu. V neděli 2. 6. začne akce zostra choreografií Encantado, za níž stojí brazilská umělkyně Lia Rodriguesová. Přijedou company z Norska, Islandu, Řecka, Velké Británie a z dalších zemí, doplní je, jak je zvykem, tuzemské projekty. Na programu nechybí ani taneční klasika, kterou zastupuje Akram Khan Company s inscenací Chotto Desh. O závěr festivalu se postará také choreografka, a to Erika Zueneliová z Belgie. Přijíždí se svou inscenací Landfall, která slibuje oslavit jinakost. Festival obsáhne skoro celý předprázdninový měsíc, potrvá až do 27. 6. Kdo miluje tanec, může nahlédnout do toho, co se děje za obzorem.

Tanec Praha, od 2. 6.

Pokračování 10 / 12

LITERATURA

Časopis RaketaČasopis Raketa|Labirint

Kateřina Kadlecová: Jablečná Raketa

Radana Litošová, Johana Švejdíková a jejich spolupracovníci připravili už 38. číslo našeho celorodinně oblíbeného dětského magazínu Raketa. A je celé jablečné. Děti se dozvědí leccos o odrůdách, o roli jablka v rozličných mytologiích a pohádkách, přečtou si o Johnnym Appleseedovi a jablečná říkadla a idiomy… Dokonce i v naší oblíbené rubrice „Poznej deset rozdílů“ je hra o jablko. Štrúdl se táhne pravidelnými komiksy a jablka v nejkvalitnějším výtvarném umění sledujeme v obrazové Galerii magistra Červa… Raketa je pestrá, zábavná, snad nikdy se nedopustila trapnosti a její autoři vyhrávají ceny; naposled v únoru získaly cenu Muriel za nejlepší komiks pro děti Jana Šrámková a Petra Josefína Stibitzová za komiksovou knihu složenou z dílů raketího seriálu Matylda a Růžovej vlk. Joachim Dvořák, šéfredaktor nakladatelství Labyrint, vydává originální čtvrtletník Raketa od roku 2014 a doufám, že s tím on a jeho kolegové hned tak neskončí. Aspoň dokud nebudu mít děti na střední.

Časopis Raketa, č. 38, Labyrint, 2024

Pokračování 11 / 12

DIVADLO

Okno, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava,Okno, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava, | Národní divadlo moravskoslezské

Jana Bohutínská: Stormgrenovo ostravské okno

Pozvání do Ostravy přijal norský choreograf Jo Stormgren (1970). Se souborem baletu Národního divadla moravskoslezského nastudoval poslední předprázdninovou premiéru Okno. V inscenaci pracuje s hudbou Johanna Sebastiana Bacha, konkrétně s violoncellovými sonátami. Leitmotivem díla je myšlenka „díváme se na svět a svět se dívá na nás“. Novinka vznikla pro komorní scénu Divadlo „12“. Seveřan Stromgren se nevěnuje jen tanci, je to všestranný umělec zaměřující se i na činohru či psaní. A v Česku je už dobře známý: i ostravský balet již jeho choreografický rukopis okusil, když v roce 2021 uvedl Mahlerovy vzpomínky. Do prázdnin se po premiéře Okno hraje ještě čtyřikrát, poté se na program vrátí v září.

Okno, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava, 28. 5. a 12. 6.

Pokračování 12 / 12

VÝTVARNÉ UMĚNÍ

Sběratelé si nenechají ujít ani Přímý souboj od Viléma Kreibicha, proslulého malováním lokomotivSběratelé si nenechají ujít ani Přímý souboj od Viléma Kreibicha, proslulého malováním lokomotiv | Arthouse Hejtmane

Jitka Menclová: Zrzavý a další zvučná jména u Hejtmánků 

V Arthouse Hejtmánek v pražské Bubenči bude od pondělí 27. května k vidění spousta krásných děl z oblasti umění. Mezi nimi i obraz jednoho z nejvýznamnějších českých autorů vůbec, a to Jaro Jana Zrzavého. Ten se dosud nacházel v soukromé sbírce a díky technice pastelu, kterou autor zvolil, se všechny barvy zachovaly tak, jak byly v roce 1927 naneseny. Pokochat se ale můžete třeba i obrazem Maska III (1946) Františka Muziky, souborem sedmi plastik Bohumila Kafky, autora pomníku Jana Žižky na pražském Vítkově, nebo pracemi Ondřeje Sekory, Kamila Lhotáka, Adolfa Borna a dalších známých autorů. Výstava je předaukční, koná se denně až do 5. června. Den poté proběhne u Hejtmánků věhlasná Zahradní aukce.

Předaukční výstava, Arthouse Hejtmánek, Praha