Video placeholde

Špicar: Na levná auta zapomeňte, zelení fanatici ale nesmí moc tlačit na pilu, Green Deal pro nás bude nejtěžší

Na levná auta zapomeňte, zdražovalo by se ale i bez tlaku na elektromobilitu, říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Při zavádění tzv. evropské zelené dohody, tedy Green Dealu, se podle něj přitom nesmí moc tlačit na pilu. To si prý musí „zeleni fanatici“ uvědomit. Green Deal je danou věcí, kterou může případně příští vláda ovlivnit, ale nezastaví ho. Teď je třeba vyjednat pro Česko v rámci Evropské unie co nejlepší podmínky. Bude to pro nás totiž nejdražší a nejtěžší. Klíčové bude, jak s tím Česko naloží.

Česká debata je trochu mělká a přepjatá, lidi nemusí mít strach, upozorňuje v souvislosti s přechodem na elektromobily Špicar. Jejich ceny budou klesat a stanou se cenově dostupné. Zároveň ale říká, že automobilky jsou do telektromobility trochu tlačené a kvůli nákladům na investice nerozvíjí některé jiné alternativy.  Zmiňuje vyjednávání emisních cílů s Evropskou komisí, kde upozorňovali na to, že přísné cíle natlačí firmy do jedné uličky. Výhrady zafungovaly jen částečně.

Na ochranu životního prostředí musí mít lidé peníze, musíme se dostat z pasti levné ekonomiky, zdůrazňuje Špicar. Pro Česko bude důležité vyjednat, aby jaderná energie byla vnímaná jako čistá, jinak budeme mít velký problém. Pro to nám můžou chybět v EU spojenci. Podle Špicara je důvodů pro zdražování cen energií několik, včetně restartu po pandemii. Nejde jen o Green Deal.

Jaké dopady bude mít Green Deal na Česko? Co se dá ještě vyjednat? Proč pro něj premiér Babiš hlasoval a teď ho kritizuje? Kde jsou nástrahy přechodu na elektromobilitu? A je vlastně rozumný? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>