Video placeholde

Brzy přijde velké zdražení elektřiny, Dukovany se nikdy nepostaví, čeká nás zásadní rozhodnutí, říká Michal Šnobr

Výrazné zdražování elektřiny, zásadní rozhodování o budoucnosti energetiky, konec uhelných elektráren. To jsou věci, které nás v příštích letech podle odborníka na energetiku a investora Michala Šnobra zcela jistě čekají. Tvrdí, že jaderná energetika pro nás není řešení, musíme jít jinou cestou. A stejně jako další země sledovat, kudy půjde vědecký pokrok. Šnobr ostře kritizuje ČEZ, který prý dělá chyby, a často jde hlavně o to, aby si vydělali lidé na něj napojení.

Dukovany se nikdy nepostaví, je to nesmysl, tvrdí Šnobr. Tendr byl podle něj připraven pro Rusko, teď ho další firma může naplnit jen obtížně. Větší problém ale je, že samotná idea stavby dalšího velkého bloku je pomýlená. Vedla by k prodražení samotné stavby, ale taky elektřiny, kterou by elektrárna vyráběla. Politici v tomto podle Šnobra lidem lžou.

Šnobr míní, že cesta pro Česko je v kombinaci obnovitelných energií a elektřiny z plynu. Nic jiného prakticky na výběr nemáme. Plyn lépe plní „zelené“ limity Evropské unie a zároveň je pro nás díky blízkosti Německa výhodný, vysvětluje. Konec uhelných elektráren je podle Šnobra nevyhnutelný a přijde dřív, než teď plánuje vláda. Prostě už se nevyplatí, ale může jít i o tlak vlád.

V příštích letech přijde výrazné zdražení elektřiny, upozorňuje Šnobr. Ceny se budou zvedat až o 15 procent ročně. Ti, kdo si loni na podzim cenu zafixovali, do jisté míry vyhráli, ale ceny brzy porostou i pro ně. Zdražuje se jak samotná výroba, tak i ceny povolenek.

Jakou roli hraje i v naší energetické budoucnosti Německo? Chová se tamní vláda rozumně? V čem je problém ČEZu a co musí česká vláda ve vztahu k němu změnit? A proč jsou Dukovany teď nesmysl? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>