Video placeholde

Lékař Kubek: Prosím, nechoďte ven a noste roušky, jinak zbytečně zemřou tisíce lidí. Babiš by teď měl mlčet

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se obává vývoje pandemie v Česku. Prosí občany, aby dodržovali vládní opatření, pokud možno nechodili ven a nosili roušku. V Česku může dojít ke „zdravotnickému armageddonu“, podobně jako v New Yorku a tisíce lidí můžou zemřít zbytečně. Tento scénář podle Kubka reálně hrozí.

Ještě přísnější opatření, tedy krátkodobý tvrdý lockdown, by teď bylo podle Kubka správné a pro ekonomiku i výhodné. Pokud zkolabuje zdravotnictví a lidé budou umírat, na hospodářství to dopadne ještě tvrději než současná opatření. Lékař říká, že Češi by neměli čekat na vládu a měli by si nařídit přísnější režim sami.

Kubek odmítá rozlišování mrtvých na s covidem a bez covidu. Zná kolem sebe velmi aktivní lidi středního věku, kteří právě teď leží na oddělení ARO. Covid je podle Kubka nebezpečný i pro děti, umřou jich prý 2 z tisíce nakažených. Silněji argumentuje pro roušky, které by lidé měli nosit i venku. Apeluje na doktory ze zahraničí, aby se vrátili do Česka a pomohli. Pár už se jich prý ozvalo.

Byla tu pohádka o tom, jak hrdinní Češi zvítězili nad zákeřným čínským virem, lidi si pak nechtěli připustit, že to tak dobré není, míní Kubek. Politici podle něj jeli na vlně úspěchu, chlácholili lidi a chtěli situaci dohrát do voleb. Tisková konference vlády, na které se oznamovala poslední tvrdá opatření, byla podle Kubka katastrofa. Premiér Babiš by teď měl držet bobříka mlčení, pracovat a mluvit by měli lidé, kteří udrží nervy na uzdě.

Kubek z toho, že lidé odmítají některá opatření, viní i své kolegy a lidi s vlivem, jako je například Václav Klaus. Zírá prý, co je bývalý prezident schopen vykládat. Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler by si podle Kubka neměl brát do úst Jana Husa. Není čas na mediální exhibice.

Jak daleko je Česko od kolapsu zdravotnictví? Co musí lidé dělat, abychom mu předešli? Kdy začnou docházet lékaři a sestry a kdo je nahradí? A jak dopadne vleklá koronavirová krize na české zdravotnictví dlouhodobě?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>