Video placeholde

Beneš: Trump slibuje Američanům lék na covid, hrozí zpochybnění voleb a chaos kvůli hlasování poštou

Donald Trump se snaží covid-19, kterým se nakazil, využít v kampani, Američanům slibuje třeba léky. Podle amerikanisty Jana Beneše z Ostravské univerzity ale zároveň upozorňuje na selhání své administrativy. Kdo by mohl vyhrát americké volby, je teď velmi otevřené, i když průzkumy favorizují kandidáta demokratů Joea Bidena. Beneš v rozhovoru popisuje, jak může vše zkomplikovat korespondenční hlasování, které se bude týkat desítek milionů Američanů.

Právě kvůli korespondenčnímu hlasování hrozí, že zejména republikáni budou chtít zpochybnit výsledek prezidentských voleb. Podle Beneše budou z většiny států výsledky nabíhat postupně a může se stát, že v den voleb bude vyhrávat Trump, zatímco už o týden později bude vítězem Biden. Navíc popisuje, jak se v některých státech omezuje možnost lidí volit, někde se už teď kvůli tomu soudí.

Klíčová bude Florida, kde se hlasy z korespondenční volby budou počítat hned. Zároveň jde o jeden z tzv. swing state, tedy států, které nejsou ani republikánské, ani demokratické a které volby rozhodnou. Beneš tvrdí, že pokud Biden získá v den voleb Floridu, bude téměř jisté, že vyhraje.

Podle Beneše je zároveň klíčové, že Trump nominoval novou soudkyni Nejvyššího soudu, který nakonec může o výsledcích voleb rozhodovat. Její nominace je taky dalším důvodem pro konzervativní a zejména evangelické voliče, aby k volbám šli a Trumpa volili.

Beneš upozorňuje, že prezident zároveň jmenoval víc než čtvrtinu federálních soudců. Celkově dochází k většímu přeskupení moci na úrovni států. Podle Beneše by tohle mohl být problém pro demokraty, i pokud by vyhráli volby a získali kongres. Jejich vládnutí by mohlo být komplikováno právě na úrovni států a soudů.

Jak ovlivní americké volby covid-19 a fakt, že se nakazil sám Trump? Jakou roli hrají viceprezidenti a specificky zejména demokratka Kamala Harrisová? Jsou věk a zdraví otázkou, která může šance Joea Bidena zhatit? A dá se letos průzkumům víc věřit?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>