Video placeholde

Fischer: Zeman provokuje a já žehlím jeho průšvihy, šéf KSČM Filip pomáhá cizí velmoci, na to jsou paragrafy

Čína by měla být vyřazena z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany, říká předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer. Po návratu z Tchaj-wanu varuje před vlivem Číny a kritizuje chování prezidenta i jeho kancléře. Zároveň považuje za skandální rozhodnutí premiéra Babiše nepodpořit setkání zástupců V4 s běloruskou opozicí. Chce o tom jednat v Senátu.

Vojtěch Filip spolupracuje s cizí mocností, říká o výrocích šéfa KSČM ohledně senátní cesty na Tchaj-wan Fischer. Tvrdí, že na to jsou paragrafy a je třeba se bavit o tom, jestli Filip neporušuje zákon, případně jak dál postupovat. Podle Fischera je teď na místě postavit se proti účasti Číny na dostavbě Dukovan. Obavy, že se tu brzy můžou objevit podobné praktiky, které komunisté používají v Číně, jsou podle něj na místě.

Fischer zdůrazňuje, že prezident Zeman udělal svými posledními vyjádřeními, třeba na adresu Spojených států, velké škody. Říká, že Zeman provokuje a on už musel několikrát v zahraničí žehlit jeho průšvihy. Vadí mu, že prezidentský kancléř Mynář „běžel“ za čínským velvyslancem a chce se ptát, jakou teď v celé věci hraje roli.

Fischer ostře kritizuje postoj českého premiéra k dění v Bělorusku. Babiš byl proti setkání zástupců V4 s běloruskou opozicí, což je podle Fischera zásadní chyba. Senátor říká, že premiér nechápe boj Bělorusů za svobodu, mimo jiné i kvůli své komunistické minulosti. Věc chce otevřít při nejbližší příležitosti v Senátu.

V čem lhal prezident Zeman při kritice cesty senátorů na Tchaj-wan? Stojí ekonomické dopady, které bude cesta mít, skutečně za to? Jakou roli teď v česko-čínských vztazích hraje šéf KSČM Filip? A jak by se Česko mělo postavit k dění v Bělorusku?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>