Protestní akce odborářů na pražském Palackého náměstí, 8.12.2010

Protestní akce odborářů na pražském Palackého náměstí, 8.12.2010 Zdroj: Adam Kolář

Stávce čest a pozůstalým pastelky

Odboráři se tváří, že bojují za práva všech. Asi jako se kdysi u Madridu bojovalo za Prahu. To je ovšem nesmysl, protože některé nároky se navzájem vylučují.

Bylo by lépe, kdyby odborářští bossové mlčeli. Tvrdí, že bojují za zájmy všech a ještě se omlouvají, že to bude většinu lidí bolet. Není to pravda, bojují především za sebe, protože čím větší chaos a čím je lidem hůře, tím lépe pro ně. Pro odboráře a levicové politiky musí být noční můrou představa, že by společnost zbohatla, nezaměstnanost zmizela a nikdo jejich hudební produkce na vuvuzely a hluboké myšlenky z jejich transparentů nepotřeboval. Zaměstnanci v soukromém sektoru mají jiné zájmy, než státní zaměstnanci. Živnostníci nechtějí totéž, co zbytek pracujících.

 

Někde je zájem společný, třeba aby stát nekradl, zakázky nebyly předražené a byrokracie všechny nedusila. Společenská shoda končí tam, kde dojde na rozdělování balíku peněz. Najednou to jinak vidí lékaři v nemocnicích a jejich sestry, lékaři v ordinacích a nakonec i pacienti. Jiné zájmy mají domácí producenti zeleniny a dovozci zeleniny. Stát se sice už dávno inspiroval u oněch proslulých podvodníků z východu, co v Česku před lety „klonovali peníze“, ale tahle finta s inflací se nedá používat donekonečna. Prostě nemáte pro všechny tolik, kolik by chtěli. Tyhle strany se dostaly do vlády, protože řekly, že budou škrtat, jinak to dopadne zle.

 

Levice se teď vysmívá a mluví o řecké lži. Jenže jaká řecká lež, když ročně zaplatíme jen na úrocích dluhu 70 miliard. Zle nebude, zle už je. Hlavně škrtněte těm druhým. A pokud má chcípnout koza, ať je sousedova. V soukromém sektoru už se propouštělo a škrtalo. Stát jako firma zkrachoval a teď je otázka, kdo to má zaplatit. Protože to frustrovaný lid neví, plácá o defenestracích. Nejvíc o tom mluví lidé, kteří by ani kotě neutopili. Bylo by lepší, kdyby si ty řeči nechali a navrhli něco rozumného.

 

 

Žádná vláda není schopna vládnout tak, aby občany uspokojila. Podle jednoho průzkumu si lidé myslí, že by byli spokojeni, kdyby měli o třetinu vyšší příjem, než teď mají. Já jsem například v žoldu CIA, KGB, Vatikánu, Mossadu, zednářů, sudetských Němců a Brigády svatých mučedníků věčného půlměsíce. (Tím otevřeně odpovídám na obsedantní otázky některých lidí, v čím žoldu škodím lidu.) Stejně si ale myslím, že by mi mohli přidat. A tohle si myslí všichni a většina se nedočká a jakákoli vláda bude nakonec označena za protilidovou.

 

Tak až zase hlubokomyslní odboráři zablokují křižovatku na I. P. Pavlova balíky slámy, protože nikdy neslyšeli o tom, že tam co pár minut projíždějí záchranky a hasiči a policie, ať je hřeje pocit, že až sanitka nedojede, bojovali i za zájmy toho, kdo v té sanitce ležel. Třeba za spravedlivé a důstojné pohřebné pro něj a pastelky pro jeho siroty.


Třeba teď žádná stávka nebude, to se ještě uvidí. Ale jednou přijde, škoda nechat ty trubky doma.
Stávce čest.