Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Podvod s Opencard je završen. Na zlodějině se musí podílet všichni

Přes sliby politiků byla zlodějina s pražskou Opencard úspěšně završena. Od neděle 14. listopadu si již nemůžete v hlavním městě koupit papírové kupony na městskou hromadnou dopravu. Symbolicky to zřejmě v metropoli zarámuje příští týden vznik koalice ODS a ČSSD, tedy stran, které se na tomto tunelu v minulém volebním období podílely.

Přestože několik auditů shodně tvrdí, že Opencard byla předražená minimálně o desítky (zřejmě až o stovky) milionů, pražský dopravní podnik za podpory místních politiků nařídil občanům, že se na této zlodějině musí podílet. Pokud si chcete předplatit jízdu hromadnou dopravou v hlavním městě, musíte mít Opencard.

 

Celý případ je sice vyšetřován, ale dva lidé, kteří to měli původně na starosti, se rozhodli v létě od věci odstoupit, protože prý na ně tlačil jejich nadřízený. Požadoval, aby vyšetřování „nikam nevedlo“. „Tlak byl tak silný, že jsme museli odejít od rozdělané práce,“ řekl Lidovým novinám jeden z nich.

 

 

Přitom hned několik politických stran před říjnovými volbami slibovalo, že se postarají o to, aby se kolem Opencard něco dělo, aby se povinnost si ji koupit, ještě oddálila. Alespoň do doby, dokud nebude jasno, kam zmizely peníze, když audity ukázaly, že projekt je předražený.

 

Nestalo se ale nic. „Nejlepší kartu“, jak kdysi tvrdil primátor Pavel Bém (ODS), musí už teď mít každý zájemce o předplacené dopravní služby v hlavním městě.

 

Ať žije zlodějina v Praze. Amen…