Komentáře

Zpět na článek

Podvod s Opencard je završen. Na zlodějině se musí podílet všichni

14 komentářů

torinese
13. listopadu 2010 • 14:18
Naštěstí v Praze nežiju, ale musím říci, že by se mi silně zajídalo přispívat těm gaunerům z magistrátu na jejich zlodějský "projekt". Tím, že tuhle ničemnou předraženou kartu budou modří a oranžoví kmotři vnucovat všem, kteří se neobejdou bez MHD, mají v úmyslu ten svůj zmetek legalizovat a alespoň naoko snížit ztráty. Kdyby občané Prahy nebyli rukojmími radnice, nikdo by si tuhle kartu dobrovolně nekoupil. Pane Béme, neměla by být tahle karta náhodou platinová?! Za ty prachy...
meda_beda
13. listopadu 2010 • 10:41
Opencard jako taková je výborná myšlenka. Není zas tak extra nová, protože v různé podobě funguje v řadě metropolí světa. Sjednocení plateb a předplatných za služny spadající pod radnici do jedné "kreditky". Nadávat na tenhle trend je něco jako nadávat na Internet. Tak to prostě je a kdyby na to radnice nepřišla doteď, nnavrhl by to někdo v nejbližších letech.

Pustit se do zavedení nové, vpodstatě platební karty na koleně, bez podpory nějaké banky nebo partnera, který s tím má dost zkušeností, to je diletantismus, těžko říct, jestli z principu zlý úmysl. Ale kdo zná magistrát, ví, že úředníkovu myšlení je tenhle druh diletantismu vlastní.

Opencard stál sice cca 800 milionů, ale to není částka, která se ukradla, jak často píšou média. Chyby a korupce nás připravily možná o třetinu-čtvrtinu té částky. Což samozřejmě není málo, jen nelžeme si, že se ukradlo 800 milionů.

Projekt Opencard měl na starosti nikoli Bém, ale Bémův sok Blažek - který mimochodem v radě bez velké pozornosti médií bude nejspíš sedět i nadále. Nadávat a spílat Bémovi je IN, hledat skutečného viníka je moc práce. Ale stála by za to, abysme si ujasnili, kdo je kdo. Mimochodem všechny jednání zastupitelstva (tam se o Opencard rozhodovalo) jsou online ke shlédnutí na webu praha-mesto.cz. Každý se může podívat kdo co navrhoval a hlasoval.
jirischauer
14. listopadu 2010 • 03:18
"...v různé podobě funguje v řadě metropolí světa". To už jsem slyšel několikrát, ale nikdy u toho nebyl jediný příklad karty obdobné pražské Opencard. Londýnská Oystercard, o níž se několikrát zmiňoval P. Bém, je v zásadě anonymní čipová jízdenka. Mám ji. Lze ji pořídit i ve variantě se slevovým jízdným (zejména studentským), je pak personalizovaná, ale základní varianta je anonymní.

Není mi jasné, proč by nemohla být karta anonymní i pro placení parkovacích automatů. Resp., proč by v nich nešlo rovnou platit nějakou kartou mezinárodního standardu (přinejmenším Master a Visa). Spolupráce s renomovanou bankou je nesmysl pro vytváření nějakého zvláštního pražského platebního standard, bylo by to mnohem dražší, než se připojit už k existujícímu. Vazba na jednu banku by mohla být nepříjemná pro řadu uživatelů Opencard, kteří by u té banky nechtěli mít účet (obdobná situace byla už na nějaké vš, která kombinovala povinný studentský čipový průkaz s platební kartou jedné banky). Pokud hledala radnice partnera pro zavedení karty, měla se především obrátit na města, kde už něco podobného funguje, v Česku i v dalších zemích EU (jinde by mohly být potíže s odlišnými právními normami).

Těch 800 mil., spíš více, je opravdu zybtečně vyhozená částka, protože Opencard neumí nic, co by nefungovalo už dříve a pravděpodobně levněji (tisk papírových kupónu sice něco stojí, ale 800 mil. by na to stačilo hodně dlouho).

S vaším názorem na R. Blažka se ztotožňuji, je to člověk zodpovědný za řadu špatností na pražské radnici a za poměry v městské policii.
kovarik
13. listopadu 2010 • 10:41
Nevím proč zlodějina ? Je sice pravda, že i výraz zlodějna je hovorový a pravidla českého pravopisu jej neznají, ale zlodějina je výraz pohříchu krajový... obecná čeština má zlodějnu, protože základ slova je zloděj, stejně jak prodejna a prodej.
loren1
13. listopadu 2010 • 11:40
Dovoluji si s vámi polemizovat na téma čeština a problému slova "zlodějina", i když je to trochu mimo téma článku. Podle vzoru prodej - prodejna jste vytvořil dvojici zloděj - zlodějna, ale podle význatu oněch slov by musela bý zlodějna nějaká budova nebo místo, kde by se děj zla odehrával. Jelikož se nejedná o označení místa, musíme si toto slovo rozložit do kmene "děj" a vytvořit si jinou dvojici, která nám napoví, co je správně. Např. Děj - dějiny, podobně zloděj - zlodějiny. Věci, které se dějí, tedy pojmenování činnosti. Dějiny sice nemají jednotné číslo, ale dalo by se říct dějina - zlodějina. Tímto sáhodlouhýmm vysvětlením jsem vlastně chtěl jen říct, že porovnání s prodejnou je zavádějící. A slovo zlodějna bez "i" je čistě hovorový opis foneticky psaného spisovného slova zlodějina.
vonrammstein
14. listopadu 2010 • 01:32
Přesně,děkuji. "Zlodějna" mi trhá kůži z páteře. Stejně jako "konzervatismus".
kvetahana
12. listopadu 2010 • 11:51
Skutečnost?,že si na zavedení kary někdo nakradl malou domů pro sebe neznamená,že jde o špatný projekt. Naopak,je třeba napravit co zanedbali a rozšířit její funkčnost a bezpečnost.
kravinazkravina
12. listopadu 2010 • 12:06
nemusí rozšiřovat její funkčnost stačí když bude fungovat aspon jako klasicka legitka MHD a tak teda zrovna nefunguje... tuhle de... kartu nechci protoze kazdy a skutecne kazdy!!! den zazivam (nastesti dosud ne na sobe) jak se karta se kterou se do kazdeho autobusu v Praze s cislem nad 300 musíte pripipnout u ridice na ctece stavkuje. Jen v me rodine uz ve dvou pripadech ridic hrube vynadal a donutil je zaplatit listek protoze karta nesla a ja nemam naladu se kazdej den pri ceste do prace nervit jestli mam mit u sebe drobny na bus nebo jestli zrovna bude system sekat dobrotu... zlatá papíračka
kopec89
12. listopadu 2010 • 16:38

Ač s neprůhledností financování nesouhlasím, tak z podobných článků je mi smutno. Snaží se snad dohnat "vysokou" úroveň diskuzí pod ním?

RMimochodem, zlobit se, že bude opencard povinná? Ale no tak... Za a) povinného neni nic, nikdo nikoho jezdit MHD nenutí b) to, že je u MHD, knihoven atd. povinné mít jejich kartičku, ať už je z plastu nebo papíru je celkem běžná věc).
placirkabodlo
12. listopadu 2010 • 19:34
nikdo te taky nenuti ze tady musis psat. tak jasne. ze potrebujes dychat vzduch? zaplat smrade. mas to tak od narozeni, nebo taky chodis na horske slunko pane chyyyytrej? ale klidne si tam chod, cim vic, tim lepe.