Vyhlašování voleb 2006: poprvé před vrcholem

Vyhlašování voleb 2006: poprvé před vrcholem Zdroj: Jan Šibík

Jiří Paroubek – nový poradce premiéra Nečase

V Praze by mohla vyhrát ODS, kauza sledování se dále zamotává a exprezident Václav Havel se zapojuje do předvolební kampaně.

 

Václav Klaus a jeho braintrust se prý pokouší vrátit k pravé víře poslance Borise Šťastného, nynějšího předsedu pražské ODS. Šťastný, dosud pečlivý cídič hradních klik, projevil kacířství ve dvou záležitostech: podpořil stavbu Kaplického blobu (jde o čistě verbální předvolební úkon, nejsou peníze, věc je zabitá) a kritizoval Klause za účast při otevření nového provozu v kutnohorské továrně na cigarety Philip Morris (zde na sebe narazily dva fanatismy, pan Šťastný je zběsilý nekuřák, to je cosi ještě strašnějšího, než modrá punčocha). K blobu se vyjádřil i prezidentův tajemník Jakl: „Pokud nějaká strana hodlá za veřejné miliardy prosadit stavbu bakelitové barevné čepice, pak je pro mě nevolitelná.“ Za prvé, hlas pana Jakla sice vydá za milion obyčejných čičmundů, ale jen ideálně, nikoli formálně, takže by to postižení asi unesli. A za druhé, všichni včetně pana Jakla dobře vědí, že nic podobného nehrozí.

 

Ministerstvo vnitra začne urychleně připravovat zákon regulující činnost bezpečnostních agentur. Je to zjevně reakce na případ Šorfová. Opozice namítá, že by příprava měla být svěřena ministerstvu spravedlnosti, protože ministerstvo vnitra mají v péči Věci veřejné, Věci veřejné mají jakési vazby z minula na agenturu ABL a agentura ABL údajně Šorfovou sledovala. Závazek připravit zákon byl už ve vládním prohlášení, premiér Nečas argumentuje, že příprava zákona patří do kompetence vnitra a že bude postupovat standardně.

 

Ostatně, v aféře nejde ani tolik o ABL, ale o toho, kdo sledování zadal. Při té příležitosti idnes.cz připomíná, že si Topolánek na ABL postěžoval v případě fotografií z Monte Argentario. Fotografovat premiéra není trestné, chtít premiéra kompromitovat taky není trestné, ale je to krajně na pováženou, včetně zvolených prostředků, a agentura by musela vědět, kdo si u ní práci zadal – pokud by ji ovšem opravdu odvedla ona. O nápadné podobnosti případu sledování paní Šorfové s případem Monte Argentario (pokud jde o politické vyznění aféry) jsme tu už psali, zhotovení kompromitujících fotografií z Itálie sotva objednaly Věci veřejné a není moc pravděpodobné, že by v tom měla prsty vnitřní opozice v ODS.

 

TOP09 ještě neexistovala, komunisté podobné věci nedělají. Záhada, že? Kdo by to jen asi mohl být? Přesně to budou vědět ti, u nichž byla práce objednána. U ABL si ovšem nikdo nic neobjednal, pan Bárta to razantně dementoval.

 

Václav Havel se vložil do předvolební kampaně, fakticky v Praze. Nezdá se, že by měl příliš šťastnou ruku. Věci se týká naše dnešní glosa.

 

Podle průzkumu, který pro Českou televizi provedla agentura SC&C (proslula přesným odhadem výsledku voleb do PS) by v Praze vyhrála ODS s malým náskokem před TOP09 (ODS 28 %, obrovská ztráta proti minulým volbám, TOP09 25 %). Sociální demokraté by získali 15 %, KSČM 9, VV 8, není vyloučené, že pětiprocentní hranici by překonali i zelení. ODS by si měla teď Věci veřejné předcházet.

 

Premiér Nečas získal dalšího dobrovolného poradce, tentokrát je to šajba, sám Jiří Paroubek. Radí mu, aby se zbavil Bárty a Johna, tj. Věcí veřejných. Byl by to od Nečase velmi pragmatický krok, zbavil by se totiž zároveň většiny v PS (to už Paroubek neřekl, to říkám já). Opozice by to měla na premiérovi razantně požadovat a uspořádat za tím účelem cirkus ve Sněmovně. Cirkusy ve sněmovně bývají efektivní, ale jen když tam má opozice většinu. Poradce Paroubek vězí v minulosti.

 

Nicméně akce Šorfová (ať už ji uspořádal kdokoli) byla docela šikovně vymyšlena. Ušita pěkně na míru komunálních voleb, pěkně profesionálně, klobouk dolů. Neexistuje tu náhodou nějaká partaj, která si pěstuje vlastní stranické tajné služby? Je to stará komunistická tradice, ale upřímně řečeno, dnešní KSČM na to nemá. (Pořizovatel materiálů a sledovaček byl asi pouze subdodavatel a mohl být veden čistě obchodním zájmem). Musel by to být tedy někdo jiný.

 

http://bohumildolezal.lidovky.cz/