Palestinci se vypořádávají s následky  izraelském náletu v uprchlickém táboře Rafah na jihu Pásma Gazy. (12.10.2023)

Palestinci se vypořádávají s následky izraelském náletu v uprchlickém táboře Rafah na jihu Pásma Gazy. (12.10.2023) Zdroj: ČTK / AP / Hatem Ali

Náčelník izraelské armády Herci Halevi
Náčelník izraelské armády Herci Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
215
Fotogalerie

Válka v Izraeli ONLINE: Izrael evakuuje obce u hranic s Libanonem. Počet unesených do Gazy se blíží k 200 lidí

Palestinští teroristé v sobotu ráno překročili hranice pásma Gazy a napadli izraelská města. Tuhé boje pokračují i celý následující týden. Každou hodinou stoupá počet obětí, kterých jsou stovky na obou stranách. Teroristé do Gazy odvlekli desítky rukojmích. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slibuje tvrdou odvetu, země je oficiálně ve válečném stavu a povolává stovky tisíc armádních rezervistů. Aktuální informace, fotky a videa z probíhajícího konfliktu můžete sledovat v našem online přenosu.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 19:34

IZRAELSKÉ NÁLETY V PÁSMU GAZY ZABILY 1055 LIDÍ, TVRDÍ HAMÁS

Při izraelských náletech v Pásmu Gazy bylo od soboty zabito 1055 Palestinců a 5184 jich bylo zraněno. Uvedla to dnes agentura Reuters s odkazem na ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde vládne radikální islamistické hnutí Hamás, jež v sobotu zahájilo útoky na Izrael. Podle energetického úřadu Pásma Gazy tam dnes odpoledne přestala vyrábět elektřinu jediná tamní elektrárna, píše web televize Al-Džazíra.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 19:01

ČESKO POSÍLÁ NAKONEC 3 REPATRIAČNÍ LETY

Během 24 hodin odletí tři vládní speciály do Izraele k evakuaci občanů, kteří se chtějí vrátit do Česka a v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Po jednání vlády to dnes oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Prvním letem se v noci na dnešek s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) vrátilo prvních 34 Čechů. Fiala dnes také zopakoval svůj postoj, že evropské programy na pomoc Palestině se musí zastavit a projít důkladnou revizí, zda skutečně slouží humanitárním účelům.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 18:58

ÚTOK Z LIBANONU?

Na severu Izraele se rozezněly výstražné sirény poté, co izraelská armáda obdržela zprávy o narušení vzdušného prostoru z Libanonu. Podle izraelské veřejnoprávní stranice Kan se zřejmě jednalo o dron. Úřady zároveň vyzvaly obyvatele ve městě Maalot u hranic s Libanonem, aby se kvůli možnému proniknutí teroristů zamkli ve svých domovech a nevycházeli. Izraelská média později uvedla, že toto varování bylo odvoláno.

Izraelská armáda dnes dopoledne uvedla, že ostřeluje jih Libanonu poté, co jedna z jejích severních pozic poblíž izraelské vesnice Arab Aramší v úterý čelila ostřelování. Libanonské šíitské hnutí Hizballáh i palestinské hnutí Hamás se dnes přihlásily k tomuto útoku, o němž dosud není známo, zda si vyžádal nějaké oběti.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 16:03

VEDENÍ IZRAELE SE DOHODLO NA VYTVOŘENÍ NOUZOVÉ VLÁDY S OPOZICÍ

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu a předseda strany Národní jednota Benny Gantz dnes oznámili, že bylo dosaženo dohody o vytvoření jednotné mimořádné vlády a válečného vedení země, které bude řídit zemi až do ukončení války. Pro tuto vládu bylo dohodnuto čtyři hlavní body:

Vytvoření "Vlády pro řízení války" se třemi členy: premiérem, ministrem obrany a předsedou Stranického tábora státu. Navíc budou plněním úkolů ve vládě pověřeni podplukovník Gadi Eisenkot a ministr Ron Dermer.

1) Ve prospěch Stranického tábora bude k Politicko-vojenskému kabinetu přidáni 5 ministrů bez portfolia (jeden z nich bude působit jako pozorovatel): Benny Gantz, Gideon Sa'ar, Gadi Eisenkot a 2 další ministři. Toto bude platit po dobu války.

2) Místo ve Vládě pro řízení války bude vyhrazeno předsedovi opozice Yairu Lapidovi, pokud se rozhodne přidat.

3) Během války nebudou prosazovány žádné zákony ani vládní rozhodnutí, které se netýkají průběhu války. Všechna významná jmenování budou prodloužena po celou dobu války.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 15:33

BUM A DŮM JE PRYČ

Videokamera v Pásmu Gazy zachytila dopad rakety na několikapodlažní dům. Ten se ihned po dopadu sesune k zemi. Jedná se o další z objektů, který vzdušné síly Izraele vytipovali jako skrýš členů Hamásu. Ti mají svá stanoviště pouze v civilní infrastruktuře. Izrael na druhou stranu civilisty varuje předtím, než bude v dané čtvrti bombardovat.

Video placeholde
Bombardování Gazy
Reflex
Reflex
11. října 2023 · 15:28

ŽÁDNÁ PODPORA TERORISMU V PAŘÍŽI

Těžkooděnci pařížské policie rozehnali shromáždění na podporu Palestiny a hnutí Hamás, které spáchalo teroristický útok na Izrael. Podle fancouzských zákonů se v zemi nesmí propagovat a podporovat terorismus. Na videu níže uvidíte zákrok pořádkové jednotky.

Video placeholde
Policie v Paříži rozehnala protest na podporu Palestiny
Reflex
Reflex
11. října 2023 · 15:13

ERDOGAN KRITIZUJE BOMBARDOVÁNÍ GAZY

Izrael by se měl při útocích v Pásmu Gazy chovat jako stát, a ne jako teroristická organizace. Řekl to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při jednání poslaneckého klubu své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Podle něj izraelská armáda nectí při útocích na palestinském území pravidla války, píše turecký tisk. Erdogan se v úterý nabídl jako zprostředkovatel v konfliktu mezi Palestinci a Izraelem, se kterým se snažil v posledních měsících zlepšit vztahy.

Erdogan v projevu k poslancům kritizoval "nepřiměřené a bezohledné útoky" izraelské armády v Pásmu Gazy. "Izrael by neměl zapomenout, že bude-li jednat jako organizace, a ne jako stát, tak za ni bude i považován," řekl Erdogan. Ve svých projevech Erdogan používá slovo organizace pro označení teroristických organizací, například pro Stranu kurdských pracujících (PKK), píše agentura AFP.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 14:38

VYSOKÝ POČET ZAVRAŽDĚNÝCH ZTĚŽUJE IDENTIFIKACI. S ROZPOZNÁVÁNÍM OBĚTÍ POMÁHÁ POLICIE I ARMÁDA

Počet mrtvých kvůli masakru Hamásu na obyvatelích a vojácích v jižních izraelských obcích značně přetěžuje systém armády pro identifikaci obětí válek a teroristických útoků na vojenské základně poblíž Ramle. U vchodu základny byly vybudovány řady chladících kontejnerů na uložení všech těl, informoval web Ynet. Těla civilistů jsou identifikována policií, zatímco těla vojáků nebo případy, kde je identifikace oběti kvůli zmrzačení obtížná, jsou přemístěny do laboratoře na další vyšetření.

Předtím, než úřady tělo schválí k pohřbu, musí být provedeny testy DNA a pořízeny fotografie, které jsou následně porovnány s různými národními databázemi. V některých případech jsou rodiny žádány, aby přišly identifikovat své blízké.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 14:33

IZRAEL BLÍZKO K VYTVOŘENÍ NOVÉ NOUZOVÉ VLÁDY

Premiér Benjamin Netanyahu a předseda strany Národní jednota Benny Gantz dokončují podrobnosti dohody o vytvoření "národní vlády výjimečného stavu" v souvislosti s trvající válkou s Hamásem a nepřátelstvími na severní hranici, informují izraelská média. Netanyahu a Gantz se dnes dříve setkali v sídle izraelských obranných sil v Tel Avivu, aby projednali, jak bude tato vláda fungovat.

Gantz, bývalý ministr obrany a šéf generálního štábu Izraelských obranných sil, požadoval vytvoření malé válečné rady s malým počtem ministrů, kteří by byli oprávněni rozhodovat o řízení války, ale Netanyahu trval na tom, že bude mít poslední slovo.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 14:22

PÁSMO GAZY JE BEZ ENERGIE

V Pásmu Gazy odpoledne přestala vyrábět elektřinu jediná tamní elektrárna, došlo jí palivo, píše Al-Džazíra s odvoláním na úřady v Pásmu Gazy. Už od neděle stop Izrael do země dodávky paliva, elektřiny, potravin a vody.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 12:48

ČESKO POSÍLÁ DALŠÍ REPATRIAČNÍ LET

Pro Čechy, kteří po teroristických útocích palestinských radikálů uvázli v Izraeli, dnes v nejbližších hodinách vyrazí do Tel Avivu druhý repatriační letoun. Na sociální síti X to potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Další lety podle něj budou následovat. Prvním se vrátilo v noci 34 lidí společně s Lipavským, který v úterý do Izraele dorazil z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu.

Na sociální síti X dnes oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), že po dohodě s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) rozhodl o okamžitém ukončení podnikatelské mise do Uzbekistánu. "Vracíme se do Prahy, letadlo bude k dispozici pro evakuaci českých občanů z Izraele," napsal. Původně se delegace měla vrátit v pátek.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 11:43

PRACH, TROSKY A ZKÁZA. IZRAELSKÉ LETECTVO ZVĚŘEJNILO ZÁZNAM ZNIČENÍ UNIVERZITY V GAZE

Izraelské letectvo nedávno provedlo útok na Islámskou univerzitu v Gaze, která slouží jako hlavní výcvikové středisko pro inženýry Hamásu a jako výcviková instituce pro vývoj a výrobu zbraní.Letectvo pokračuje v rozsáhlých vlnách útoků v pásmu Gazy i právě teď. 

Video placeholde
Vybombardování Islámské univerzity v Pásmu Gazy
Reflex
Reflex
11. října 2023 · 11:41

PŘI ÚTOKU HAMÁSU ZAHYNULO 17 BRITŮ VČETNĚ DĚTÍ

Británie v důsledku víkendového útoku palestinských radikálů na Izrael eviduje 17 mrtvých nebo nezvěstných britských občanů, uvedla dnes zpravodajská společnost BBC s odvoláním na nejmenovaný oficiální zdroj. Předchozí odhad hovořil o "více než deseti" britských obětech.

Podle informací BBC jsou mezi mrtvými či pohřešovanými i děti, v médiích už se dříve objevila jména několika dospělých, kteří se zřejmě stali oběťmi palestinského útoku. Je mezi nimi skotský rodák, který se s rodinou usadil v Izraeli, nebo muž, který pracoval jako člen ostrahy na hudebním festivalu nedaleko Pásma Gazy, kde ozbrojenci zavraždili přes dvě stovky lidí.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 11:39

EU BUDE POKRAČOVAT V PODPOŘE PALESTINCŮ

Evropská unie neukončí humanitární podporu Palestinců, podrobně však přehodnotí veškerou finanční pomoc směřovanou do Palestiny. Prohlásila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž žádné peníze nikdy nedostane radikální hnutí Hamás stojící za bezprecedentním sobotním teroristickým útokem na jih Izraele. Evropský blok plně podporuje právo Izraele na vlastní obranu, dodala.

"Peníze z EU nikdy nešly a nikdy nepůjdou Hamásu ani jiným teroristickým skupinám. Takže nyní znovu přehodnotíme celé portfolio ve světle vývoje situace na místě," řekla šéfka unijní exekutivy u příležitosti minuty ticha, kterou sbor eurokomisařů držel za oběti útoku. Při nejkrvavějším teroristickém útoku v dějinách Izraele zemřelo podle nyní dostupných údajů nejméně 1200 lidí.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 10:59

DVĚ ČESKÉ DĚTI V PÁSMU GAZY. JEJICH NÁVRAT JE V NEDOHLEDNU

Lipavský také uvedl, že nyní nevidí reálnou možnost, jak by český stát mohl dosáhnout návratu dětí, které podle iniciativy Pod svícnem unesl bývalý manžel týrané ženy zprvu do Dubaje, nyní se ale nacházejí v Pásmu Gazy. Více o tom psala spoluzakladatelka Barbora Urbanová v článku pro Reflex ZDE. "Bohužel realita je taková, že pokud nedojde k nějaké shodě, tak nemáme právní nástroj vůči Gaze, která je ovládaná teroristickým hnutím, jak se čehokoli domoci," řekl. Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva v pondělí ČTK řekla, že resort případ řeší prostřednictvím čtyř zastupitelských úřadů - v Abú Zabí, Káhiře, Tel Avivu a Ramalláhu.

České děti jsou v Gaze.
České děti jsou v Gaze.
Reflex
Reflex
11. října 2023 · 10:51

TERORISTÉ Z LIBANONU OPĚT ÚTOČÍ

Hizballáh se přihlásil k dnešnímu útoku na Izrael, šlo podle něj o reakci na izraelské údery. Izrael útok oplatil ostřelováním Libanonu, píše Reuters.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 10:44

V PÁSME GAZY ZEMŘELO UŽ 900 LIDÍ. IZRAEL ZABIL NA SVÉM ÚZEMÍ 1500 TERORISTŮ

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, které Hamás ovládá, uvedlo, že při náletech od soboty přišlo o život nejméně 950 Palestinců a 5000 jich bylo zraněno. Kolik z nich tvoří ozbrojenci, není jasné. Izraelská armáda informovala o 1500 teroristech zabitých uvnitř Izraele od sobotního rána, kdy zaútočili z Pásma Gazy. 

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 10:41

MRTVÝCH IZRAELCŮ UŽ JE VÍCE NEŽ 1200. TV ODVYSÍLÁ JEJICH JMÉNA

Izraelská veřejnoprávní stanice Kan zřizuje nový kanál, na kterém bude vysílat jména Izraelců, kteří zahynuli při sobotních krvavých útocích Hamásu z Pásma Gazy a v pokračujících bojích, píše zpravodajský web The Times of Israel. Počet izraelských obětí přesahuje 1200, včetně 170 vojáků. Izrael tvrdí, že na svém území zabil 1500 teroristů.

Do nemocnic bylo od soboty podle izraelského ministerstva zdravotnictví v Izraeli odvezeno 3007 zraněných, z nichž 471 je stále hospitalizováno,včetně 109 lidí ve vážném stavu.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 09:29

BOMBARDOVÁNÍ GAZY POKRAČUJE

Izraelská armáda v noci na dnešek zasáhla více než 200 cílů ve městě Gaza. Informuje o tom agentura DPA s odvoláním na armádní prohlášení. Izrael na Pásmo Gazy útočí v odvetě za víkendové masakry, kterých se na jeho území dopustili palestinští radikálové.

Nálety desítek izraelských stíhaček se zaměřily na čtvrť kolem mešity Al-Furkán, kterou Izrael označuje za hnízdo teroru, protože ji radikální palestinské hnutí Hamás využívá k útokům na Izrael. Za posledních 24 hodin zde izraelská armáda podle svého prohlášení zasáhla na 450 cílů.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 09:28

ČEŠI SE SNAŽÍ DOSTAT DOMŮ

V cestovatelském systému Drozd eviduje ministerstvo zahraničí aktuálně 181 Čechů v Izraeli, minimálně desítky se snaží nějakým způsobem dostat do Česka. Na dnešním briefingu to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský. Pracovní skupina na ministerstvu jedná o tom, zda Česko vyšle do země kvůli útoku palestinského hnutí Hamás další repatriační let, rozhodnutí nechtěl šéf diplomacie předjímat. Do Prahy se v noci vládním speciálem vrátilo 34 Čechů.

V případě, že by další Češi měli zájem o repatriační let, doporučuje šéf diplomacie obrátit se na ambasádu či ministerstvo, případně jiné standardní konzulární kanály. Doporučil také registraci v systému Drozd. "Průběžně sestavujeme seznamy, vytváříme si obrázek o tom, jak situace vypadá," uvedl. Vycházet bude z doporučení pracovní skupiny, následně se případně obrátí na další členy vlády.