Palestinci se vypořádávají s následky  izraelském náletu v uprchlickém táboře Rafah na jihu Pásma Gazy. (12.10.2023)

Palestinci se vypořádávají s následky izraelském náletu v uprchlickém táboře Rafah na jihu Pásma Gazy. (12.10.2023) Zdroj: ČTK / AP / Hatem Ali

Náčelník izraelské armády Herci Halevi
Náčelník izraelské armády Herci Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
215
Fotogalerie

Válka v Izraeli ONLINE: Izrael evakuuje obce u hranic s Libanonem. Počet unesených do Gazy se blíží k 200 lidí

Palestinští teroristé v sobotu ráno překročili hranice pásma Gazy a napadli izraelská města. Tuhé boje pokračují i celý následující týden. Každou hodinou stoupá počet obětí, kterých jsou stovky na obou stranách. Teroristé do Gazy odvlekli desítky rukojmích. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slibuje tvrdou odvetu, země je oficiálně ve válečném stavu a povolává stovky tisíc armádních rezervistů. Aktuální informace, fotky a videa z probíhajícího konfliktu můžete sledovat v našem online přenosu.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 16:39

VELVYSLANKYNĚ: PETR PAVEL PŘÍŠTÍ ROK NAVŠTÍVÍ IZRAEL

Prezident Petr Pavel by měl příští rok v lednu navštívit Izrael. V rozhovoru pro web Blesk.cz to dnes řekla česká velvyslankyně v Tel Avivu Veronika Kuchyňová Šmigolová. Poslanecké návštěvy plánované ještě v tomto roce byly podle ní kvůli aktuální situaci v zemi po teroristickém útoku palestinských radikálů zrušeny.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 14:55

TŘETÍ REPATRIAČNÍ LET JE V PRAZE

Na vojenském letišti v pražských Kbelích přistálo dnes kolem 13:50 další letadlo z Izraele se zhruba 40 evakuovanými českými občany. Jde o třetí vládní speciál, který byl do Izraele vyslán k evakuaci občanů, kteří se chtěli vrátit do Česka a v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Již v noci na středu se prvním letem s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) vrátilo 34 Čechů a v noci na dnešek dalších asi 40.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 14:25

IZRAEL ZAHÁJIL V GAZE MASIVNÍ LETÁKOVOU KAMPAŇ

Izraelské obranné síly zahájily shazování letáků nad severním gázským městem Beit Lahia. Skkrze letáky obyvatelům sdělují, že činy Hamásu je donutily spustit rozsáhlou vojenskou operaci v této oblasti a že se musí okamžitě evakuovat směrem na jih.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 14:18

LETIŠTĚ V ALEPPU HOŘÍ

Na sociálních sítích se objevují záběry syrského letiště v Aleppu, ze kterého stoupá dým. Videa mají potvrdit izraelský nálet na zásoby Hamásu v Sýrii. Obě letiště jsou v současné době uzavřena pro veškeré lety, včetně letadla íránské vlády, ve kterém byl prý zahraniční ministr Íránu Hossein Amir-Abdollahian.

Video placeholde
Ze syrského letiště v Aleppu stoupá dým
Reflex
Reflex
12. října 2023 · 14:14

IZRAELSKÝ NÁLET V SÝRII?

Některá média dnes spekulovala, že Izraelské letectvo dnes podniklo nálety na letiště v Sýrii. Konkrétně mělo zasáhnout cíle na letištích v Damašku a Aleppu s cílem zničit zásoby určené pro Hamás. Zprávu teď potvrzují Syrská média a píší, že Izrael zasáhl mezinárodní letiště Aleppo. Státní rozhlas Sham FM uvedl, že došlo k poškození letiště, ale nebyla hlášena žádná zranění. Stanice také uvedla, že izraelské stíhačky zasáhly mezinárodní letiště v Damašku.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 13:59

IZRAELSKÉ AEROLINKY PORUŠÍ PO 41 LETECH ŠÁBES

El Al - izraelská národní letecká společnost - oznámila, že poprvé za 41 let bude létat v sobotu, kdy Židé slaví tzv. svátek klidu, tedy šábes, aby přivezla Izraelce povolané na povinnou vojenskou záložní službu z důvodu mimořádné situace.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 13:55

EVAKUOVANÁ ČEŠKA: NA SOUSEDNÍ DŮM DOPADLA RAKETA

Paní Jana pracovala na českém velvyslanectví v Izraeli. Čím víc se válka začala dotýkat jejího okolí, tím více uvažovala o evakuaci. Rozhodující moment přišel tehdy, když na sousední dům dopadla raketa. Vrátila se prvním repatriačním letem do České republiky. Otřesné zážitky popisuje v následujícím videu.

 

Video placeholde
Záběry z bombardovaného Tel Avivu. Raketa dopadla kousek od místa, kde se svým francouzským manželem bydlela jedna z Češek, která se do ČR vrátila repatriačním letem
Reflex
Reflex
12. října 2023 · 13:53

FOTOGRAF REFLEXU EXKLUZIVNĚ NA PALUBĚ ČESKÉHO REPATRIAČNÍHO LETU

Česká republika přislíbila pro své občany v Izraeli vypravit tři repatriační lety. Na palubě prvního letadla byl i fotograf Reflexu Zbyněk Pecák, který zachytil autentické dojmy posádky i pasažérů. Jak to vypadá při evakuaci z válečné zóny, se můžete podívat v následujícím textu.

CELÝ ČLÁNEK ČTĚTE ZDE >>>

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 13:49

HAMÁS JE STEJNÝ JAKO ISLÁMSKÝ STÁT

S palestinským radikálním hnutím Hamás se musí zacházet jako s teroristickou organizací Islámský stát (IS), prohlásil dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu na tiskové konferenci s šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem. "Stejně jako byl rozdrcen ISIS (Islámský stát v Iráku a Sýrii) , bude rozdrcen i Hamás," řekl ministerský předseda. Blinken zopakoval americkou podporu Izraele. "Poselství, které přináším, je následující: Dokud bude existovat Amerika, nebudete se muset bránit sami," řekl americký ministr na adresu Izraelců.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 13:21

NA DOVOLENOU V LIBANONU RADĚJI ZAPOMEŇTE

Plánovat turistické cesty do Libanonu by v tuto chvíli nebylo moudré, říká v rozhovoru pro Reflex český velvyslanec v Bejrútu Jiří Doležel. Právě zde se v neděli podle médií sešli šéfové blízkých radikálních hnutí Hizballáh a Hamás, aby jednali o společném postupu proti Izraeli. Cesty do Libanonu je nyní lepší odložit, hrozí otevření „druhé fronty“. Celý rozhovor s českým velvyslancem v Libanonu najdete zde >>>

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 13:15

BIDEN VARUJE ÍRÁN

Americký prezident Joe Biden ve středu večer varoval Írán, aby byl v současné situaci kolem Izraele opatrný. Útok Hamásu na Izrael, při němž o víkendu zemřelo na 1300 lidí, odsoudil jako nejhorší pro Židy od doby holokaustu. O Bidenových slovech pronesených v Bílém domě k představitelům židovské komunity informovaly agentury AP a Reuters.

"Tento útok byl... čirou krutostí vůči židovskému národu," řekl mimo jiné Biden. Také prohlásil, že má "potvrzené obrázky teroristů", jak uřezávají hlavy dětem. Bílý dům ale nic takového po dotazech médií nepotvrdil a bezpečnostní činitelé pak pod podmínkou zachování anonymity uváděli, že Biden odkazoval na zprávy přicházející z Izraele o útoku palestinských radikálů na izraelské komunity.

Kolem výpovědí o zavražděných dětech panují nejasnosti. Televizní stanice i24NEWS například v úterý s odvoláním na nejmenovaného důstojníka informovala, že ve vesnici Kfar Aza izraelská armáda našla 40 mrtvých miminek. Mluvčí izraelské diplomacie nicméně o den později sdělil agentuře AFP, že tento údaj nemůže potvrdit. Zároveň se objevily informace, že některá těla se našla bez hlav, přičemž zmíněná televize publikovala výpověď vojáka, podle kterého útočníci "řezali hlavy dětí".

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 13:12

REAKCE, KTEROU NIKDO NEČEKAL

Nejvyšší politický představitel sudetských Němců Bernd Posselt dnes kritizoval někdejšího českého prezidenta Miloše Zemana za to, že Izraeli navrhuje inspirovat se při řešení sporu s Palestinci odsunem sudetských Němců z Československa. Zeman ve středečním rozhovoru s Parlamentními listy takovou variantu nevyloučil a řekl, že ji kdysi při návštěvě Izraele zmínil.

"Dlouholetého evropského poslance (Posselta) bývalý český prezident Miloš Zeman pobouřil tím, že Izrael vyzval, aby si v boji proti Hamásu vzal příklad z 'úspěšného vyhnání sudetských Němců' po druhé světové válce," uvedli sudetští Němci v tiskovém prohlášení. Poznamenali, že za tak vážné situace není možné uspokojovat nacionalistické fantazie drobné části českého politického spektra na úkor solidarity s Izraelem a Židy. Posselt naopak poděkoval současnému českému prezidentovi Petru Pavlovi a českému premiérovi Petru Fialovi za jejich přístup. 

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 12:07

VLÁDNÍ SPECIÁLY ODVEZOU Z PRAHY IZRAELCE ZPÁTKY DOMŮ

Některými vládními speciály určenými pro evakuaci Čechů se do Izraele z České republiky vrátí i tamní občané. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyhověl žádosti izraelské strany. Informaci České televize potvrdilo ČTK ministerstvo zahraničí.

"Pan ministr Lipavský vyhověl žádosti izraelské strany, abychom umožnili na letech do Izraele - které by byly jinak prázdné - cestovat izraelským občanům, kteří potřebují zpět do vlasti," uvedl mluvčí úřadu Daniel Drake. Někteří Izraelci už se do vlasti vrátili dnešním ranním letem, další budou následovat. Dnes večer je v plánu odlet posledního repatriačního letu vypraveného českou vládou.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 11:42

INTISEMITISMUS VE FRANCII

Ve Francii zaznamenali od soboty, kdy islamistické hnutí Hamás zaútočilo na Izrael, více než sto antisemitských činů. Jednalo se o nápisy, obrázky hákových křížů nebo urážky na adresu členů židovské komunity. Policie kvůli tomu zadržela 24 lidí, uvedl dnes francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin ve vysílání rozhlasu France Inter. Francouzská židovská komunita ale podle něj není ohrožena terorismem.

Nejčastěji lidé ve Francii v posledních dnech svou nenávist vůči Židům vyjadřovali hanlivými nápisy nebo obrázky hákových křížů. Zazněly také urážky a výzvy k intifádě, tedy vzpouře proti Izraeli. Odehrály se ale i závažnější incidenty. Osoby s bodnými zbraněmi byly zadrženy před synagogou nebo židovskou školou a v prostorách židovského kulturního centra létal dron s kamerou.

"Posílili jsme policejní ochranu těchto objektů a díky tomu bylo 24 lidí zadrženo a byli předáni spravedlnosti," uvedl Darmanin. Tři zadržení jsou cizinci, kteří dlouhodobě pobývali ve Francii. Darmanin uvedl, že jim bude odebráno povolení k pobytu a budou vyhoštěni. Mezi zadrženými podle Darmanina převažují mladí lidé.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 11:40

ÚTOČNÁ IZRAELSKÁ VLAJKA

Skupina fanoušků Hamásu se rozhodla upálit izraelskou vlajku. Akt odporu proti židovskému státu ale nevyšel tak, jak si lidé plánovali. Zrádná vlajka je popálila. No, kdo s čím zachází...

Video placeholde
Zapálená izraelská vlajka popálila příznivce Hamásu
Reflex
Reflex
12. října 2023 · 11:37

DALŠÍ DVA ČESKÉ REPATRIAČNÍ LETY DNES MÍŘÍ DO IZRAELE

Do Izraele dnes vyrazí další dva repatriační lety z Prahy pro české občany, kteří v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Dopoledne odletí vojenský letoun CASA, odpoledne vládní speciál, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí a posléze to potvrdila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Armádní letoun Airbus s větší kapacitou má poruchu, čeká se na náhradní díl.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 09:30

ZAVRAŽDĚNÝCH IZRAELCŮ JE UŽ 1300

Izraelská bilance obětí útoku palestinské skupiny Hamás vzrostla na nejméně 1300 mrtvých, uvedla dnes izraelská veřejnoprávní stanice Kan. Zraněných je podle webu The Times of Israel zhruba 3300, z nichž 350 je ve vážném stavu a stav 28 osob je kritický. Hamás v sobotu zahájil z Pásma Gazy rozsáhlý útok na Izrael. Značnou část obětí tvoří obyvatelé příhraničních izraelských obcí.

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 09:26

NA ÚTĚKU JE PŘES 300 TISÍC LIDÍ

Své domovy v Pásmu Gazy kvůli izraelským útokům opustilo podle OSN už 338.000 lidí. Nejméně 51 dalších osob v noci na dnešek při náletech zemřelo, přes 280 jich utrpělo zranění. Informují o tom agentura AFP a server listu The Times of Israel. Izrael na úzké pásmo, v němž žije kolem 2,3 milionu Palestinců, útočí v odvetě za víkendové masakry ozbrojenců z Hamásu

Reflex
Reflex
12. října 2023 · 00:08

NETANJAHU: KAŽDÝ ČLEN HAMÁSU JE MRTVÝ MUŽ

Izrael "zničí a rozdrtí" palestinské hnutí Hamás, každý jeho člen je "mrtvý muž", prohlásil dnes večer izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Informovaly o tom agentury AFP a AP. Podle agentury Reuters s Netanjahuem vystoupil opoziční politik Benny Ganc a ministr obrany Joav Galant, kteří mají s Netanjahuem tvořit krizovou vládu národní jednoty pro období války Izraele s palestinským hnutím Hamás po bezprecedentním útoku radikálů na Izrael. Je čas na mír a čas na válku, teď je čas na válku, řekl Ganc.

Reflex
Reflex
11. října 2023 · 19:42

ZAVRAŽDĚNÍ CIZINCI V IZRAELI: AMERIČANE, BRITOVÉ, PERUÁNCI I PRACOVNÍCI OSN

Kromě bilance obětí z řad Izraelců a Palestinců roste také počet občanů Spojených států, Francie, Británie a dalších zemí světa, kteří přišli o život při vpádu bojovníků palestinského hnutí Hamás do Izraele a následném izraelském ostřelování Pásma Gazy. Řada lidí z občanstvím těchto států se také pohřešuje. Oběti mezi svými spolupracovníky hlásí i humanitární organizace. 

Francie dnes zvýšila bilanci na 11 obětí a 18 pohřešovaných, píše AFP. Londýn informoval o 17 mrtvých nebo pohřešovaných Britech, včetně dětí, uvedl server BBC News. Ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že zahynulo nejméně 22 Američanů, píše Reuters. Do dnešního rána oznámily úřady nebo média také úmrtí sedmi Argentinců, dvou Brazilců, dvou Peruánců, Kolumbijce a Paraguayce, píše The Guardian. Už dříve média psala také o úmrtí občanů Thajska či Nepálu.

Celkem 11 mrtvých spolupracovníků, kteří zahynuli od soboty při ostřelování Pásma Gazy, dnes ohlásil Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Pět jich učilo ve škole zřizované UNRWA, mezi oběťmi je také gynekolog, psycholog nebo inženýr. Organizace neupřesnila národnost obětí. Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) oznámila, že v Gaze byli zabiti čtyři její zaměstnanci a jeden zahynul v Izraeli, informovala agentura Reuters.