Češi se repatriačním letem vrátili z Izraele

Češi se repatriačním letem vrátili z Izraele Zdroj: Zbyněk Pecák

Válka ze vzduchu, napětí a úleva. Fotograf Reflexu exkluzivně na palubě českého repatriačního letu

Česká republika přislíbila pro své občany v Izraeli vypravit tři repatriační lety. Na palubě prvního letadla byl i fotograf Reflexu Zbyněk Pecák, který zachytil autentické dojmy posádky i pasažérů. Jak to vypadá při evakuaci z válečné zóny, se můžete podívat v následující fotogalerii.

Pokračování 2 / 11

Směr Tel Aviv

Prázdné letadlo na cestě do Tel Avivu.Prázdné letadlo na cestě do Tel Avivu. | Zbyněk Pecák

Odlet českého armádního speciálu, který má z Izraele evakuovat české občany, se několikrát odsouvá. Nakonec startujeme před sedmou večer směrem Tel Aviv. Jsem jediný civilní pasažér. Zbytek posádky tvoří vojáci Armády ČR. I proto proběhlo odbavení na kbelském letišti oproti běžným letům, které jsem v minulosti zažil bleskově. Armáda dala k dispozici speciál, který většinou slouží prezidentské delegaci. Je luxusně vybaven a pojme 39 lidí.

Pokračování 3 / 11

Vojenské letadlo

Posádku tvoří vojáci Armády České republiky.Posádku tvoří vojáci Armády České republiky. | Zbyněk Pecák

Posádku tvoří kapitán, druhý pilot a navigátor. Na civilních letech navigátor nebývá, protože linky létají na známá letiště. Pánové z armády mají ale destinace pokaždé různé a z povahy věci často i nepřehledné a nebezpečné. Palubu letadla pak mají na starost dva stevardi, kteří jsou rovněž vojáci.

Pokračování 4 / 11

Cíl na dohled

Blížíme se k cíli, Tel Aviv i Gaza na dohled.Blížíme se k cíli, Tel Aviv i Gaza na dohled. | Zbyněk Pecák

Blížíme se k cíli. Na palubním počítači je vidět jak Tel Aviv, tak Pásmo Gazy. Dráha letu není obvyklá. Vzhledem k situaci na zemi musíme minout Gazu vymezeným koridorem. V těchto momentech napětí v kabině stoupá. K letadlu se blíží neznámý osvětlený objekt. Vidíme to přímo z okna. Podle posádky je situace zvláštní. Objekt nebliká jako letadlo, ale jako raketa také nevypadá. Po chvíli objekt mění dráhu letu a letí jinam.

Pokračování 5 / 11

Přistáváme

Přistání v Tel Avivu.Přistání v Tel Avivu. | Zbyněk Pecák

Přistáváme v Tel Avivu. Nevíme, jak dlouho tady budeme, vše záleží na tom, jak rychle se dokáže letadlo naplnit na místě a jak rychle dostaneme povolení k odletu. V těchto dnech je to také v rukou Alláha, protože během raketových poplachů jsou všechny lety odloženy. Na letišti podle našich informací čekají desítky českých občanů na repatriaci. Rolujeme po ranveji a objíždíme doslova celé letiště na vzdálené stanoviště. Nikdo se od letadla nevzdaluje.

Pokračování 6 / 11

Konzulka na palubě

Příprava na nástup pasažérů.Příprava na nástup pasažérů. | Zbyněk Pecák

Na palubu přichází česká konzulka v Izraeli Petra Jurečková a zjišťuje, jestli už mohou pasažéři nastoupit do letadla. I přes vypjatou situaci ji neopouští pozitivní nálada. Prý mají kryt minutu od úřadu, tak se cítí relativně v bezpečí.

Pokračování 7 / 11

Přicházejí první pasažéři

Přicházejí první evakuovaní Češi.Přicházejí první evakuovaní Češi. | Zbyněk Pecák

Na palubu nastupují první pasažéři. Mezi nimi je i paní Michaela a její dvě malé děti. „V Izraeli žijeme několik let a nic takového jako nyní jsme tu ještě nezažili. Chci se s dětmi co nejdřív dostat do bezpečí. Naštěstí nás nepotkala žádná z těch ohavných věcí, které se nyní děly. Ale poplachy a noční útěky do krytu pro nás byly na denním pořádku,“ řekla paní Michaela Reflexu.

Pokračování 8 / 11

Generál Janoušek

Patronem letadla je generál Karel Janoušek.Patronem letadla je generál Karel Janoušek. | Zbyněk Pecák

Málo se to ví, ale letadla české vládní letky se jmenují podle hrdinů české vojenské historie. Stroj, kterým letíme, je pod patronátem generála Karla Janouška, velitele československého letectva a hrdiny z druhé světové války. Jako jediný Čechoslovák obdržel hodnost letecký maršál britského královského letectva. Později byl nespravedlivě vězněn komunistickým režimem. Naše posádka má svůj vzor neustále na očích.

Pokračování 9 / 11

Chceme do bezpečí

Evakuovaní Češi už se těší domů.Evakuovaní Češi už se těší domů. | Zbyněk Pecák

Paní Jana pracovala na českém velvyslanectví v Izraeli. Čím víc se válka začala dotýkat jejího okolí, tím více uvažovala o evakuaci. Rozhodující moment přišel tehdy, když na sousední dům dopadla raketa. Otřesné zážitky popisuje v následujícím videu.

Video placeholde
Záběry z bombardovaného Tel Avivu. Raketa dopadla kousek od místa, kde se svým francouzským manželem bydlela jedna z Češek, která se do ČR vrátila repatriačním letem • Zbyněk Pecák

Pokračování 10 / 11

Zapněte si pásy, odlétáme

Letadlo je plné, můžeme odletět.Letadlo je plné, můžeme odletět. | Zbyněk Pecák

Jakmile přišel pokyn k nástupu, začali přicházet první evakuovaní. Nástup trval zhruba půl hodiny. Záhy přišlo povolení k odletu a mohli jsme vyrazit na cestu zpět domů. Byla to různorodá skupina. Od pracovníků v diplomacii i v byznysu po turisty. Všichni ale odlétali se stejným pocitem úlevy.

Pokračování 11 / 11

Konečně doma

Konečně doma, na letišti v Kbelích nás čekají reportéři.Konečně doma, na letišti v Kbelích nás čekají reportéři. | Zbyněk Pecák

Okolo třetí hodiny ranní přistáváme v Praze-Kbelích. Let trval zhruba čtyři hodiny. Na letišti už čekají reportéři, aby vyslechli zážitky evakuovaných Čechů. Ještě na letištní ploše nám celníci zkontrolují pasy a můžeme domů.