Palestinci se vypořádávají s následky  izraelském náletu v uprchlickém táboře Rafah na jihu Pásma Gazy. (12.10.2023)

Palestinci se vypořádávají s následky izraelském náletu v uprchlickém táboře Rafah na jihu Pásma Gazy. (12.10.2023) Zdroj: ČTK / AP / Hatem Ali

Náčelník izraelské armády Herci Halevi
Náčelník izraelské armády Herci Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
Náčelník izraelské armády Herzi Halevi
215
Fotogalerie

Válka v Izraeli ONLINE: Izrael evakuuje obce u hranic s Libanonem. Počet unesených do Gazy se blíží k 200 lidí

Palestinští teroristé v sobotu ráno překročili hranice pásma Gazy a napadli izraelská města. Tuhé boje pokračují i celý následující týden. Každou hodinou stoupá počet obětí, kterých jsou stovky na obou stranách. Teroristé do Gazy odvlekli desítky rukojmích. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slibuje tvrdou odvetu, země je oficiálně ve válečném stavu a povolává stovky tisíc armádních rezervistů. Aktuální informace, fotky a videa z probíhajícího konfliktu můžete sledovat v našem online přenosu.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 20:26

PRVNÍ STÁTNÍ NÁVŠTĚVA IZRAELE JE Z ČESKA

Ministr zahraničí Jan Lipavský dnes navštívil Izrael, na který v sobotu zaútočili palestinští radikálové. Setkal se se svým protějškem Elim Kohenem. Na sociální síti X o tom informoval izraelský novinář Amichai Stein. Podle videozáznamu, který novinář sdílel, se šéf české diplomacie setkal také s vnučkou 85leté ženy, kterou palestinské hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy.

Video placeholde
Jan Lipavský se setkal s vnučkou 85leté ženy, kterou palestinské hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy.
Reflex
Reflex
10. října 2023 · 19:19

40 ZAVRAŽDĚNÝCH DĚTÍ

Izraelci ukázali těla 40 sťatých dětí, která byla nalezena v kibucu Kfar Aza po masakru teroristů z Hamásu. Generálmajor izraelské armády Itai Veruv popisuje místo brutálního násilí, kde byly ve svých domovech vyvražděny celé rodiny. "Tohle není válka, tohle není bojiště, vidíte děti... tohle je masakr. Tohle je něco co jsem v životě neviděl. Tohle je něco co jsme si představovali, že se dělo našim předkům při pogromech..."

Video placeholde
Generálmajor izraelské armády Itai Veruv popisuje místo brutálního násilí.
Reflex
Reflex
10. října 2023 · 15:04

MINISTR FINANCÍ HAMÁSU ZABIT

Letectvo dnes večer zabilo ministra financí teroristické organizace Hamás Džawada Abú Šamalu. V rámci své role spravoval finanční prostředky v organizaci a vyčleňoval finanční prostředky na financování a řízení terorismu uvnitř i vně Pásma Gazy. Dříve zastával bezpečnostní funkce v teroristické organizaci a v rámci své role vedl několik operací zaměřených na poškozování civilistů ve státu Izrael.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 13:54

IZRAEL VARUJE EGYPT: VAŠE KONVOJE BUDEME BOMBARDOVAT

Izrael údajně oznámil egyptské vládě, že jakékoliv zásobovací vozidla, která budou viděna při pokusu vstoupit do Pásma Gazy, budou cílem leteckých úderů. Izrael od pondělí blokuje dodávky jídla, vody, elektřiny a paliva do Pásma Gazy.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 13:53

IZRAEL VYTVOŘIL "ŽELEZNOU ZEĎ" Z TĚŽKÉ TECHNIKY

Mluvčí IDF Daniel Hagari: Dokončili jsme evakuaci všech izraelských komunit poblíž pásma Gazy. Tvoříme "železnou zeď z tanků, vrtulníků a letadel" k ochraně civilistů před terorem Hamasu.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 14:49

V GAZE ZEMŘE JEŠTĚ HODNĚ CIVILISTŮ

Izrael má za sebou asi jeden z nejhorších víkendů za poslední desítky let a čeká jej dlouhá a tvrdá válka nejen s teroristickým hnutím Hamás. Na širší kontext sobotní události, na podporu Palestinců Hamásu i budoucnost izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se ptal Reflex analytičky a ředitelky Herzlova centra izraelských studií UK Ireny Kalhousové. Více si přečtěte v rozhovoru >>>

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 13:50

VÁLKA UŽ MÁ PŘES 3000 OBĚTÍ

Při izraelských náletech v Pásmu Gazy bylo od soboty zabito nejméně 770 Palestinců a 4000 bylo zraněno. Uvedlo to ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy, kde vládne radikální islamistické hnutí Hamás, jež v sobotu zahájilo teroristické útoky na Izrael. Nejméně 18 Palestinců od soboty zahynulo také na okupovaném Západním břehu Jordánu, kde Hamás nevládne. Napsala o tom agentura Reuters.

Na izraelské straně je hlášeno přes 900 zabitých Izraelců, z toho 123 vojáků a přes 40 policistů. Zraněných je přes 2700. Další desítky Izraelců Hamás unesl do Gazy. Dnes izraelská armáda podle agentury AP uvedla, že po stabilizaci situace v jižním Izraeli našla těla 1500 příslušníků Hamásu.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 13:48

ČEŠI V IZRAELI JSOU V POŘÁDKU, V SYSTÉMU DROZD JICH JE 171

Čeští občané v Izraeli jsou v pořádku, uvedl ve vyjádření zástupce velvyslankyně v Tel Avivu Cyril Bumbálek. V cestovatelském systému Drozd je aktuálně zaregistrováno 171 Čechů, sdělil ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. V pondělí odpoledne jich bylo 165.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 11:38

SNĚMOVNA DNES PROJEDNÁ ODSOUZENÍ ÚTOKŮ V IZRAELI. VYZVE VLÁDU K PŘESUNU AMBASADY

Dnes odpoledne na své schůzy projedná Sněmovna znění usnesení, které odsuzuje útok teroristické organizace Hamás na Izrael. V úvodu schůze uctí zákonodárci oběti agrese minutou ticha. Znění bude mít následující tři body včetně apelu na vládu, aby přesunula českou ambasádu do Jeruzaléma:

Poslanecká sněmovna důrazně odsuzuje agresi teroristického hnutí Hamas vůči státu Izrael, která započala dne 7. října 2023; vyjadřuje jednoznačnou podporu a solidaritu Izraeli a jeho obyvatelům a podporuje plné právo Izraele na přijetí vojenských a jiných opatření k zajištění své bezpečnosti; vyzývá vládu, aby ve vhodném okamžiku přesunula ambasádu ČR do Jeruzaléma.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 11:28

ZAHYNULI TŘI PALESTINŠTÍ NOVINÁŘI

Tři palestinští novináři byli dnes časně ráno zabiti při izraelském náletu na obytnou budovu poblíž rybářského přístavu v Gaze. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na odborový svaz novinářů a jednoho představitele.

Místní novinářský svaz v prohlášení oznámil "umučení tří novinářů v pásmu Gazy během současné izraelské agrese". Ředitel mediálního úřadu vlády vedené Hamásem Saláma Maarúf uvedl totožnost obětí: Saíd Tauíl, Muhammad Subbú a Hišám Nauádžha.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 10:48

IZRAEL VYZBROJUJE DOBROVOLNÍKY

Izrael začne vyzbrojovat izraelské dobrovolníky v pohraničí a ve smíšených izraelsko-arabských městech tisíci útočnými puškami. Na síti X to dnes oznámil izraelský ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir.

V první vlně ode dneška ministerstvo podle Ben Gvira obráncům rozdá 4000 útočných pušek izraelské výroby. V další fázi bude do příhraničních komunit dodáno dalších nejméně 6000 střelných zbraní. Kromě toho dobrovolníci obdrží helmy a neprůstřelné vesty.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 10:47

ČESKÁ AMBASÁDA V JERUZALÉMĚ JEN TAK NEBUDE

Pro přestěhování českého velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma nejsou v tuto chvíli splněny tři základní podmínky. Ve vyjádření pro ČTK to uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Bylo by to podle něj v rozporu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, zároveň by takový krok nebyl v souladu s jednotným postojem Evropské unie. V dnešní bezpečnostně rozbouřené době navíc Lipavský nepovažuje za rozumné, aby na sebe Česko přitáhlo pozornost mezinárodního společenství razantním krokem v otázce izraelsko-palestinského konfliktu.

"Za takové situace bych nedovedl garantovat bezpečnost českých zastupitelských úřadů, jejich zaměstnanců, rodinných příslušníků či jiných českých občanů pobývajících v zemích s obyvatelstvem radikálně odmítajícím tuto myšlenku," uvedl.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 09:50

DORON JDE DO VÁLKY

Izraelský herec Lior Raz, který proslul v akčním seriálu Fauda z prostředí protiteroristického komanda se zapojil do skutečné akce. "Vydal jsem se na jih, abych se připojil ke stovkám statečných dobrovolníků, bratrů ve zbrani, kteří neúnavně pomáhali obyvatelům na jihu Izraele. Byli jsme vysláni do bombardovaného města Sderot, abychom vysvobodili dvě rodiny." Lior Raz sám v minulosti sloužil v protiteroristické jednotce Sajeret Duvdevan, po konci vojenské kariéry byl nějakou dobu bodyguardem Arnolda Schwarzeneggera.

Video placeholde
Doron jde do války
Reflex
Reflex
10. října 2023 · 09:29

PODPORA PALESTINCŮ BUDE POKRAČOVAT?

Španělsko a Francie oznámily, že jsou proti tomu, aby Evropská unie pozastavila finanční pomoc Palestincům po útoku radikálního hnutí Hamás na Izrael. Informovala o tom dnes agentura Reutes s odkazem na ministerstva zahraničí obou zemí, které tak reagovaly na pondělní vyjádření Evropské komise.

Ta nejprve oznámila, že platby pozastaví. Později ale upřesnila, že EU provede kontrolu své finanční pomoci Palestincům, aby se ujistila, že z unijních peněz nemají prospěch, a to ani nepřímý, žádné teroristické organizace.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 09:05

V IZRAELI SE NAŠLO 1500 TĚL MRTVÝCH TERORISTŮ. JEJICH PŘÍLIV DO ZEMĚ BYL ZASTAVEN

Izraelská armáda dnes oznámila, že plně obnovila kontrolu nad hranicí s palestinským Pásmem Gazy, odkud v sobotu radikální skupina Hamás zahájila krvavý útok na Izrael. Podle mluvčího izraelské armády Richarda Hechta bylo zatím na izraelském území nalezeno 1500 těl bojovníků Hamásu a žádní další teroristé už v noci na dnešek do Izraele nepronikli. Izraelská armáda zároveň v noci zasáhla stovky pozic Hamásu ve čtvrti Rimál v Gaze. Hecht prchajícím Gazanům podle Reuters doporučil utíkat do Egypta, ale jeho kancelář toto tvrzení později korigovala vzhledem k tomu, že je uzavřený hraniční přechod Rafáh.

"Za poslední den se do Izraele přes plot nedostal jediný terorista," prohlásil na briefingu s novináři izraelský hlavní vojenský mluvčí Daniel Hagari. Izraelská armáda podle něj plně obnovila kontrolu nad hranicí s Pásmem Gazy poté, co příslušníci Hamásu při útoku části hraničního plotu vyhodili do povětří. Armáda odhaduje, že na izraelském území stále může být menší počet teroristů. Podle mluvčího Hechta se zatím v Izraeli našla těla 1500 radikálů.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 09:04

MRTVÝCH IZRAELCŮ UŽ JE PŘES 900. ARMÁDA INFORUME RODINY 100 UNESENÝCH

Izraelská armáda dnes vyšle vojáky informovat více než 100 izraelských rodin, že jejich blízcí jsou drženi v Pásmu Gazy jako rukojmí, uvedl izraelský vojenský rozhlas. Radikální islamistická skupina Hamás z Pásma Gazy na Izrael zaútočila v sobotu brzy ráno a podle poslední bilance zabila na 900 Izraelců.

Velvyslanec Izraele při OSN Gilad Erdan televizi CNN řekl, že Hamás drží 100 až 150 izraelských rukojmí. Izraelská armáda mezitím dnes zveřejnila jména dalších 38 vojáků zabitých při nynějším konfliktu s Hamásem. Podle zpravodajského webu The Times of Israel je mezi 900 mrtvými 123 izraelských vojáků.

 

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 09:02

BOMBARDOVÁNÍ GAZY POKRAČOVALO CELOU NOC

Izraelská armáda dnes ráno informovala, že v noci uskutečnila údery v Pásmu Gazy proti místům a zařízením, které využívá palestinské hnutí Hamás. Armáda také podle agentury Reuters uvedla, že má pod kontrolou celou hranici s Pásmem Gazy a že za posledních 24 hodin nezaznamenala její nepovolené překročení. Pod kontrolou má i plot na hranici, kde porušené části zaminovala.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví dnes ráno uvedlo, že při izraelských útocích ze vzduchu zahynulo 704 lidí, informovala stanice Al-Džazíra. Zraněno bylo bezmála 4000 Palestinců. Údery podle svědků na místě a tisku zasáhly také rezidenční komplexy, nemocnice či jednu mešitu. Izraelská armáda již dříve uvedla, že útočí na cíle spjaté s hnutím Hamás či Islámský džihád.

Reflex
Reflex
10. října 2023 · 09:01

MEZI MRTVÝMI JSOU I THAJCI

Při sobotním útoku palestinského hnutí Hamás na jihu Izraele zemřelo nejméně 18 lidí z Thajska. První oběť s ruským pasem potvrdila v noci na dnešek také ruská diplomacie. Argentina uvedla, že při útoku zemřelo sedm jejích občanů. 

Reflex
Reflex
9. října 2023 · 21:17

NETANJAHU: ÚDERY V GAZE JSOU TEPRVE ZAČÁTEK

Izraelské letecké údery v Pásmu Gazy jsou podle premiéra Benjamina Netanjahua "teprve začátkem" operací izraelské armády, která od soboty bojuje v oblastech u hranic Pásma Gazy s ozbrojenci tamního radikálního hnutí Hamás. Armáda už ohlásila, že obnovila kontrolu nad izraelskými obcemi v oblasti, na jihu země se shromáždilo na 100.000 rezervistů a například Spojené státy očekávají, že Izrael do dvou dnů zahájí pozemní operaci do Pásma Gazy.

"Krutosti páchané Hamásem jsme neviděli od dob Islámského státu. Vždycky jsme věděli, co je Hamás zač. Hamás je Islámský stát," cituje Netanjahua deník Haarec.

Reflex
Reflex
9. října 2023 · 18:43

ZA TŘI DNY ZEMŘELO VÍC IZRAELCŮ NEŽ V ŠESTIDENNÍ VÁLCE

Po sobotním útoku palestinského hnutí Hamás z Pásma Gazy na Izrael zemřelo přibližně 800 Izraelců, informovalo dnes tiskové oddělení izraelské vlády. Dalších více než 2600 lidí bylo podle něj zraněno a asi 150 osob teroristé z Hamásu unesli.