Liam Gallagher přijede koncertovat do Česka po 22 letech.

Liam Gallagher přijede koncertovat do Česka po 22 letech. Zdroj: Liam Gallagher

Gallagher v televizní talkshow.
Oasis se rozešli v roce 2009 na koncertě v Paříži.
Liam Gallagher se v minulosti inspiroval v Johnu Lennonovi.
Liam má dva syny a jednu dceru.
4
Fotogalerie

Já nic, já muzikant! Napravený Liam Gallagher bude hvězdou páteční noci Metronome Festivalu

Nestává se často, aby na český hudební festival dorazil hudebník, který je o pár dní později jedním z headlinerů Glastonbury. Pro Liama Gallaghera to platí. Šestačtyřicetiletý rodák z Manchesteru totiž právě zažívá velký návrat na největší světová pódia – po mnoha letech, kdy si o tom mohl nechat jen zdát.

Oasis, kapela, kterou Liam založil v roce 1991 se svým bratrem Noelem a kterou o osmnáct let později rozpustili poté, co si navzájem v zákulisí roztřískali kytary, byli jednou z vlajkových lodí britpopu. Britští teenageři se v půli devadesátých let dělili na ty, kteří mají raději Blur, Oasis nebo Pulp. Řevnivost bohatě živená médii připomínala řevnivost fanoušků Rolling Stones a Beatles tři desetiletí předtím.

Ostatně Liamovy vokály bývají k těm beatlesáckým často přirovnávány. Mnohými býval označován za jednoho z nejlepších zpěváků moderní popové historie, jiní o něm tvrdili, že se spolu s Oasis jen snaží kopírovat styl legendární liverpooolské čtveřice a přiživit se na něm. Každopádně to stačilo třeba na to, aby se druhého alba Oasis prodalo neuvěřitelných 22 miliónů kusů.

Jak to bylo

S Liamem jsme mluvili minulý týden, jen několik dní po premiéře životopisného dokumentu As It Was, který popisuje především dobu po rozpadu Oasis. Na mou otázku, jak na film reagovalo jeho okolí, odpověděl: „Víte, to je furt dokola. As It Was je o mně a o tom, co jsem dělal a jak jsem to dělal. Já jsem jenom muzikant a nikým jiným nebudu. Už od začátků s Oasis to bylo tak, že byli lidi, kteří mě měli rádi, a ti, co mě nemohli vystát. To se nezměnilo. Mám ale radost, že to u mě najednou funguje v osobní i v profesionální rovině.“ Zjevně naráží na fakt, že v průběhu příprav aktuálního alba se výrazně spravil jeho vztah s dětmi, které s ním často jezdí po koncertech. S bratrem Noelem se prý nicméně neviděli už déle než deset let…

Krize jak osobní, tak umělecká se vyhrotila v roce 2014, když se mu rozpadlo druhé manželství se zpěvačkou skupiny All Saints Nicole Appletonovou. Liam si tenkrát najal Fionu Shackletonovou, právničku, která předtím při rozvodových řízeních zastupovala třeba prince Charlese nebo Paula McCartneyho. Nicole zastupoval neméně proslulý Raymond Tooth. Ve Velké Británii se psalo o rozvodu roku. Liamovi se navíc ve stejné době rozpadla kapela Beady Eye, kterou založil po zániku Oasis.

„Poprvý v životě jsem neměl kapelu, vůbec jsem nevěděl, co mám dělat,“ říká ve zmiňovaném filmu. Zmizel do Panamy, kde se upíjel a psal nesmysly na sociální sítě. Do bulváru pronikaly další a další zvěsti o tom, co kde vyváděl. Pro média byl mladší z bratrů Gallagherových vždy vděčným soustem. Vyjadřoval se jednoduše a přímočaře a většinou si nebral servítky. Často těžko rozluštitelnou angličtinou s mixem manchesterského a irského přízvuku připomínal projev Shauna Rydera, zpěváka jiné manchesterské kapely Happy Mondays.

V Liamovi, jenž pochází z rodiny irských přistěhovalců, je ostatně Manchester hluboko zarytý; na můj další dotaz spustil: „Proč v Manchesteru vzniká tak dobrá muzika? Mám za to, že to bude tím počasím. Hodně tam prší! To není, jako když bydlíte někde na pláži na sluníčku, kde vám to vypálí mozek a pak chcete dělat diskotékovou muziku. Tady prostě často leje a leje, což v lidech vytváří pocit, který můžete cítit třeba z hudby Stone Roses nebo Joy Division.“ A pokračuje: „Já miluju Man City, chodím na ně odmala. A že jsme nevyhráli Champions League? No a co, nevyhráli! Já žiju v Anglii, tady jsme teď nejlepší, to je pro mě nejdůležitější!“

Během k poznání

I Liamův návrat na vrchol britských hitparád začal v Manchesteru. Předloni na jaře, jen pár dní po květnovém sebevražedném atentátu na koncertě americké zpěvačky Ariany Grande v Manchester Areně, při kterém zahynulo dvaadvacet lidí. Liam narychlo uspořádal akci na podporu obětí útoku, na níž odehrál materiál chystaný na první sólové album As You Were. Po velkém úspěchu koncertu a následné obří stadiónové benefici, kde mimo jiné zazpíval písničku s Coldplay, se jeho album okamžitě vyšplhalo na první místo UK Chart. Že něco udělal dobře, se ukázalo i koncem června 2017 na Glastonbury. Ač hrál odpoledne, dorazil na jeho vystoupení skoro stotisícový dav.

Je to asi dané i tím, že se výrazně zklidnil. Dokonce se místo večírků dal na běhání. Jedna ze skladeb ze zmíněné desky se jmenuje You Better Run: „Když už jste starší, není pro vás důležité pokaždé, když slezete z pódia, jít se někam vyndat, ačkoliv i to dodnes umím. Zjistil jsem, že mě prostě baví vstát ráno v šest a jít se proběhnout městem, kde zrovna jsem. Díky tomu pak poznávám místa, která jsem dřív poznat nemohl. Jako mladej kluk jsem závodně běhal v jednom manchesterském klubu, takže jsem se k tomu akorát po letech vrátil.“

Ačkoli v roce 2017 ve volbách podpořil Labour Party, o politiku se jako typický manchesterský uličník nestará, což názorně ilustruje i jeho vyjádření pro Reflex: „Brexit? Co to je? Lépe řečeno mě to vůbec nezajímá! V politice jsou hodně divný lidi, který o tom rozhodujou, často s obarvenejma hlavama,“ uzavírá naše povídání.

Celý program Metronome Festivalu najdete zde >>>