Básník, muzikant a výtvarník Pavel Zajíček

Básník, muzikant a výtvarník Pavel Zajíček Zdroj: Profimedia.cz

Sváťa Karásek, Pavel Zajíček
Pavel Zajíček
Pavel Zajíček v divadelní hře Pustina
Ivan M. Jirous, Egon Bondy, Pavel Zajíček
Pavel Zajíček
5
Fotogalerie

Reflex vás zve na charitativní dražbu fotografií pro Pavla Zajíčka!

Důchodce bez důchodu, jemuž se přátelé skládali na invalidní vozík, aby nepřišel o svět a svět o něj: sedmašedesátiletý Pavel Zajíček je vedle Svatopluka Karáska a Vratislava Brabence nebo (již bohužel zesnulých) Ivana Martina Jirouse, Egona Bondyho a Milana Hlavsy nejvýraznějším představitelem československého undergroundu.

Texty Pavla Zajíčka znají posluchači legendárních alb Kniha psaná chaosem nebo Šepoty a výkřiky, byly ovšem publikovány v samizdatu nebo v exilových časopisech, ve sbornících a po sametové revoluci konečně i „oficiálně“ knižně.

Od sedmdesátých let, k nimž se předchozí charakteristika tvorby Pavla Zajíčka vztahuje, sice uplynulo hodně vody, na naléhavosti, autentičnosti, symboličnosti a lyričnosti však jeho básně a prózy nic neztratily. Jeho zatím poslední knížkou je po Knize moří a po Chvění svazeček z cyklu Revolver Revue Jedna věta z roku 2015, díky níž můžeme nahlédnout do dvanácti měsíců Zajíčkova života – dennodenně si zapisoval jednu větu, souvětí nebo třeba jediné slovo.

Básník, autor písňových textů, muzikant a výtvarník Pavel Zajíček za minulého režimu nedostudoval ČVUT a pracoval jako dělník; myl okna, stavěl kulisy i domy, kácel stromy. Spolu s „Mejlou“ Hlavsou založil roku 1973 jako dvaadvacetiletý experimentální kapelu DG 307, souputníka slavnějších Plastic People of the Universe – s nimi byl ostatně o tři roky později zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen na rok za výtržnictví (údajné).

Chartu 77 podepsal hned po svém propuštění z vězení – živil se tehdy lepením pytlíků a kromě kapely, pro niž psal texty a s Hlavsou i hudbu, neměl co ztratit. Roku 1980 však emigroval do Švédska a posléze do New Yorku.

V rámci hudební přehlídky Metronome, která proběhne 21. a 22. června na pražském Výstavišti bude Reflex dražit unikátní fotografie protagonistů z loňského ročníku festivalu. Snímky budou podepsány jejich autorem Romanem Černým. Odnést si tak můžete portréty Kasabian, Johna Calea či Sexy Dancers.

Kde: REFLEX CAFÉ BUS, Metronome Festival

Kdy: SOBOTA 22. 6. 2019, 18:00 hodin

Částkou získanou prodejem fotografií do výše 30.000 Kč podpoříme vydání CD Pavla Zajíčka u Guerilla Records. V případě, že výtěžek z prodeje přesáhne 30.000 Kč, věnujeme přebývající částku Domovu pro seniory Chodov. V případě, že prodejem fotografií získáme méně méně než 30.000 Kč, doplatí zbývající částku do této výše časopis Reflex. Časopis Reflex bude uveden na CD jako partner.