Leigh Neville -  Moderní odstřelovači po 11. září 2001

Leigh Neville - Moderní odstřelovači po 11. září 2001 Zdroj: Archív

Právě vyšla další, vysoce fundovaná kniha o odstřelovačství. Snajpři jsou stále v kursu!

Nakladatelství Mladá fronta vychrlilo už několik titulů věnovaných odstřelovačům (recenzovali jsme je třeba zde a tady) a v nastoleném trendu zjevně hodlá pokračovat, neboť, jak se zdá, zájem o tuto tematiku mezi čtenáři neustává.

Zatím poslední knihou o snajprech, s níž Mladá fronta přichází na trh, je publikace australského autora Leigha NevillaModerní odstřelovači po 11. září 2001, nesoucí podtitul Zbraně, náboje, vybavení, taktika, skutečné příběhy. Tím se liší od předchozích, které se soustřeďovaly především na období druhé světové války. Neville není v oboru žádným nováčkem – o speciálních silách, ručních palných zbraních a válkách v Afghánistánu a Iráku napsal již více než tucet knih, a navíc působí jako odborný konzultant při tvorbě válečných počítačových her a televizních dokumentů.

Hned první kapitola je zasvěcena moderní historii odstřelovačství a pro orientaci je mimořádně užitečná. Dozvíme se v ní, že anglický výraz pro odstřelovače – sniper –, jenž se vžil i v češtině, pochází z 18. století, a to z Brity okupované Indie. Koloniální důstojníci si oblíbili lov bekasin (snipes), ptáků žijících v mokřinách. Těm střelcům, kteří v náročném lovu bekasin uspěli, začali říkat sniper – lovec bekasin (jež jsou v knize nepřesně nazývány slukami). Dříve než označení sniper zdomácnělo ve vojenské terminologii, se kvalitním armádním střelcům říkalo ostrostřelci (sharpshooters).

Autor stručně rekapituluje přehled nejznámějších snajprů a konfliktů, v nichž zazářili. Tak se dočteme, že zřejmě první odstřelovačský zásah se podařil během americké války za nezávislost (1775 až 1783) příslušníkovi Morganových ostrostřelců Timothymu Smithovi, který na vzdálenost 275 metrů skolil britského generála. Avšak zdaleka nejproslulejší britskou obětí odstřelovače se stal anglický národní hrdina admirál Horatio Nelson, jejž 21. října 1805 v bitvě u Trafalgaru smrtelně zranil francouzský ostrostřelec ukrytý v lanoví.

Leigh Neville - Moderní odstřelovači po 11. září 2001Leigh Neville - Moderní odstřelovači po 11. září 2001|Archív

Za americké občanské války Severu proti Jihu (1861 až 1865) zasáhla generála Unie Johna Sedgwicka střela vypálená ze vzdálenosti 900 metrů puškou Whitworth vybavenou zaměřovacím dalekohledem, což tehdy představovalo neuvěřitelný úspěch. První vojenskou silou používající taktiku podobnou té, jež je vlastní moderním snajprům, použili Búrové ve válkách proti Britům v Jižní Africe. Búrové také jako první využili vojenský maskovací oděv.

Po skončení první světové války sice rozvoj odstřelovačských jednotek ustoupil do pozadí kvůli rozvoji moderní vojenské techniky, ale již zimní válka Sovětského svazu proti Finsku (1939–1940) prokázala nezastupitelné místo vynikajících ostrostřelců. Finský desátník Simo Häyhä, přezdívaný „Bílá smrt“, zastřelil neuvěřitelných 505 protivníkových vojáků. Dlužno poznamenat, že Sověti se z nezdarů v tomto neblahém konfliktu poučili a za Velké vlastenecké války se pyšnili značným množstvím elitních snajprů, mezi nimiž nechyběly – na rozdíl od jiných armád – ani ženy.

Jedním z nejslavnějších, i když ne nejúspěšnějších, odstřelovačů se stal Vasilij Zajcev, kterého zpopularizoval zejména film Nepřítel před branami. V této souvislosti je ironií, že slavný závěrečný souboj dvou špičkových snajprů – Zajceva a německého majora Königa – se patrně buď vůbec neuskutečnil, nebo proti Zajcevovi nebojoval König!

Takových nejasností, mýtů, polopravd a dezinterpretací ovšem existuje celá řada. Neville podrobně popisuje rozpory mezi vyprávěním v prvním vydání knihy „ďábla z Ramádí“ (v knize je uvedena anglická podoba tohoto středoiráckého města – Ramadi), amerického odstřelovače SEAL Chrise Kylea, jenž prý měl nejméně 160 úspěšných zásahů, a fakty, které měly dokonce soudní dohru. Film Americký sniper, věnovaný tomuto elitnímu střelci, narazil na kritiku bývalých Kyleových spolubojovníků. Jak známo, hollywoodská produkce si s historicky přesnými fakty často hlavu příliš neláme, a tudíž se stalo, že snímek zachycuje Kylea v situacích, v nichž se neocitl, a připisuje mu výkony dosažené jinými příslušníky SEAL! A pak věřte pamětem a „historickým“ filmům!

Autor se podrobně věnuje moderním odstřelovačským puškám a nasazení odstřelovačů ve válkách v Afghánistánu a Iráku. V současnosti je to na našem knižním trhu zřejmě nejfundovanější titul týkající se tak specifické činnosti, jakou představuje odstřelovačství.