We are the Champions, Georgi!

We are the Champions, Georgi! Zdroj: YouTube.com

Carpool Karaoke: Když vám nestačí gauč, narvěte hvězdy k sobě do auta

Předevčírem si sedli k Jamesovi Cordenovi do auta Red Hot Chilli Peppers, zpívali si tam s ním písničky a hned to má čtyři a půl milionu zhlédnutí na YouTube.  

To nicméně pořád není nic proti tomu, když si k němu (do jiného auta, s volantem na druhé straně, protože Velká Británie) přisedla zpěvačka Adele, zazpívala si tam s ním své Hello a do dnešního dne tím Cordenovi nasbírala přes 109 milionů zhlédnutí. Corden už měl v autě skutečně kdekoho. Na sedadle spolujezdce měl Justina Biebera, Iggy Azaelu nebo Gwen Stefani – to byla ta epizoda, kdy si k nim pak na zadní sedadlo přisedl George Clooney a Julia Roberts a všichni tam spolu zpívali We Are the Champions od Queen. Skóre: 27 mega zhlédnutí.

James Corden je současná virální internetová superstar; je to také přitloustlý Angličan, jehož nepravděpodobný úspěch v Americe stále ještě překvapuje mnohé. Přitom tenhle chlapík ve Velké Británii posbíral kdejaké významné ocenění (za sitcomovou roli v seriálu Gavin & Stacey dostal prestižní cenu BAFTA, za divadelní roli v broadwayském představení One Man, Two Guvnors – což je britská adaptace Sluhy dvou pánů, získal superprestižní Tony Award). Nyní už je Corden lídrem vlastní americké talk show The Late Late Show with James Corden na CBS, v jejímž rámci (v epizodickém Carpool Karaoke) si zve do auta všechny ty slavné herce a zpěváky.

Na segmentech, kdy Corden drandí po amerických (i britských) městech se superhvězdami na sedadle spolujezdce, je něco signifikantního. Stačí si představit ten stejný rozhovor, prokládaný písničkami, který Corden odehraje v autě se zpěvačkou Adele, na klasickém gauči v televizní talk show, a uzíváte se nudou. Pořád se tam něco děje, jeden točí volantem, druhý mu radí, do které ulice má zahnout (jako třeba Flea z Red Hot Chilli Peppers)... jakoby to byl jeden z mála funkčních magnetů pro nový svět, kdy si s někým sice povídáte, ale během toho vás svrbí v kapse mobil, jako by říkal „podívej se mi na displej, kašli na ně a pohlaď mě prstem po mém krásném displeji!“

Ani účastníci Carpool Karaoke se na sebe po většinu cesty nedívají. Ovládají rádio, civějí z okna, plácají se do kolen, koukají před sebe, řidič se snaží nikoho nepřejet – občas to vypadá, jako by každý nich seděl v autě sám a druhého ani nepotřeboval; nezpíváte si snad v autě také sami? Tak co, že tam sedí nějaká Demi Lovato... O to víc pak publikum vybudí okamžiky vzájemné interakce.

Je to taková light verze mnohem rozhovorovější talk show Comedians in Cars Getting Coffee, kde Jerry Seinfeld brázdí městské ulice s komediálními hvězdami po boku (na kafe si takhle zajel třeba s Jonem Stewartem, Chrisem Rockem nebo Louiem CK). Ani Corden sám netvrdí, že tohle celé vymyslel – inspirací se odkazuje na podobný segment zpívání v autě právě ze sitcomu Gavin & Stacey). Ani tam se ale lidé v autě samo sebou nerozezpívali poprvé. Zpívání v autě je samostatná filmová kategorie, jejímž headlinerem budou na věky věků protagonisté snímku Waynův svět, kteří v autě zpívali Bohemian Rhapsody od Queen.

Scéna se dočkala popularity, která musela způsobit desítky bohémských automobilových nehod a dodnes si ji prozpěvují ve svých rezivějících volkswagenech i finští pastevci.

A co se dalších filmových prozpěvování týče, za příklad poslouží scény z filmů Něco jako láska, Z cizího krev neteče nebo Bratři z donucení.

Přesto se musí nechat, že nejlépe kdysi vyšvihli automobilový zpěv přece jen Die Antwoort v jakési dodávce drkotající v ulicích (asi) Johanesburku. Bude skvělé, až si je James Corden pozve do SUV.