Podíváme se vesmíru na zoubek, kolegové.

Podíváme se vesmíru na zoubek, kolegové. Zdroj: Youtube.com

CrashCourse: Když pro samé zírání na youtubery nemáte čas chodit do školy

Kdo začal první světovou válku? Co má společného obsedantně kompulzivní porucha s úzkostí? Jak funguje meiotické dělení v lidském těle a jak funguje Islám v Africe? Dozvíte se na Youtube, kde ve skutečnosti není jen Jirka Král a klipy z obludária Tvoje tvář má známý hlas.

Fyzika, ekonomie, filosofie, astronomie, dějepis, filozofie… seznamy videoklipů na youtubovém kanálu CrashCourse dávají dohromady jednotlivá patra takové menší internetové univerzity, jejíž kantoři jsou stejně tak vzdělaní ve všemožných vědních oborech, jako jsou kovaní v populární kultuře. Je to ten typ kantorů, které člověk na škole zbožňoval u každé přednášky (měl-li na ně štěstí), při níž smíchali Karla Jasperse s Barbarem Conanem od Olivera Stonea a ono to nejenže dávalo logiku, ale mělo to i neoddiskutovatelný vzdělávací dopad (opravdu, Barbar Conan od Olivera Stonea není jen ten film, ve kterém Arnold Schwarzenneger souloží se sukubami, ale také film, v němž se citují existencialistické teze jak na běžícím páse).

CrashCourse je virtuální vzdělávací instituce (jejímž oficiálním jazykem je angličtina), v níž narazíte na kantory právě z takového těsta: přemýšlivé maníky se svižnými mozky, kontaktem s okolním světem a přitom hluboce vzdělané, jejichž promluvy o antropocénu (což je neoficiální - protože geologům se při tom pojmu občas otevírá pazourek v kapse - geologická éra nedávné minulosti, žhavé současnosti a blízké budoucnosti), o třecích bodech agresivity a altruismu (ilustrovaných na ne až tak úplně náhodném střetu dvou znepřátelených skupin dětských táborníků) či o tom, jak velký je vlastně Velký Gatsby (a jak brutálně dobře napsaná ta knížka je s přihlédnutím třeba k rytmu vět).

Tenhle youtubový kanál je dílem bratrů Greenů, Hanka a Johna. Při svém spuštění 2. prosince roku 2011 patřil ke stovce kanálů někdejšího youtubového programu nazvaného Youtube Original Channel Initiative, v rámci něhož zafutroval Google sto miliony dolarů několik vybraných “původních programů” (Greenovi se tenkrát se svým vzdělávacím programem ocitli ve společnosti popkulturních božstev jako Madonna, basketbalista Shaquille O'Neal nebo filosof Deepak Chopra).

Googlovský program je dávno minulostí, ale CrashCourse patří k programům, které z té smečky pokračují v krasojízdě (ovšem s tím, že Greenovi si pro něj našli už vlastní způsob financování) - dnes má čtyři a půl milionu odběratelů a přes 392 milionů kombinovaných zhlédnutí; tvoří přitom ale jen součást internetového impéria bratří Greenových, jehož základním kamenem je kanál VLOGBROTHERS. K jejich dalším pozoruhodným výtvorům patří vědecko-populární kanál SciShow, což je kapitola sama o sobě. Respektive taková další virtuální univerzita.

CrashCourse se od té doby rozrostl nejen o vlastní obsah (v současné době má podle Wikipedie sedmnáct sezón) a o produkční hodnotu (podívejte se třeba na klip o existenci zla, ve kterém kolem přednášejícího pobíhá robot C-3PO z Hvězdných válek, jehož schopnost prožívat strach s tou otázkou v jistém směru souvisí), ale také o samotné kantory: k bratrům Greenovým přibyl například zábavný astronom Phil Plait (autor esejí Bad Astronomy a stejnojmenné knihy), youtuber Craig Benzine, který v CrashCourse vede kurz o americké politice, nebo Emily Graslieová, která se tu účastní dějepisných přednášek Big History.

Jasně, CrashCourse není jediná virtuální vzdělávací instituce - stačí navštívit stránky Yaleovy univerzity, která nabízí ke sledování kompletní přednáškové semestry (a evokuje otázku, proč člověk, sakra, pálí tolik času u Mishových šíleností, když už mohl mít za tu dobu v malíku antickou filosofii) - ale rozhodně patří k těm, jejichž prostřednictvím se do všeobecného i vysoce specializovaného vzdělání vklouzává nejjednodušeji; zejména proto, že se vyjadřuje klipovitým jazykem plným audiovizuálních perliček, čili jazykem uzpůsobeným modernímu a přestimulovanému divákovi trpícímu výrazným pozornostním deficitem. Je to začátek - a je to dobrý začátek.

V deseti minutách se toho samozřejmě o Karlovi Popperovi, makroekonomice a o Bohu dozvíte jen vocamcaď pocamcaď;ale dozvíte se toho dost přinejmenším na to, abyste o tom mohli blufovat na víkendové swingersparty natolik záživnou formou, že vás to motivuje k nějakému tomu kurzu třeba na stránkách Yaleovy univerzity - který pak bude bolet o trochu míň.