Video placeholde

Zaměstnání: Youtuber! Batoh na kolejích a petarda v autobuse aneb Průšviháři z TVTwixx

Trojice TVTwixx má kromě 350 000 odběratelů a 70 milionů zhlédnutých videí na kontě i focení a rozhovor s Reflexem. Obojí jsme využili v článku s názvem Zaměstnání: Youtuber, který tento týden vyšel v Reflexu č. 18. Podívejte se na video, které představí tři mladé a úspěšné podnikatele na síti – a jejich vztah-nevztah k tištěným médiím. Rozumějí jim asi tak, jak většina dospělých rozumí světu YouTube: jak by sami řekli, jdou úplně mimo ně.

Výraz TVTwixx jste možná zachytili v tisku, protože kluci v posledním roce spadli do pár menších průšvihů. Odpálit petardu v autobuse a pokládat batoh na koleje asi nebyl dobrý nápad, uznávají dnes bratři Danny a Andy a jejich kamarád Kiril. Nejstarší a nejvýraznější z trojice, Daniel Sonnleitner (na videu ten v bílém tričku), tuší, že se na YouTube nelze živit věčně: „Ve třiceti už nejspíš budu podnikat v něčem jiném, ale příbuzném. Láká mě marketing nebo média – třeba dost dobře vím, jak spolupracovat s youtubery, když jsem jedním z nich.“ Odmítli někdy TVTwixx reklamní zakázku? „Jednou za mnou přišel výrobce her na mobilní telefony, abych propagoval nějakou hazardní hru. Ale já sám je nehraju a nechci, aby je hrál kdokoli jiný. Tehdy jsem odmítl peníze – z morálního hlediska i proto, že by se nám to nehodilo do obsahu, na hry se nespecializujeme. A občas řeknu ne, protože mi daná firma nedokáže zajistit potřebné podmínky. Třeba ty finanční.“

Více o tom, kolik čeští teenageři dokážou na YouTube měsíčně vydělat (a je to částka podstatně vyšší než váš a můj plat dohromady) a jak to přesně dělají, si přečtěte v aktuálním Reflexu.

Reflex 18/2016Reflex 18/2016|Archív