Holky volaj do zbraně, hrr na chlapy, hrr na ně.

Holky volaj do zbraně, hrr na chlapy, hrr na ně. Zdroj: YouTube.com

Fifth Harmony.
Beyoncé a Coldplay.
Kunal Nayyar u Justina Timberlakea.
Jennifer Lopez.
Xindl X v Summer All Stars.
15
Fotogalerie

Holky, zadupejte chlapskou chátru do země: Drastické sdělení 10 „nejlepších skladeb“ na YouTube

YouTube aktualizuje zčásti globální, zčásti lokalizovaný výběr nejlepších hudebních videoklipů. Když si je pustíte pěkně jeden po druhém, rozkryje se vám vzor současné dynamiky muž/žena.

Je to příběh. Ten příběh začíná skladbou na místě 1 a uzavřít ho můžeme skladbou na místě 10. YouTube takhle aktualizuje dvě stovky nejvíce trendy videoklipů, existuje ale důvodné podezření, že vzor, rozklíčovatelný v první desítce, se následně stále opakuje principem hologramu. První desítka nejlepší hudby podle YouTube vykresluje příběh muže, který si idealizuje ženu, sní o ní a touží po ní – načež se dočká brutálního vymetení podlahy svou vlastní chromou maskulinitou.

Všechno to začíná českou skladbou Léto lásky, kterou si prozpěvují tzv. Summer All Stars a Slza.

Ta „slza“ se ještě bude hodit. Summer All Stars (tzn. Xindl X, ten chlápek z Chinaski a Meky Žbirka) si prozpěvují o tom, jak bude léto patřit lásce (včetně trefné reference na hrozbu terorismu v dnešním světě v rýmu „v srdci máme doutnák a ten teď vzplál“), přičemž je v klipu doprovází vysněná hippie žena poblouzněně pobíhající někde v kopcích za pražskými Dejvicemi.

Jak konkrétně bude to „léto lásky“ ale vypadat ve skutečnosti, naznačuje skladba obézní Britney Spearsové dneška, Meghan Trainorové, se všeříkajícím názvem NO.

Prostě „vy jste chtěli léto lásky, ale my jsme řekly NE“. My ženy. „Je to fakt milé a je to fakt sladké, jak tě tví přátelé povzbuzují, abys mě oslovil, ale já tě s dovolením zastavím, ach, dřív, než stihneš promluvit,“ natřásá se v klipu Trainorová a dodává: „Jmenuji se NE, jsem ve znamení NE, mé číslo je NE.“ Prostě ty sis možná snil o létě lásky, hochu, ale teď ti řeknu, jaké bude tvé léto ve skutečnosti: pal domů k mámě.

Logicky to pokračuje skladbou na místě 3 od Mikea Posnera, která se jmenuje I Took A Pill In Ibiza. Celé je to o tom, že chlapík odmítnutí od dívky (která se v předcházejícím klipu raději pelešila s jinými ženskými než s ním) tak úplně nerozchodil, vyrazil na párty a sjel se tam fetem jak malina. V určité chvíli si v klipu představuje, že na něm na záchodku rajtuje sexy dívka – pak ale vidíme, jak se věci mají zbavené feťáckého rauše – a že ve skutečnosti na záchodku drží patku nějakému strašidelně dávícímu chlápkovi; podle všeho bratrovi v prohraném boji o deziluzivní „léto lásky“.

Co dělá zatím vysněné děvče, je k vidění v následujícím klipu: Work from Home od kapely složené z dívčích robotů s namontovaným auto-tunem v hlasivkách, tedy Fifth Harmony. Vysněné děvče, které se konečně zbavilo zátěže obtěžujících Summer All Star, tady od podoby Meghan Trainorové radikálně zhublo, uchovalo si jen sexy boky, chytilo druhý dech a teď si užívá přízně bezejmenných svalovců na stavbě svého domu „léta lásky“. Takhle vypadá léto lásky ve skutečnosti. Je to bordel.

Zklamanému muži se po nějaké době podaří vystřízlivět ze špatného tripu, a jak názorně vykresluje klip č. 5 od Coldplay Hymn For The Weekend, odjíždí do Indie a sní tam o nové ideální ženě (kterou v klipu představuje Beyoncé přebarvená na Indku). Snění pokračuje v šestém videoklipu Can´t Stop the Feeling, kde mu v organismu už tancují čardáš hormony převlečené za Justina Timberlakea, Gwen Stefaniovou i toho maníka z Big Bang Theory; vidíte, jak se historie začíná opakovat? Tohle je znovu Summer All Stars team, jen povýšený na obtížnost HARD. Na stejné vlně jede následující klip Pillowtalk muslimského Bena Cristovaa jménem Zayn – náš hrdina už díky indickému vyzenování i povzbuzování iluzorních nových letních all stars zapomněl na bolest, kterou mu způsobila jeho vysněná hipísačka úplně na začátku, a tady už to zase rozjíždí s postelovými fantasiemi jak ďas. Varováním mu může být sdělení písně Cheap Thrills od Sii na 8. místě, ale on už v tom zase lítá.

A tak je odsouzen k tomu zakousnout se jako bájný Uroboros do vlastního ocasu. V písničce od české kapely UDG na devátém místě Atomy ft. Jakub Děkan ho znovu semele ženský princip; dvě děvčata z něj udělají neautonomního otroka vlastního chtíče, aby mu na památku nakonec nechala jen vysmívající se vilnou fotku z Polaroidu a hlodající vědomí v troskách srdce, že si – stejně jako dřív Meghan Trainorová – užila víc se svým vlastním pohlavím než s tím jeho.

A aby byla jeho porážka dokonalá, na závěr s číslem 10 na něj nastupuje Jennifer Lopezová s emancipovanou hymnou Ain´t Your Mama, kde mu prostě a jasně říká následující: „Nebudu ti vařit celé dny, nejsem tvoje máma; nebudu ti prát prádlo, nejsem tvoje máma; nejsem tvoje máma, chlapečku, nejsem tvoje máma.“ Jo ty sis myslel na „léto lásky“ s perspektivou rodinné pohody? No tak to ses, panáčku, přepočítal. „Na to jsem moc dobrá; jsem na to moc dobrá; to si pamatuj, hele.“

Jo, hele, to si pamatuj.