Někdo by se mohl urazit. Nebo zbláznit.

Někdo by se mohl urazit. Nebo zbláznit. Zdroj: Philipp von Ostau (CC BY-SA 3.0)

Na takovou reklamu musí Vladimir Putin zapomenout.
Ne.
Zákaz.
Nechte si zajít chuť.
Nevěříme, že je to pravé.
15
Fotogalerie

Kráska v bikinách či kulturistův pekáč buchet? Zapomeňte! Norský Trondheim zakázal „diskriminační“ reklamy

Trondheim, třetí největší město Norska, zakázalo na svém území reklamy, na kterých jsou spoře oděné ženy v plavkách či svalnatí muži ve spodním prádle. Důvod? Kult „dokonalého těla za jakoukoli cenu“ není podle místních radních z výchovných důvodů správný.

 

Podmínky zákazu byly oznámeny v úterý a mnoho lidí překvapily. Zákaz se má týkat reklamních ploch, které vlastní město – tedy některých billboardů, digitálních panelů či zastávek veřejné dopravy. 

 „Inzerce, která je urážlivá či diskriminační vůči skupinám či jednotlivcům, nebude povolena, stejně jako inzerce, jež šíří falešné představy o vzhledu modelů/modelek a přispívá k negativním představám o těle,“ citovala televize NRK z textu, který přijala radnice. „Na inzerátech, na nichž je tělo modelek a modelů retušováno, by mělo být jasně označeno, že se tak stalo,“ píše se dále v textu. Jak dodal jeden škarohlíd na sociálních sítích, to by pak neexistovala skoro žádná podobná reklama na světě, protože těla a obličeje jsou retušovány jak na inzerátech, tak třeba v médiích, především v ženských časopisech.

„Musíme naše obyvatele ušetřit pocitu, že je třeba mít dokonalé tělo za každou cenu,“ vysvětlil podle webu The Local socialistický radní Ottar Michelsen.

Konzervativní zástupce Yngve Brox sice souhlasí s tím, že boj proti nerealistickým obrazům těla je správný, ale zakazovat tyto reklamy považuje za beznadějný krok: „Nemůžeme regulovat všechno.“