Hellboy a Pistolník

Hellboy a Pistolník Zdroj: Comics Centrum, Crew

Temná věž.
Temná věž.
Hellboy č. 11.
Temná věž.
Temná věž.
9
Fotogalerie

Klasiky na křídě: Je tu nový Hellboy a převod legendární Temné věže

Stephen King miluje komiksy, ale nikdy je nepsal. Pravda, má za sebou fantastický začátek komiksové řady Americký upír (ve spolupráci se Scottem Snyderem), ale vlastní komiks? Tak aspoň nechal přepracovat do bublin svůj opus magnum – Temnou věž. Také vyšel nový Hellboy, což je svátek komiksového nadšence pokaždé.

S. King, P. David, R. Furthová: Temná věž – Zrození pistolníka

Temná věž.Temná věž.|CrewStephen King je jedním z největších jmen současné literatury a na každou novinku se čeká jako na jistý zázrak. Za svoje největší dílo on sám považuje osmidílnou Temnou věž, která popisuje cestu padlého pistolníka Rolanda zpátky do Středosvěta a k Temné věži. Roland je archetypálním bojovníkem, který Kinga strašil celá desetiletí. Jeho příběh musel být napsán a bylo štěstí, že jej napsal právě velký King. Když v roce 2007 začal Marvel vydávat komiksovou adaptaci (pod vedením kingoložky Robin Furthové napsal Peter David) ve fenomenálním obrazovém provedení Jae Leeho a Richarda Isanovea, šlo o rozšíření legendy mezi nové publikum.

Komiks je soběstačné médium, které může přinést vlastní pohled na látku. Po první knize z pěti, kterou právě vydalo nakladatelství Crew, můžeme s klidem říci, že v tomto případě se předchozí věta do puntíku potvrdila. Děj nekopíruje knihy, v nichž příběh začíná uprostřed ničeho a čtenář netuší, kdo je pistolník Roland. Scenáristé se rozhodli pro lineární vyprávění, a tak příběh začíná na samém začátku, který King popisuje až ve čtvrté knize Čaroděj a sklo.

Na stránkách skvěle zpracovaného komiksu sledujeme mladého Rolanda, který se rozhodne získat svoje pistole a bojovat za svou čest (a nezapomenout jméno svého otce, jak praví vznešená románová fráze). Díky tomu se dovídáme o Středosvětě, o poslední výspě uvadající civilizace, a od samého počátku tušíme, jakým směrem se bude fatalistický příběh ubírat. Pokud jste četli předlohu, je to příjemné oživení. Pokud tomu tak není, přijdete o značnou část autorovy spisovatelské obratnosti, protože informace obsažené v komiksu naservíroval čtenářům až v půlce celé ságy. Ale jde o skvělý komiks!

Mike Mignola: Hellboy – Ďáblova nevěsta a další příběhy

Hellboy č. 11.Hellboy č. 11.|Comics CentrumI po jedenácté chutná Hellboy skvěle. Tahle jediná věta by možná stačila k popsání novinky nakladatelství Comics Centrum, ale to bychom si dost zjednodušili práci. U Hellboye je totiž o čem psát i s jedenáctou knihou. Opět se totiž jedná o povídky mapující minulost bezrohého ďábla kráčejícího po Zemi. Dokonce už i v češtině se dostáváme k závěru celé ságy, knih je v angličtině celkem třináct, čili zbývá vydat dvě. Vzhledem k tomu, že první samostatný Hellboy u nás vyšel už v roce 1998 (první sebraná kniha pak v roce 2002), jedná se o důvod k oslavám, k dokončení zbývá už jen málo. Jde o pozdního Hellboye, kdy autor Mike Mignola dávno pochopil, že nestíhá kreslit a psát všechny příběhy, které se mu rodí v hlavě, a proto spolupracuje s dalšími kreslíři a sám pouze připravuje scénáře (kreslířsky se zapojil pouze v kraťasu Whittierův odkaz).

Největší část knihy má na svědomí legendární kreslíř Richard Corben, kterému je sice 75 let, ale stále patří k nejuznávanějším. Nově se zde představují i další kreslíři; zejména Spící mrtví kreslení realistickým Scottem Hamptonem jsou učiněným koncertem.

A děj? Jak jsme naznačili, jde opět o povídky. Každou uvádí slovo autora, který osvětluje podhoubí vzniku. Jde o Hellboye, jak ho máme nejraději – objeví se na místě, kde zlo vystrkuje rohy, aby uvedl věci do pořádku. A nikdy to není tak snadné, jak by se dalo čekat. Tentokrát půjde o upíry, mumie, démony střední Ameriky, a dokonce o samotného Mefista.