Hilda a Hellboy.

Hilda a Hellboy. Zdroj: Paseka, Comics Centrum

Hilda.
Černý plamen.
Černý plamen.
Hilda.
Černý plamen.
5
Fotogalerie

Komiksy s magickými bytostmi pro děti i pro dospělé

Pořiďte potomkům modrovlasou Hildu, a až se nebudou dívat, přečtěte si ji také. Hellboyův svět se pak potýká s žabím morem – v českém překladu Jana Kantůrka.

Luke Pearson: Hilda

Hilda.Hilda.|PasekaAutorovi komiksového hitu Hilda ještě nebylo ani třicet let, a příběhy jeho hrdinky už čtou děti i dospělí ve dvanácti zemích. Je Brit, ale jeho kresba je inspirována nejen evropskou, avšak i japonskou komiksovou tvorbou, což v kombinaci s prostředím příběhu – odehrává se kdesi ve Skandinávii – dělá z Hildy v kontextu dětské literatury zajímavou lahůdku.

Hilda žije se svou maminkou (otce v moderních dětských příbězích a seriálech tak nějak není zapotřebí) v údolí kdesi za fjordy. Do jejich srubu chodí Poleňák, protože doma na něj všechno padá, v lesích v okolí žijí trollové a všude okolo mají domky maličkatí neviditelní elfové. Povětřím se prohánějí hafíci, kteří připomínají legendárního Falca z Nekonečného příběhu (ovšem jsou oproti němu velmi krátcí), a tu a tam do údolí zabrousí nějaký ten obr.

Hilda je patřičně oprsklé dítě, co se dá do řeči s úplně každým tvorem, na kterého narazí (s cizími lidmi pochopitelně nemluví, protože žádné nepotkává), a zažívá dobrodružství, jež vás donutí vzpomenout na Muminí údolí Tove Janssonové či Ronju, dceru loupežníka. Autor nezapomíná ani na to, co jsme jako děti milovali u těch nejlepších příběhů – tedy na detailní propracování fikčního světa. Údolí má přesnou mapu a na začátku druhého dílu (nakladatelství Paseka v češtině vydává v jednom svazku hned dva příběhy – Hildu a trolla a Hildu a půlnočního obra) naleznete podrobnou taxonomii obrů, což je přesně to, co jste jako malí čtenáři potřebovali. A proč to nepřiznat – je to přesně to, co potřebujete i dnes.

Mike Mignola a kol.: Ú.P.V.O. – Černý plamen

Černý plamen.Černý plamen.|Comics CentrumS onou nevzhlednou zkratkou v názvu se nedá nic dělat, ale jako znalci jistě víte, že se jedná o Úřad paranormálního výzkumu a obrany, kde donedávna pracoval jeden z nejslavnějších komiksových hrdinů posledního dvacetiletí – Hellboy. Jeho autor Mike Mignola má hlavu plnou příběhů, a když nechal Hellboye odejít, chtěl vyprávět, co se dělo dál. A že se toho dělo!

Černý plamen je v pořadí pátou knihou a konečně se dočkáme vyvrcholení dějové linky, která v podstatě odstartovala Hellboyovu kariéru (a dočkala se i zfilmování). Vzpomínáte, jak se v prvním filmu kdosi promění v ohavnou žabí obludu s dlouhým jazykem a dá Hellboyovi pěkné kapky? Až v Černém plameni najdeme kompletní a komplexní rozuzlení, což po všech těch letech příjemně zahraje na nostalgickou strunu. Z jednoho filmového žabáka jsou jich najednou celé legie a na zem se chystá sestoupit další temné a nelidské božstvo!

Ú.P.V.O. přitom není pouhým doplněním Hellboyova světa. Paranormální úřad má dostatek prapodivných zaměstnanců s osobními příběhy tak silnými, že by snesly vlastní komiksy. Ovšem ani bezrohý ďábel nespí. Nakladatelství Comics Centrum právě chystá vydání druhého dílu Pekelné knižnice, což jsou vlastně obří sebrané Hellboyovy spisy. Vydavatel má unikátní marketingový model – knihu za částku převyšující dva tisíce korun si musíte objednat a zaplatit ještě před vydáním. Obvykle se sejde zhruba osm set objednávek a přesně tolik se vytiskne knih. Neváhejte – první díl dnes na černém i bílém trhu stojí od pěti do osmi tisíc korun. A to už vůbec nezdůrazňujeme, že Hellboy ve velkém formátu je zkrátka… nu… formát.