Dechberoucí Zázrak.

Dechberoucí Zázrak. Zdroj: Blesk

Stačí jen zabíjet.
Dechberoucí Zázrak.
Dechberoucí Zázrak.
Stačí jen zabíjet.
Dechberoucí Zázrak.
10
Fotogalerie

Komiksová sklizeň: Nechte si sebrat dech Zázrakem a japonskou mangou

I když u nás převažují superhrdinské komiksy (o „fyzice superhrdinů“ – tedy mj. o tom, zda Spider-Man skutečně zabil svou přítelkyni pavučinou a jestli Superman opravdu dokáže přelétat s mrakodrapy v rukou – se ostatně dočtete v Reflexu č. 19, který vyšel právě dnes), vychází i množství žánrů „obrázkových příběhů“. V Reflexu sledujeme ponejvíce angloamerickou produkci pro dospělé publikum, ale čas od času není od věci udělat malou odbočku. A proto dnes představíme nejen jednu japonskou mangu, ale také první českou „sešitovku“ pro náctileté z produkce Blesku.

R. Takeuči, T. Obata:Stačí jen zabíjet

Stačí jen zabíjet.Stačí jen zabíjet.|CrewZačneme mangou All You Need Is Kill, tedy česky Stačí jen zabíjet (česky vydala Crew). Japonských komiksů u nás vychází čím dál víc a jako ochutnávka je právě tato kniha ideální hned z několika důvodů. Předně jde pouze o jediný díl, obvykle mají japonské komiksové řady celé desítky pokračování. Za druhé může jako jakási reference sloužit film Na hraně zítřka s Tomem Cruisem v hlavní roli, který měl stejnou románovou předlohu jako komiksové zpracování (scénář napsal Rjósuke Takeuči a kresbu obstaral Takeši Obata). Ovšem hrdinové románu i komiksu jsou opravdu mladičtí – hlavní hrdina je bažant před první misí, což padesátníkovi Tomovi uvěří málokdo. 

Celý příběh je čistokrevná scifárna. Na zemi se objevili Mimici, rasa kulatých oblud s vražednými ostny a zuby, kteří postupně decimují lidstvo. A není je jak zastavit. Do jedné z předem prohraných bitev se chystá i Keidži Kirija, bude to jeho první a asi i poslední boj. Jenže když ho zabijí, ocitne se zpátky na ubikaci, den před ofenzivou. A znovu. A znovu. Všechno si pamatuje, a tak se den po dni stává lepším a lepším vojákem, který přežívá v bitevní vřavě stále déle. Ovšem proč je právě on zachycen v časové smyčce a co to má všechno znamenat? Odpověď mu má dát hlavní ženská hrdinka, pochopitelně Američanka, která je krásná, svůdná a – vražedná. 

Pokud si zvyknete na otáčení komiksu od konce a čtení zprava doleva, zjistíte, že vás příběh slušně chytil a vy celí nedočkaví otáčíte stránku za stránkou (Japonci jsou hodně emotivní a na mnoha stránkách je spousta akce bez textu, tak to jde rychle), abyste se dozvěděli, zda Keidži zastaví Mimiky, získá si lásku americké bojovnice a zkrátka zda všichni budou happy. Potěšíme vás – konec bude podstatně složitější a žádné odporné klišé neukrývá.

P. Macek, P. Kopl: Dechberoucí Zázrak

Dechberoucí Zázrak.Dechberoucí Zázrak.|BleskDnešní druhý komiks patří do produkce deníku Blesk a jde o jeden z nejzajímavějších českých komiksových projektů za poslední dobu. První číslo vyšlo v prosinci 2015 a od té doby se na stáncích objevuje každý měsíc další. Autory jsou Petr Macek a Petr Kopl. Zatímco první je béčkovým, ale o to nadšenějším spisovatelem, ten druhý je nejproduktivnějším a podle komiksových Slavíků i nejpopulárnějším českým komiksovým kreslířem. A také nejrychlejším. Jen tak může stíhat vytvářet tolik vlastních projektů a adaptací a ještě Dechberoucího Zázraka, který je pastišem snad všech komiksových superhrdinů světa, a navíc je zasazen do naší stověžaté matičky Prahy.

O čem je příběh? O všem. Teenager získá zcela náhodou nadpřirozené síly, když se ocitne na schůzce tajné sekty toužící po ovládnutí světa, do toho se spřátelí s novinářkou a jeho mistrem se stane opravdický magistr Edward Kelly. A mimochodem, hned v druhé části se musí Zázrak poprat s Golemem. Nacisti se přihrnou až později. Pokud patříte mezi opravdové fanoušky komiksů, odhalil vám tento odstavec základní motivy shodné se Spider-Manem, Supermanem a Hellboyem. A při čtení jich najdete ještě daleko více. Největší zábavou v prvních pěti číslech je hádat, odkud autoři vzali ten který prvek a jak důmyslně (či nedůmyslně) jej zasadili do českého prostředí.

Pokud se pustíme do hodnocení kresby oceňovaného Petra Kopla, musí zaznít, že je opravdu velmi rychlá. Se vším pozitivním i negativním, co bryskní odevzdávání dalších a dalších stran komiksu přináší. Na preciznost v tomhle projektu prostě není čas. Na druhou stranu prozatím (na stáncích je právě 6. číslo) všechno víceméně funguje, snad kromě samotného jména, jež mělo vzniknout podobně jako u Supermana při hrdinově prvním zjevení. První, co prolétlo hlavou novinářce, když toho Zázraka spatřila, bylo slovo „dechberoucí“. Takových novinářů bychom asi potřebovali víc.