Ne aby se tu motali Superman s Batmanem.

Ne aby se tu motali Superman s Batmanem. Zdroj: Profimedia.cz

Černý panter. Černější než Růžový panter.
Čas diskuzí vypršel.
Něco jako Máte slovo, ale se superschopnostmi.
Ne aby se tu motali Superman s Batmanem.
4
Fotogalerie

Filmový trhák Captain America: Občanská válka dokazuje, že super-akčňák nemusí být nutně blbý

Především, aby bylo jasno, i když je v názvu snímku Captain America, jsou to spíš Avengers 3. Nebo Iron Man 3,5. Objeví se tam většina postav, která se zjevila v předcházejících marvelovkách... a i pár těch, které teprve uvidíte v těch budoucích. I když má Captain velkou roli, ostatní jí nemají o moc menší. Je tu vážně celá skvadra hrdinů. Ale tentokrát nebudou bojovat proti hrozbám z vesmíru, ani bohům, ani robotům, ale proti sobě navzájem.

Nový Captain America je v podstatě marvelovská odpověď na snímek Batman v Superman. Jakoby se na něj scenáristé Captaina podívali a řekli si: „Oukej, pojďme to celé udělat znova... ale pro změnu dobře“. Zatímco Superman ničil celá města a pak jen kolem vrhal ježíšovské pohledy a divil se, proč ho lidi nemají rádi, tak Avengers neúmyslně způsobí smrt několika lidí a má to okamžité a obrovské následky. Jak na veřejnosti, tak v psychice týmu.

V Občanské válce prostě funguje všechno to, co v Batmanovi nešlapalo. Příběh, problémy, emoce, postavy... a především jejich motivace.

Taky měl film na čem stavět.

Čas diskuzí vypršel.Čas diskuzí vypršel.|Profimedia.cz

Zatímco většina filmových adaptací se inspiruje komiksy, které četla ještě Božena Němcová, zatímco její babička prováděla skoky přes plot, Občanská válka je celkem nedávná událost. Tahle sedmidílná sága vyšla v roce 2006. Popisovala situaci, kdy mladiství superborci v honbě za popularitou způsobí v malém městečku jatka. Při jejich akci vylítne do povětří základní škola i s žactvem – což veřejnost poměrně popudí. Takže vláda přijde se zákonem o registraci superhrdinů. Aby se každý nýmand nemohl obléct do barevného kostýmu a jen tak, bez výcviku, začít dělat brajgl. Za zákon se postaví Iron Man, na opačné straně stojí Captain America, který se bojí, že by hrdinové ztratili svobodu a stali se z nich jen vládní podržtaškové.

To vypadalo na zajímavé téma a tvůrci slibovali, že komiks nebude nabízet jen jeden správný pohled, že jen na vás bude, na kterou stranu se postavíte. Kecali. Rychle se ze série stala protibushovská agitka (protože svoboda je to nejvíc a každý, kdo ji chce omezovat, je hajzl), takže všichni oblíbení superhrdinové stáli na straně Captaina a Iron Man shrábl ty, kteří nikoho nezajímali. Jedinou výjimkou byl Spider-Man... který si ale naštěstí taky rychle uvědomil, kde jsou ti hodní a přeběhl.

A teď tenhle epos (jehož hlavním pozitivem bylo, že z Iron Mana udělal zajímavého rozporuplného hrdinu... a nepřímo tak přispěl i k vzniku prvního filmu) máte i ve filmové podobě. Je samozřejmě mnohem komornější. Nemlátí se v něm stovky superhrdinů, všechno se to točí čistě kolem Avengers. A především, je to mnohem lepší.

Základní námět zůstává. Téma odpovědnosti a následků. Ale celé to utkání CA versus IM je už tady mnohem objektivnější. A když se do ideologie začnou míchat i osobní problémy, tak i vyhrocenější.

Ačkoliv film nese jméno Captain America, velký prostor je věnovaný Tonymu Starkovi alias Iron Manovi. Mění se tu z komického hláškaře v dramatickou postavu stiženou svou vlastní odpovědností. I přes ustavičné vtipkování je z něj cítit, jak moc je v hajzlu. A když pak popustí svoje emoce, stojí to za to.

Ale ani ostatní nejsou mimo hru (kromě Hulka a Thora, kteří jsou opravdu mimo hru... možná proto, že s nimi by Občanská válka trvala zhruba pět minut) a každý dostane svou chvíli zazářit a říct svůj názor. Každý z týmu k tomu přistupuje jinak, a když to rozebírají, dávají všechny argumenty smysl.

Což ale neznamená, že film je o tom, jak skupina lidí sedí kolem kulatého stolu a vyměňuje si názory, zatímco kolem pobíhá Michaela Jílková jako veverka se vzteklinou a snaží se burcovat emoce. I když je to dobře napsané, pořád je to především superhrdinský velkofilm. A jelikož má každá strana svou pravdu, je o to drsnější, když se postaví hrdinové proti sobě a začnou do sebe řezat. A když začnou přicházet první oběti.

Něco jako Máte slovo, ale se superschopnostmi.Něco jako Máte slovo, ale se superschopnostmi.|Profimedia.cz

A v bojích opět tvůrci zabodovali. Žádné tupé prohazování baráky. Jsou tu skvěle využívány schopnosti jednotlivých hrdinů a jednotlivé rvačky mají dokonale vyladěnou choreografii. Každý v nich má svou roli a perfektně si přihrávají... což má bohužel ten vedlejší efekt, že každá akční scéna trvá zhruba půl hodiny. Ale jelikož je tu dost postav se zajímavými schopnostmi, je na co se koukat. Dokonce i v podstatě komický štít Captaina Ameriky působí jako děsně cool zbraň. Jediný slabší akční článek je Scarlet Witch, která během většiny bojů stojí s rukama nataženýma před sebe a vyvolává červené blesky. Asi je to dobrá síla, ale v akci to zase tak super nevypadá – zvlášť, když kolem všichni lítají, skáčou a hází náklaďáky.

Je fakt, že film má dvě a půl hodiny, takže ne celou dobu vás dokáže udržet v napětí. Navíc má strukturu špionážního thrilleru, kdy se děj stále přesouvá z místa na místo a vypráví mnoho příběhů (které se až v závěru spojí), takže nemá takový tah. Stejně tak chybí něco totálně omračujícího, co by vám vyrazilo dech.

Černý panter. Černější než Růžový panter.Černý panter. Černější než Růžový panter.|Profimedia.cz

Navíc je tu hodně času věnováno představování postav, které už v zákulisí čekají na svůj vlastní film. Objevuje se tu Black Panther, který sice vypadá překvapivě super, ale stejně mi přijde, že to na sólový film není zase tak zajímavá postava... leda by ten film byl crossover Black Panthera s Pink Pantherem. Ovšem tou nejdůležitější „novou“ postavou je samozřejmě Peter Parker. Ano, přichází Spider-Man! A jakmile se objeví na scéně, okamžitě člověk zapomene na ty poslední nepodarky – tohle je ten pravý přátelský Spider-Man ze sousedství! Tvůrci ho pořádně omladili (ostatně omladili i tetičku May, kterou hraje stále sexy Marisa Tomei). Nový Spider-Man je náctileté ušaté vemeno, které je chvílemi zábavné... a chvílemi na zabití. Prostě přesně takové, jaký má správný Spider-Man být. Jak se mi líbil původní s Tobey Maguierem, tak tenhle má šanci být ještě lepší.

Co to natahovat. Občanská válka sice nepřekonala první Avengery ani druhého Captaina Ameriku, ale to nic nemění na tom, že patří mezi ty nejlepší komiksové filmy. Dokázala, že velký super-akčňák nemusí být nutně blbý a že v něm můžou fungovat postavy a emoce.

A rozhodně nás nechala napnuté a natěšené na další díl tohohle velkolepého filmového seriálu.