Pan Lucas nemá radost, pane Abramsi.

Pan Lucas nemá radost, pane Abramsi. Zdroj: Profimedia.cz

Proto nejsou ty sběratelné figurky zadarmo.
Nebo světelný meč. A podobně.
"Otče, proč jsi nás opustil?"
3
Fotogalerie

George Lucas má solidní problém s novými Star Wars. Prodal jsem to „bílým otrokářům“, říká

Nové pokračování / převyprávění Hvězdných válek s titulem Star Wars: Síla se probouzí sice sbírá samé metály (láme rekordy v návštěvnosti, má příznivé recenze a rok 2015 je i díky nim nejvýdělečnějším rokem v historii amerických biografů), ale najde se i pár lidí, kterým ten film zase tak nevoní. Což by bylo asi celkem jedno, kdyby mezi nimi nebyl i George Lucas.

George Lucas před mnoha lety v jedné dobře známé galaxii Hvězdné války vymyslel. Vytvořil z nich popkulturní fenomén, který pomohl najít smysl života početnému zástupu tápajících fandů, kteří do té doby neměli čemu fandit a místo světelného meče Lukea Skywalkera a blasteru Hana Sola uctvívali různé kytky a stromy a podobné nesmysly. Hvězdné války se ale staly také mašinou na prachy. Konkrétně mašinou na prachy pro George Lucase.

Proto nejsou ty sběratelné figurky zadarmo.Proto nejsou ty sběratelné figurky zadarmo.|Profimedia.cz

A protože prachy vítězí nad lží a nenávistí a pravdou i láskou, George Lucas se nakonec svého nádherného díla (společně s produkční společností Lucasfilm) vzdal. Poté, co odstartoval původní trilogii (díky níž získal skoro božský status, aniž by musel natočit cokoliv dalšího) a po letech se k ní vrátil v trilogii prequelů (která už byla přijata rozporupněji, ale Lucas byl pořád „bůh“), celé tyhle své Star Wars vzal, nacpal je do přepravky a sakum prdum je prodal společnosti Disney. Za čtyři miliardy dolarů. Za tuhle sumu se Lucas rozhodl ztratit kontrolu nad finálním vyústěním díla, které začal tvořit před cirka 40 lety.

Disney nemeškal a s tím, že George Lucas do toho už nemá co mluvit, si vyrobil pokračování Hvězdných válek (konkrétně zatím první díl závěrečné trilogie) po svém. Nyní vychází najevo, že mnohé raněné city nebyly jen pocity a že George Lucas fakt nemá radost z toho, co mu Disney s Hvězdnými válkami provedl. Tady je pár konkrétních bodů, o něž už se Lucas podělil s veřejností:

„Chtěli udělat retro film. To se mi nelíbilo,“ nechal se třeba slyšet. Lucas se už při prodeji smířil s tím, že nad novým příběhem nebude mít kreativní kontrolu – a to přestože už měl KOMPLET VYMYŠLENO, jak celé Hvězdné války dopadnou. U Disneyho mu ale na jeho synopse řekli něco ve smylu „Hm, to má mnoho potenciálu!“ Což znamená – uděláme to úplně jinak. „Tak jsem řekl – oukej, kašlu na to, nechám je, aby si to udělali po svém,“ řekl k tomu později Lucas. Těžko pochopit, jak něco takového tvůrce dobrovolně dopustí, dokud mu nedrží pistoli u hlavy.

Nebo světelný meč. A podobně.Nebo světelný meč. A podobně.|Profimedia.cz

Lucas přitom hrdost tvůrce nikdy nepostrádal: i dnes si pevně stojí za novodobou trilogií epizod I – III, které dali recenzenti pořádnou čočku a u níž se při emocionálních extempóre hlavního antihrdiny nezakuckávali popcornem jen ti nejfanatičtější stoupenci helmy Boby Fetta. „Velmi tvrdě jsem pracoval na tom, aby (tyto filmy) byly naprosto jiné, s novými planetami, s odlišnými kosmickými loděmi, chápete – udělat to úplně nové,“ říká. Takže má logiku, že asi celkem koukal, když viděl poprvé komplet Star Wars: Síla se probouzí režiséra JJ Abramse.

Nová verze Hvězdných válek (pozor,spoilery, pokud vás premiérové šílenství z nějakého nepochopitelného důvodu minulo a nikdo vám ještě nestihl prozradit úplně všechny pointy snímku) totiž nepřichází vůbec s ničím novým; zatímco prequelová trilogie vypadala „jinak“ (v dobrém i ve zlém), ta sequelová jen jede přes kopírák Hvězdné války z roku 1977 - a aby toho nebylo málo, přichází se záporákem, který je ještě víc emo než postpubertální Anakin Skywalker.

"Otče, proč jsi nás opustil?""Otče, proč jsi nás opustil?"|Profimedia.cz

„Všechny ty filmy o Hvězdných válkách... miloval jsem je, vytvořil jsem je, jsem s nimi spojen na velmi intimní úrovni – a prodal jsem je bílým otrokářům, kteří je vzali a...“ Tohle je úryvek z rozhovoru, který nyní Lucas poskytl Charliemu Roseovi. A opravdu je co poslouchat, protože Lucas zde vypráví detaily extempóre, během kterého ztratil nad svým dílem kontrolu za ty čtyři miliardy. Není to poprvé, co si na celý proces Lucas ztěžoval, ale je to poprvé, co to řekl takhle otevřeně.

Jako detailem posedlý tvůrce celého živého, dýchajícího, střílejícího, milujícího a rozpínajícího se vesmíru (který si neodpustil pilovat mnoha digitálními zásahy i mnoho let po premiérách jednotlivých snímků), musel být do hloubi duše raněn, když viděl ve Star Wars: Síla se probouzí to, co šéfredaktor časopisu ABC Zdeněk Ležák popisuje jako „dokonale plochý svět“: hrdiny bez osobností a jakékoliv motivace ve vyprázdněném hvězdněválečném repeté.

Jedinou relevantní otázkou nakonec zůstává, co si chce Lucas za ty čtyři miliardy koupit (možná kosmickou loď, která ho dopraví tak daleko, že tam o nových Star Wars ještě neslyšeli). Prachů měl koneckonců dost i předtím – a to své děcko prodal do „bílého otrokářství“ dobrovolně.