Řidička má ten nejtvrdší chleba na světě.

Řidička má ten nejtvrdší chleba na světě. Zdroj: Profimedia.cz

"Buď od té dobroty a nech pracovat hrdinky, kámo."
"Nech to na mě, kámo."
Nebo snad krotitelky duší?
Prostě on je ona a ona je on, na rozdíl od tohohle obrázku.
4
Fotogalerie

Když muži sotva lezou: Emo Kylo Ren, Krotitelky duchů a další případy, v nichž ženy nahrazují znavené hrdiny

A je to dobře; vždyť kdo se má na ty staré otrapy pořád dívat? Dva snímky v letošním roce definovaly trend, v němž se bude na filmových plátnech pokračovat i v roce 2016. Přitom nejde o nějaký nezávislý experiment, který odzívá publikum na karlovarském festivalu, pár lidí tweetne, že to změní svět, a za půl roku si to koupíte na dévédéčku na Hlavním nádraží za 25 korun.

Řeč také není o (zpravidla) filmech, které by prostě jen představily silnou ženskou hrdinku. Kosmonautka Ripleyová ostatně zabíjela ve vesmíru Vetřelce, ještě když představitelky dnešních „girl power“ rolí tahaly kačera. Stejně tak letošní seriálová Jessica Jones sice je možná nejemancipovanější komiksová hrdinka, jakou jsme zatím v televizním zpracování viděli, ale Xena: Princezna bojovnice bojovala za ženská práva (konkrétně za právo sekat mužům hlavy čakramem) dávno před ní.

"Buď od té dobroty a nech pracovat hrdinky, kámo.""Buď od té dobroty a nech pracovat hrdinky, kámo."|Profimedia.cz

 Trendem, který však teď stojí za pozornost, jsou nové verze (ať už rebooty či sequely) již odvyprávěných, povětšinou filmových příběhů, v nichž ovšem ženy přebírají role, které dosud zastávali muži.

 

1. Šílený Max: Zběsilá cesta

Mluvit se o tom začalo díky spektáklu George Millera. Pokračování filmové trilogie, která světu představila Mela Gibsona (z něhož se o mnoho let později vyklubalo antisemitické, šovinistické, násilnické prase), je fascinující v tolika různých ohledech, že o něm budou psát studenti na FAMU diplomové práce ještě v roce, v němž se ten film odehrává. Jedním z nejpozoruhodnějších rysů nového Šíleného Maxe je ale (kromě toho slepého metalového kytaristy) skutečnost, že v centru vyprávěného příběhu nestojí samotný Šílený Max (v podání Toma Hardyho), ale řidička obludné pancéřované tatrovky Furiosa (kterou hraje Charlize Theronová).

I její mise je veskrze ženská (pozor, následujíspoilery, vyzrazující část děje snímku): dostat na svobodu manželky ohavného krutovládce, který je využívá jen jako objektifikované rodičky svých (v ideálním případě) nezmutovaných potomků (konecspoilerů). Režisér George Miller si ostatně k přípravě filmu přizval Eve Enslerovou, autorku knihy Vagina monology, s níž konzultoval těžká témata znásilnění a přivedení do jiného stavu monstrem, jaké může pro ženu představovat jen muž.

Samotný ikonický hrdina Max je po značnou část filmu jen chrčícím, brumlajícím, divoce gestikulujícím opičákem, postapokalypticky přepálenou karikaturou všech těch vlastností, které „dělají chlapa chlapem“. Testosteronovou mašinou, která se žene pouští s instinktem přežít – aniž by ji moc zajímalo, jak spasit někoho jiného. To v té radioaktivní pustině světa (který přivedli k záhubě evidentně zase jen muži) napadne pouze ženu: Furiosu.

 

2. Star Wars: Síla se probouzí

Tam, kde Šílený Max přepaluje do extrému vlastnosti toho nejdrsnějšího mužství pravěkého střihu, tlačí nová epizoda Hvězdných válek režiséra JJ Abramse na pilu na opačném konci spektra. (Pozor, následujíspoilery, vyzrazující detaily o postavách filmu.) A to konkrétně v postavě hlavního záporáka filmu, který se jmenuje Kylo Ren... a který je na rozdíl od děsivého Dartha Vadera dřívějších dílů jen ukňučenou, psychicky naprosto rozloženou bábovkou, jejímž nejzáporáčtějším rysem jsou záchvaty ubuleného vzteku, který si vybíjí světelným mečem na vybavení místnosti.

"Nech to na mě, kámo.""Nech to na mě, kámo."|Profimedia.cz

Šílený Max je v mnohém karikaturou toho, co v dnešním muži zbývá z neandrtálce. Kylo Ren je karikaturou toho, co z mužů prosáklo do ukřivděného životního stylu „emo“. Tenhle „hlavní záporák“ ve filmu působí tak tristně, že si na jeho nezápornost stěžoval dokonce i Vatikán a jeho emořeči ve filmu už daly vzniknout i fascinujícímu falešnému twitterovému účtu Emo Kylo Ren, ve kterém můžete nahlédnout do jeho černočerné emoduše. Tady je pár jeho výlevů:

 

imperiální pochod si neužiješ, dokud si ho nepustíš na vinylu

 

> *dívá se do zrcadla*

kdy mi můj odraz ukáže, jaký jsem uvnitř?

*nasadí si helmu*

 

> *podává Rey křížovku*

nenech se znejistit, když to chvilku potrvá, středeční křížovky jsou pěkně těž--

*Rey mu podává vyplněnou křížovku*

> *aplikuje černé oční linky*

moji rodiče mi nerozumějí a já je nenávidím

*aplikuje černou helmu*


Zkrátka ;(.

Ústup mužské role ve Star Wars je o to výraznější, že hlavním hrdinou filmu je (stále ještě spoilery, tady jich bude hodně) dívka Rey, která ve filmu stihne profackovat ty největší mužné ikony dřívější trilogie (vesmírný pašerák Han Solo se proti ní jeví takřka jako nesvéprávný staroch, který neumí nastartovat už ani vlastní kosmickou loď, a o aktivní úloze Luka Skywalkera snad radši taktně pomlčíme).

 

3. Stmívání

Tohle už vezmeme raději hopem – je to příliš bolestivé. Autorka knižní (a později filmové) série o třpytících se emoupírech Stephanie Meyerová se vrátila k příběhu Belly a Edwarda a vypráví ho znovu v knížce Life and Death: Twilight Reimagined. Udělala jen jednu změnu naproti originálu: nevinné pozemšťance Belle a upírovi Edwardovi prohodila pohlaví.

Prostě on je ona a ona je on, na rozdíl od tohohle obrázku.Prostě on je ona a ona je on, na rozdíl od tohohle obrázku.|Profimedia.cz

Jakkoli mizivou aktivní úlohu, kterou v originále zastával emoupír, nyní přebírá upírka, a uvzdychanou obětí vlastních citů k třpytícímu se upírskému protějšku je on.

 

4. Krotitelky duchů

Zásadním titulem pro pokračování trendu je pro příští rok nový snímek o Krotitelích duchů. S tím rozdílem, že to budou krotitelky. Nejde ani tak o výsledek příběhových nuancí, jako spíš toho, že muži se k dalšímu dobrodružství od roku 1989, kdy byl natočen druhý a zatím poslední díl Krotitelů duchů, nedokázali dokopat hlavně v reálném hollywoodském světě. Tak si to vzaly do parády holky.

Nebo snad krotitelky duší?Nebo snad krotitelky duší?|Profimedia.cz

 

5. Hledá se Dory

A Nemo už se našel. Takže centrem filmového pokračování bude příští rok jeho kamarádka Dory.

Teď už jen tenhle filmový trend nezaspat. Aby mohl český filmový průmysl bez váhání naskočit do rozjetého vlaku (řízeného paní mašinfírovou), tady má pro inspiraci pár názvů pro zbrusu nové filmy, se kterými dobu stoprocentně nezaspí:

 

Tři veteránky

Rozvod byl jen začátek.

 

Rozpuštěná a vypuštěná

Strastiplný příběh vany.


Je třeba zabít Sekalovou

Příběh pomsty.

 

Návrat idiotky

Je trochu jiná.

 

Spalovačka mrtvolek

Spasím je všecky.“