Snad žádná světová celebrita není v popkultuře tak známá jako právě afroamerická moderátorka a herečka

Snad žádná světová celebrita není v popkultuře tak známá jako právě afroamerická moderátorka a herečka Zdroj: Profimedia

Výjimečná publikace pro přeživší a bojující: Oprah mluví o traumatu, týrání a zneužívání s doktorem Perrym

Málokterou knihu by mělo číst tolik lidí, protože by jim tak mocně zlepšila život a pomohla pochopit vlastní úzkosti, pochybnosti a limity. Tato publikace pojednávající o důsledcích zničeného dětství, a tedy poznamenaného celého života a bohužel i přenesení zhoubného chování a jednání na potomky, by měla přijít do rukou nejen obětem násilí zažitého v dětství a dospívání, ale i jejich rodičům, učitelům, psychologům, sociálním pracovníkům a vůbec všem, kteří chtějí téhle společnosti pomoci být jako celek lepší a zdravější.

Není divu, že se knihy s názvem Co se ti stalo?: Rozhovory o traumatu, psychické odolnosti a uzdravení za rovné dva roky od vydání prodalo ve Spojených státech hodně přes milion výtisků. Její autoři, známá moderátorka Oprah Winfrey a psychiatr a expert na lidský mozek a trauma Bruce D. Perry, čtenáři předkládají zásadní manuál třeba pro zacházení se sebou samotným v momentě, kdy neví, která jeho zasutá negativní vzpomínka na utrpení nebo příkoří zažité v dětství zrovna formuje jeho projevy. Jde o to, že čím mladší člověk trauma zažije, tím hůře to jeho mozek, jeho zdravý vývoj, jeho následné prožívání a chování postihne. Česky knihu právě vydalo nakladatelství Portál v překladu Lindy Bartoškové a navázalo tak na již dříve publikovanou (a dnes už rozebranou) Perryho knihu s názvem Chlapec, kterého chovali jako psa: Příběhy dětí, které překonaly trauma (č. 2016, nyní lze pořídit jako e-kniha). Ta je plná strašných osudů dětí přeživších genocidu, násilí v rodině nebo vraždy jejich nejbližších. Bohužel se smutným kazuistikám nevyhne ani novinka.  

Partnerství dvou bojovníků za stejnou věc  

O Oprah Winfrey je známo, že byla jako dítě do krve mlácena zlou babičkou, že byla sexuálně zneužívána členy rodiny, že se jí matka na čas zřekla a po letech, při neradostném shledání, byla vůči holčičce chladná a necitlivá. Když slavná afroamerická moderátorka, svého času jediná černošská miliardářka světa a podle mnohých druhdy vůbec nejvlivnější žena planety, v jakýchsi úvodech k desítce tematických kapitol (s názvy jako Hledání rovnováhy, Jak nás měli rádi, Posttraumatická moudrost aj.) třísetstránkové knihy zpříma hovoří o svých traumatizujících zážitcích z dětství, nepřekvapí nás to – tyhle otázky ve svém diskusním pořadu Oprah Show otevírala se stovkami podobně poškozených hostí. Co až tak dobře neznáme, jsou odborná vysvětlení, srozumitelné odpovědi, vědci navrhovaná řešení, kontext a analogie.

O ty se v odpovědích na otázky Oprah Winfrey, své dlouholeté dobré známé a bojovnice za stejnou věc, postaral právě specialista na dětské duševní zdraví a neurovědu Bruce Perry. Ten zkoumá už více než tři dekády z mnoha úhlů trauma, psychickou odolnost čili resilienci a uzdravení; zmapoval stovky případů, hovořil s tisíci obětí, o výsledcích výzkumů svých týmů přednášel univerzitním studentům v Severní Americe i Austrálii. Oprah ho během posledních třiceti let opakovaně zvala do studia jako experta na otázky zneužívání dětí, sexuální násilí a obecně traumatické zážitky. Už předchozí kniha doktora Perryho se u nás velmi dobře prodávala, v říjnu 2021 pak byl prostřednictvím on-line připojení hlavním řečníkem diskuse Inspiračního fóra na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. V Reflexu vyjde rozhovor s Brucem Perrym pravděpodobně během června.

HLP i help

Je obdivuhodné, jak dobře kniha vysvětluje složité zákonitosti neurobiologie. Různé modely a vzorce (třeba hierarchické uspořádání lidského mozku – jeho čtyři oblasti a to, k čemu jsou určeny, jejich fungování v závislosti na našem stavu atd.) jsou posléze znovu rozebírány v textu odpovědí, plných konkrétních příkladů a zážitků z Perryho praxe – a samozřejmě Opražina života. Kniha údajně vznikala tak, že si ti dva sedli a nahráli konverzaci o věcech, které je zajímají. Není důvod tomu nevěřit, ačkoli se jistě hodně doplňovalo a redigovalo.

Opražiny otázky a podoteky působí „lidově“, ale zároveň poučeně, jednotliví pacienti se v kapitolách s jinými tématy do příběhu vracejí a pomáhají tak udržet formát knižního rozhovoru pohromadě – jako by byl jejich příběhy, a samozřejmě též příběhem Oprah, sešitý, stmelený. Čtenář dostává do rukou umně utkaný text, v němž se mu dostane emocí i „háelpéček“, jak otřískaní novináři přezdívají ty tolik kýžené „hluboké lidské příběhy“, ale též poučení, definic a teorie z oblasti neurovědy, psychologie, fyziologie či medicíny. A samozřejmě dobrých rad, ovšem velmi nenásilně formulovaných. Formát knižního rozhovoru je pro tento typ obsahu nejvýše vhodný – není každý Malcolm Gladwell nebo Matt Ridley, aby dokázal vědu zpopularizovat eseji.

Individuální resiliencí k společenské odolnosti

Mimochodem, také v českém veřejném prostoru se tématy traumatu, odolnosti a uzdravení zabýváme čím dál častěji. Nedostatek dětských psychiatrů a psychologů či lůžek na příslušných odděleních psychiatrických klinik je sice hojně medializován, ale zatím zdaleka ne vyřešen. Šanci na uzdravení se věnovala také revue Prostor ve svém 118. čísle, jež vyšlo v půli prosince roku 2022; sborník spolusestavila a „kurátorovala“ psychoterapeutka a krizová interventka Daniela Vodáčková a rozpětí textů je náramné, od zdravých porodů přes úmrtí novorozenců a problematiku hospiců včetně těch perinatálních až po „uzdravování“ kulturních institucí, sociálních služeb a univerzit, na nichž studentům a studentkám stále hrozí predátorské chování, šikana nebo sexuální obtěžování… A společenským krizím a celospolečenské odolnosti, resilienci, se v chystané publikaci (vyjde ještě letos v nakladatelství wo-men) věnují také filozofka Alice Koubová s literární dokumentaristkou Barborou Baronovou.

Obálka knihyObálka knihy|Archiv nakladatelství Portál