Zdravko Čolić

Zdravko Čolić Zdroj: Archív

Populární balkánský zpěvák Zdravko Čolić opět míří do Prahy

Po delší době se do Prahy znovu vrací největší pěvecká a hudební hvězda bývalé Jugoslávie – Zdravko Čolić, majitel výjimečného hlasu, hudebník a velký filantrop. Zdravko Čolić, nejoblíbenější popový zpěvák celého Balkánu, vystoupí se svou doprovodnou kapelou v Lucerna Music Baru už tuto neděli 23. 4. Jedná se o čtvrtý koncert v České republice a opět je beznadějně vyprodán.

Zdravko Čolić pochází ze Sarajeva a jeho profesionální dráha začala  v roce 1968, kdy se zúčastnil pěvecké soutěže v Herceg Novi, v níž s písní „Lady Madonna“ obsadil druhé místo. Byl zpěvákem pop-rockových skupin Mladi i Lijepi, Ambasadori a Korni Grupa, od roku 1972 se vydal na sólovou dráhu. V roce 1973 vyhrál Festival Opatija s písní „Gori vatra“, se kterou téhož roku reprezentoval Jugoslávii na Eurovision Song Contest.

Je autorem a interpretem mnoha písní, které se postupně staly proslulými v celé bývalé Jugoslávii a jeho posluchači jsou už třetí generací, která na „Čoleho“ nedá dopustit. Svými koncerty již mnohokrát vyprodal mnohatisícové koncertní haly a fotbalové stadiony po celé Jugoslávii. A i jeho koncerty v dalších zemích jsou vždy vyprodány.

Na svých albech spolupracoval s proslulými balkánskými hudebníky, jako jsou Kornelije Kovač, Goran Bregović a Djordje Balašević. V posledních letech začal Zdravko Čolić komponovat hudbu ke svým písním také sám, zhudebnil řadu známých básní chorvatských a srbských básníků. Jeho alba vycházely vždy v masovém nákladu a hudební novinky jsou netrpělivě očekávány všemi fanoušky. Čolićova hudební kariéra trvá již 40 let, a to bez výrazných přestávek.

Zdravko Čolić v pražském klubu RoxyZdravko Čolić v pražském klubu Roxy|Klapper.cz