Zdeněk Svěrák a prezident Petr Pavel

Zdeněk Svěrák a prezident Petr Pavel Zdroj: Blesk:CNC / Pavel Machan, David Kundrát, Martin Hykl

Katka Žbirková se synem
Udílení cen Anděl
Tomáš Klus s manželkou Tamarou
Udílení cen Anděl: Julián Záhorovský
Katka Žbirková se synem Davidem
8
Fotogalerie

Ceny Anděl za rok 2022: Čtyřikrát pocta Mekymu Žbirkovi, prezident Pavel uvedl do Síně slávy Zdeňka Svěráka

O budoucnosti slavnostních galavečerů, kde se předávají ceny za nejlepší počiny minulého roku, se mudruje na celém světě, Oscary počínaje; jsou dnešní diváci vůbec ještě schopní a ochotní „usledovat“ celý ceremoniál? Čeští hudební Andělé (od roku 1991), přesto zůstávají zásadní součástí naší kultury mimo jiné i proto, aby se jednou za rok všichni, kteří daný umělecký obor spoluvytvářejí, společně sešli. O diváky přímého televizního přenosu jde, a je to tak v pořádku, až v druhé řadě. Podobně tomu bylo i při předávání Cen Anděl Coca-Cola 2022, jejímž moderátorem byl tak možná trošku nelogicky činoherec Kryštof Bartoš, známý jako kriminalista Tomáš Kozák ze seriálu ČT Devadesátky.

Letošní Andělé se konaly v Křižíkově pavilónu B na rozestavěném pražském Výstavišti. S přehledem největší aplaus (několik minut a ve stoje) měl Zdeněk Svěrák, který byl do Síně slávy uveden prezidentem Petrem Pavlem. Ten se objevil tak nečekaně, že překvapil i samotného oslavence. Prezident Pavel ve své předávací řeči vyprávěl, jak se u „mistra Googla“ snažil dopátrat, kolik vlastně Zdeněk Svěrák složil písňových textů, ale „když jsem byl u čísla asi 200, nechal jsem raději toho…“ Odpověď na jeho bádání pak vlastně poskytl sám dojatý Svěrák, když řekl: „Pokud skládáte 10 písniček ročně a vydržíte 30 let, tak je to tady.“ Mluvil také o osudovém setkání s Jaroslavem Uhlířem, který byl do Síně slávy v rámci Cen Anděl uveden loni.

Hodně se tleskalo i Mekymu Žbirkovi, získal 4 ceny in memoriam za album Posledné věci a přebíraly je za něj manželka Katka, syn David (ten na Andělech i vystoupil s písničkou Nejsi sám), nebo zpěvačka Martha. Trochu rozpačitě přijala Cenu za nejlepší skupinu Vypsaná fiXa za album Kusy radosti, výborně jim ale naopak vyšlo vystoupení, kdy ke svému úspěšnému singlu Buvol přidala kapela hit Špinavý záda od Hudby Praha, aby vzdala hold loni zemřelému ikonickému kytaristovi a zpěvákovi Michalovi Ambrožovi. Skromný, stručný a autentický projev měl superúspěšný zpěvák a rapper Calin jako Objev roku, který děkoval kamarádům, kteří s ním pracují už od sedm let a zdůraznil taky, že si nemyslí, že je objevem až loňského roku. Zabodovalo také mladé jihlavské rapové trio 58G se svým City Park. Kategorii Folk vyhrál Robert Křesťan a Druhá tráva (díl druhý), večer zakončila Lenny, vítězka kategorie Sólová interpretka za album Heartbreak Culture. Žádná cena pak nezbyla na nominovanou Rozálii Havelkovou, která ovšem se svým šansonem Morda vystřihla s přehledem nejenergičtější hudební vystoupení večera. 

Večer letošních Andělů, byť mohl být lépe dramaturgicky veden, ubíhal organizačně přesně podle plánu a potvrdil důležitost své existence právě v zachování kontinuity české populární hudby: vždyť čtyřnásobné ocenění zesnulého Žbirky je nejen správné, ale i logické. Podobnou trajektorií mimochodem prošel loni předčasně zesnulý ostravský bard David Stypka, když získal in memoriam tři Ceny Anděl. 

Výsledky

Síň slávy

Zdeněk Svěrák

Album

Miro Žbirka – Posledné veci

Skupina

Vypsaná Fixa – Kusy radosti

Sólová interpretka

Lenny – Heartbreak Culture

Objev

Calin – Popstar

Slovenské album

Miro Žbirka – Posledné veci

Folk

Robert Křesťan & Druhá tráva – Díl druhý

Jazz

Štěpánka Balcarová – Štěstí

Rap

58G – City Park

Skladba

Miro Žbirka (feat. David Žbirka) – Nejsi sám

Sólový interpret

Miro Žbirka – Posledné veci

Videoklip

Lazer Viking – Yr Body (režie J. Walker)

Alternativa a elektronika

Kalle – Under the Black Moss

Klasika

SOČR, Marko Ivanovič – Miloslav Kabeláč: Mysterium času

Rock

Insania – Grrrotesky