Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek.

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Archivní fotky Miroslava Macka.
Archivní fotky Miroslava Macka.
Archivní fotky Miroslava Macka.
Archivní fotky Miroslava Macka.
Archivní fotky Miroslava Macka.
15
Fotogalerie

Zemřel někdejší výrazný politik a jeden ze zakladatelů ODS Miroslav Macek

Jeden ze zakladatelů a dlouholetý místopředseda ODS Miroslav Macek, jehož život se dnes uzavřel ve věku 79 let, byl výraznou osobností této strany, kterou pomáhal zakládat a později ji i otevřeně kritizoval. Politickou kariéru zahájil v Občanském fóru. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl Macek také místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. Byl činný i literárně, psal knihy a překládal z angličtiny, například Shakespearovy sonety. Do povědomí veřejnosti se dostal i pohlavkem, který uštědřil v roce 2006 bývalému ministru zdravotnictví Davidu Rathovi (ČSSD) na sjezdu stomatologické komory. Po odchodu z politiky se živil poradenskou činností.

Po absolvování olomoucké lékařské fakulty Miroslav Macek dlouhá léta pracoval jako zubař, do politiky vstoupil až těsně po listopadu 1989, tedy v pětačtyřiceti letech. Nejprve působil v Občanském fóru, za něž se stal poslancem. Pozdější rozpory v OF, které Macek označil za "kočkopsa", ho přivedly mezi zakladatele ODS. Místopředsedou strany ho poprvé zvolili v dubnu 1991, o rok později ale post neobhájil. Zpět do místopředsednické funkce usedl až v roce 1996 a zůstal v ní až do své rezignace v září 2001. Od září 1996 do června 1997 byl tajemníkem ministra zdravotnictví Jana Stráského.

Mackovo jméno bylo spojováno i s přípravou opoziční smlouvy, kterou po volbách v roce 1998 uzavřely ODS a ČSSD. V tisku se přihlásil k autorství jejího základního textu i názvu. Byl také jedním ze zastánců a realizátorů rozdělení Československa.

Miroslav Macek budil pozornost svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy. Rozruch vyvolal například jeho materiál z podzimu 1997 nazvaný "Věc: Krize důvěry", v němž obvinil vlastní stranu z posedlosti úspěchem a zamlčování problémů. Jeho političtí odpůrci mu zase vyčítali jeho podnikatelské aktivity. Mackovo jméno bylo spojováno zejména s nejasnostmi kolem privatizace Knižního velkoobchodu. On všechna obvinění popíral, a neváhal se kvůli tomu obrátit ani na soud. V červnu 1999 vyhrál spor na ochranu osobnosti, v němž žádal po někdejším předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi omluvu za jeho výrok, že Macek zprivatizoval Knižní velkoobchod díky intervenci některých politických činitelů a privatizaci označil za "jednoznačné tunelování".

Mackovy podnikatelské aktivity jej nakonec přivedly k rezignaci na post místopředsedy ODS. V září 2001 přinesl tisk informaci, že Macek dostal několikamilionovou odměnu za poradenské služby rakouské Erste Bank při privatizaci České spořitelny. Macek nařčení z nezákonného jednání odmítl, přesto se po zveřejnění případu rozhodl z vedení strany odejít.

I po odchodu z politiky zájem médií o Miroslava Macka neustával. A to nejen v souvislosti s vyhraněnými názory, které publikoval na svých internetových stránkách a v Lidových novinách. V květnu 2006 na sebe upozornil fackou, kterou uštědřil tehdejšímu ministru zdravotnictví Davidu Rathovi (ČSSD). Důvodem byl Rathův výrok, který naznačoval, že se Macek oženil pro peníze. Podle rozhodnutí soudu se Macek musel později Rathovi omluvit a zaplatit mu 100.000 korun.

V roce 2019 Macek pro Český rozhlas Plus podle serveru iROZHLAS.cz uvedl, že podle něj západní společnost směřuje k zániku. "Jsem přesvědčen o tom, že se blíží konec. Příznaky jsou zcela typické. Vždy říkám své manželce, že poslední doba před definitivním zánikem byla pokaždé ta nejkrásnější. Hleďme si ji tedy užít,“ uvedl. "Žiji tak, jak jsem byl vychován před tři čtvrtě stoletím, a snažím se žít stále stejně,“ dodal.

Mackovým nejznámějším literárním dílem jsou pokračování Saturnina, původního románu spisovatele Zdeňka Jirotky. Psal i detektivky a překládal z angličtiny. Jeho velkým koníčkem byla zahrada.

Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli. V roce 1967 absolvoval lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor stomatologie. Jako zubní lékař působil na Hornické poliklinice v Ostravě a na zdravotním středisku v Postřelmově. Byl třikrát ženatý, s druhou manželkou, Čechošvýcarkou Janu Blochovou, se rozvedl v roce 2009 po osmiletém manželství. Jeho třetí manželka, Petra Hrochová Macková, byla o 42 let mladší. Z prvního manželství měl syna a dceru.