Rock for People

Rock for People Zdroj: ČTK

Rock for People přiveze mezinárodní scénu. Slipknot, MGK nebo Billy Talent

27. ročník rockového festivalu Rock for People opět slibuje fanouškům nezapomenutelný zážitek. Koná se 8. – 11. června 2023. Jde o jeden z největších a nejstaršíchfestivalů v České republice, který každý rok navštíví více než 25 000 diváků. Během čtyř dnů na několika pódiích vystoupí interpreti z celého světa, zahrnující žánry jako rock, rap-rock, elektronický rock, rap, heavy metal, pop-punk a další. Organizátoři se pyšní největším evropským pódiem „Fat Lady“ a klade důraz na ekologii, měří zanechanou uhlíkovou stopu a třídí až 17 druhů odpadu.

První ročník festivalu se konal v roce 1995 v Českém Brodě s 18 hudebními interprety a zhruba tisícem diváků. Vzhledem k rostoucí oblibě a návštěvnosti se v roce 2007 místo konání přesunulo na letiště v Hradci Králové. Nyní na festivalu vystupují světoví hudebníci  přitahující fanoušky i ze zahraničí.

●     Čtyřdenní základní vstupné 3 790 Kč

●     Čtyřdenní juniorské vstupné 2 490 Kč

●     Čtyřdenní dětské vstupné 1 990 Kč

●     Čtyřdenní ZTP vstupné 1 790 Kč (doprovod ZTP 1 790 Kč)

●     Čtyřdenní seniorské vstupné 1 990 Kč.

●     Jednodenní vstupné 1 990 – 2 190 Kč

Line up a program festivalu Rock for People

Mezi největší taháky festivalu Rock for People patří kapely a interpreti z celého světa. První den vystoupí americká kapela Slipknot. V pátek se diváci mohou těšit na rappera Machine Gun Kelly, Billy Talent, Ashnikko či Hollywood Undead s energickou show. Sobota bude patřit kalifornské skupině Papa Roach, The 1975, X Ambassadors a While She Sleeps. Nedělní finále zpestří britská Muse, Incubus a Nothing but Thieves.

Z českých kapel se představí Vypsaná fiXa, Horkýže Slíže, Tata Bojs, Wohnout, Bratři, Kluci nebo Radosta. Starší věkovou kategorii diváků potěší vystoupení Václava Neckáře & Bacily.

Doprava na festival Rock for People 2023

Vlastní auto

Cesta z Prahy zabere zhruba 1,5 hodiny. Po dálnici D11 vyrazíte na Hradec Králové a asi po 100 km sjedete na silnici číslo 11. Projedete kolem nákupního parku Aupark, přes Gočárovu třídu na obchvat kolem Hradce Králové. Ulicí Jana Černého dorazíte přímo na letiště.

Z Liberce trvá cesta asi 1,5 hodiny. Velkou část cesty pojedete po silnici 35. U čerpací stanice Hejcmanka sjedete na silnici číslo 3255. U hřbitova Neděliště odbočíte na silnici číslo 3252, následně na silnici číslo 3254 a přes ulice Obránců míru, Průmyslovou a Jana Černého na parkoviště festivalu.

Autobusem

Přímý autobus z Prahy do Hradce vás na festival dopraví za hodinu a čtvrt. Přímá linka jede i z Brna, odkud cesta zabere tři hodiny. A rovněž z Liberce jedou do Hradce Králové přímé autobusové spoje, na cestě v nich strávíte asi dvě hodiny. Nástupní stanice v Praze je nádraží Černý most, v Brně je to nádraží Zvonařka a v Liberci Hlavní nádraží. Při cestě autobusem z Českých Budějovic musíte přestoupit v Praze, kde je navíc pravděpodobné, že autobus z Prahy do Hradce Králové pojede z jiného nádraží, než kam dorazíte autobusem z  Českých Budějovic, na cestu byste si tak měli vyhradit nejméně pět hodin.

Vlakem

Do Hradce Králové se pohodlně dostanete vlakem. Z Prahy jezdí přímé spoje nebo spoje s jedním přestupem v Pardubicích, obě varianty trvají zhruba hodinu a půl. Při cestě z Brna a Ostravy je nutný přestup v Pardubicích, z Brna trvá cesta asi 2,5 hodiny a z Ostravy 3 hodiny. Z Liberce jezdí několik přímých spojů denně, cesta trvá asi 2,5 hodiny. Vlakové spojení z Českých Budějovic zahrnuje přestup v Praze a případně druhý v Pardubicích, cesta trvá 3,5 až 4 hodiny.

Z vlakového nádraží v Hradci Králové je k dispozici autobus č. 15, který vás zaveze k zastávce Letiště blízko festivalového areálu. Během festivalu bude také přistavován speciální festivalový shuttle autobus. Cesta trvá asi 15 minut a vzdálenost je 5 km.

Ubytování na festivalu Rock for People 2023

Ubytování v areálu

Možnost ubytování přímo v areálu zahrnuje vlastní stany, karavany nebo předem postavené luxusní stany. Ceny se pohybují od necelé tisícovky za osobu ve vlastním stanu až po luxusní glampingové stany za téměř 18 tisíc. Parkoviště pro karavany a obytná auta jsou také k dispozici.

Ubytování v hotelu či penzionu

Pokud preferujete pohodlí hotelu nebo penzionu s postelí a vlastní sprchou, mějte na paměti, že v Hradci Králové jsou tyto možnosti rychle vyprodané. V současnosti je nejbližší dostupné ubytování v Pardubicích, 20 minut cesty hromadnou dopravou. Ceny za pokoj během festivalu začínají na přibližně 3 000 Kč.

Poslední vlak z hlavního nádraží v Hradci Králové jede v 0:26, nebo poslední autobus z terminálu hromadné dopravy v 1:30. Poté následuje tříhodinová odmlka v dopravě.

Pokud se vám podaří najít ubytování v hotelu nebo penzionu, můžete využít kyvadlovou autobusovou dopravu z festivalu do centra města. V minulých ročnících jezdily kyvadlové autobusy ještě krátce po 1:00. Pěší cesta zabere necelou hodinu.