Video placeholde
Záběry z dokumentárního seriálu Age of Samurai: Battle for Japan
Záběry z dokumentárního seriálu Age of Samurai: Battle for Japan
Záběry z dokumentárního seriálu Age of Samurai: Battle for Japan
Záběry z dokumentárního seriálu Age of Samurai: Battle for Japan
Záběry z dokumentárního seriálu Age of Samurai: Battle for Japan
15
Fotogalerie

Český samuraj hodnotí seriál Age of Samurai: Strašný vizuál a plno nesmyslů, z postav jsou karikatury

Na konci února se na Netflixu objevil velmi zajímavě vypadající seriál s názvem Age of Samurai: Battle for Japan. Dokumentární série lákala na zmapovaní japonského období tzv. válčících států ve stylu Hry o trůny. Ke spolupráci byli přizváni i špičkoví historici z USA a Japonska, kteří se tomuto období věnují. Nechali jsme proto seriál zhlédnout i Jakuba Zemana, českého odborníka na středověké Japonsko. A hned trailer mu napověděl, že tady něco hodně nehraje. Podívejte se na náš velký rozbor ve videu v úvodu článku.

Za dokumentárním seriálem Age of Samurai: Battle for Japan stojí kanadská produkce Cream. V celkem šesti dílech renomovaní historici popisují události ve středověkém Japonsku na přelomu 16. století. To vše dokreslují velice drsné a krvavé akční scény a právě v nich je kámen úrazu. „Celé to na mě působí velice low-costově. Zřejmě nebyl na akční scény dostatek finančních prostředků. Významní páni vypadají v ilustračních záběrech jako horští bandité, nesedí účesy, zbroje ani zbraně. A z čeho mi opravdu vypadávají plomby ze zubů, to je pak nadužívání evropských barokních svícnů v každé druhé scéně. Působí to asi hezky na kameru, ale je to samozřejmě nesmysl,“ hodnotí první dojem Jakub Zeman.

Jak jednotlivé díly seriálu ubíhají, tak vám dojde, že výpovědi historiků jsou osekány na naprosté banality. Většinou pronesou jen něco ve stylu, že to byla opravdu veliká a opravdu zásadní bitva pro dějiny Japonska. Přídavnými jmény se tu nešetří, všechno je „bezprecedentně brutální a neuvěřitelně krvavé“. Seriál se v ilustračních záběrech opravdu snaží napodobit Hru o trůny. Dočkáme se jedné (ale zase velice decentní) sexuální scény, každou chvíli se tam někomu stíná hlava a několikrát dokonce uvidíme setnutou hlavu v detailu.

„Z postav se tam dělají až karikatury. Rozhodně nebyly takto černobílé. I když se v některých případech jednalo o chladné sociopaty, neznamenalo to, že tito lidé jen pobíhali s mečem na rameni po okolí nebo pili saké, jak je ukázáno v seriálu, ale byli to i velmi schopní vládci a stratégové. U jiných postav jsou zase informace zavádějící nebo přímo chybné. Je dobře, že se tak zajímavé historické epoše dostalo seriálového ztvárnění, ale potenciál rozhodně nebyl využit. Je to zkrátka velká škoda,“ dodává Jakub Zeman.

V našem povídání ale jen nekritizujeme. Pár věcí se seriálu povedlo, třeba co se týče použití palných zbraní v Japonsku či část vykreslení tzv. Ninjů z Igy. Co Jakub Zeman říká na choreografii bojových scén? Jak se podařilo ztvárnit rituální sebevraždu seppuku? A co se mu nelíbilo na samurajských brněních? Nejen to zjistíte ve videu v úvodu článku.