Video placeholde
Jakub Zeman
Jakub Zeman
Jakub Zeman
Jakub Zeman
Jakub Zeman
14
Fotogalerie

Poslední samuraj vs. realita: Samuraje nerozstřílel kulomet, zánik si přivodili sami pro slávu Japonska, říká expert

U široké veřejnosti patří mezi jeden z nejoblíbenějších filmů s japonskou tématikou. Snímek Poslední samuraj s Tomem Cruisem v hlavní roli míchá skvěle prvky hollywoodských akčních filmů s těmi nejrozšířenějšími mýty a legendami o japonských válečnících. Co ale na takový film říká skutečný odborník na Japonsko, jeho historii a především samuraje? Podívejte se na video!

S odborníkem na Japonsko Jakubem Zemanem jsme v minulosti natočili velice úspěšné video, ve kterém hodnotí historickou věrnost videohry Ghost of Tsushima. Vzhledem k nebývalému ohlasu jsme se s ním sešli znovu a téměř dvě hodiny si povídali o samurajích. Zatímco ve videu v úvodu článku najdete výstřižek, který se věnuje filmu Poslední samuraj, níže najdete celý záznam.

Vznik, vývoj a zánik samurajů. Historie zbraní, brnění i boje japonských válečníků:

Video placeholde
Reflex podcast: Mistr bojových umění a japanolog Jakub Zeman • Reflex.cz

V rozhovoru například zjistíte, jak vypadaly ženy samurajky a že jedna z nich dokázala zabít sedm mužských protivníků v plné zbroji. Uvidíte, zda se dá zastavit šíp mečem, a dozvíte se, jak vypadaly samurajské pohřby. Představíme si samuraje černé pleti a rozkryjeme, že vrhací zbraně, které ve filmech vidíte u nindžů, byly ve skutečnosti také samurajskou záležitostí.