Video placeholde
Vzácný japonský císařský meč
Vzácný japonský císařský meč
Vzácný japonský císařský meč
Vzácný japonský císařský meč
Vzácný japonský císařský meč
11
Fotogalerie

Nejvzácnější sečná zbraň v Česku: Japonský císařský meč má hodnotu několika milionů. Jak se sem dostal?

Za normálních okolností byste tento unikát našli na výstavě Kouzlo sběratelství v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. To je ale kvůli covidu zavřené, a tak jsme získali unikátní příležitost vidět japonský císařský meč na vlastní oči. K nám do redakce ho s laskavým svolením muzea přivezl odborník na Japonsko a kurátor výstavy Jakub Zeman, se kterým jsme k této zbrani natočili půlhodinové povídání. Vše najdete ve videu v úvodu článku.

Japonský císařský meč itomaki no tači s čepelí z konce 13. století zhotovenou legendárním mečířem Rai Kunitošim je opravdová vzácnost. Jeho cena je prakticky nevyčíslitelná, a pokud bychom se o to pokoušeli, vyšplhala by se do milionů korun. V každém ohledu se jedná o mistrovskou práci a je velkou záhadou, jak se takový meč mohl dostat do Česka.

Jako nejpravděpodobnější vidí Jakub Zeman teorii, že jej na své návštěvě asijských ostrovů obdržel přímo od císaře rakouský arcivévoda František Ferdinand d'Este. Ten se vydal v roce 1892 na cestu kolem světa. A zřejmě na japonského císaře udělal dobrý dojem. Na světě existují totiž tři obdobné císařské meče, kromě toho „našeho“ získal jeden britský velvyslanec v Japonsku Sir Claude MacDonald a ten druhý nikdo menší než americký prezident Theodore Roosevelt. Nutno podotknout, že meč pro arcivévodu Ferdinanda měl zdaleka nejlepší čepel.

Kromě toho naše povídání ve videu výše zahrnuje i ceremoniální dvorský meč kazaridači, který u sebe nosil přímo některý z členů japonské císařské rodiny. O obou kouscích jsme si povídali s expertem Jakubem Zemanem, který v minulosti hodnotil samurajskou hru Ghost of Tsushima a s nímž  jsme ve dvouhodinovém speciálu probrali historii, zbraně a zbroj samurajů.

Co na japonské císařské meče říkáte? Líbí se vám období starého Japonska a naše podcasty s Jakubem Zemanem? Dejte nám vědět do diskuze!