Cena Muriel letos byla udělena 24. únoraa

Cena Muriel letos byla udělena 24. únoraa Zdroj: Archiv Cen Muriel

Návrat Krále Šumavy #03: Opona se zatahuje
Obálka Bez vlasů
Obálka komiksu Singl
Kreslířka a animátorka Kateřina Čupová představuje Čapkův text ve svěžím pojetí, určeném o sto let mladšímu publiku
Obálka komiksu K. Čupové podle předlohy K. Čapka
18
Fotogalerie

Inťouši rozdali komiksové ceny. Muriel je letos bez vlasů a Mourrison spokojeně vrní

Stalo se už tradicí, že rozdání českých komiksových cen rozvíří diskusi mezi dvěma tábory komiksových fandů: levicovými inťouši a nadšenými konzumenty. Takový postoj ovšem na jevišti světa není ničím novým. Vysoké a nízké, to jsou kritéria, která známe pěkných pár tisíc let. Spojovat je s komiksem je trochu úsměvné, ale ceny Muriel opět daly jasně najevo, že nějaká obyčejná zábava porotu prostě nezajímá.

To se ukazuje už u hlavní kategorie – komiksem roku se stal projekt Bez vlasů Terezy Drahoňovské a Štěpánky Jislové. Tereza Drahoňovská ve své scenáristické prvotině kopíruje zahraniční trendy snahou o hlubokou osobní výpověď. Ke katarzi zde sice dochází jen tak napůl, mezi řečí, ale situaci zachraňuje Štěpánka Jislová, která skutečně umí vyprávět obrazem a umně látá díry ve scénáři svou kresbou.

Příliš mnoho překvápek

Proti osobní výpovědi zkrátka vzhledem k současným trendům nemohl uspět závěrečný díl trilogie Král Šumavy ani scenáristicky o dost zvládnutější Rváčov (který si logicky odnesl alespoň cenu za nejlepší scénář). Překvapivá je i Muriel za nejlepší kresbu: že ji získá Jiří Franta za svůj komiksový debut Singl, čekal málokdo. Ovšem vzhledem k tomu, že na počátku loňského roku zapůsobil Singl na české komiksové scéně jako zjevení, je dobře, že neodešel s prázdnou.

Ve stejném duchu jako u hlavní kategorie pokračujeme i v nejlepším překladovém komiksu. Jedno obyčejný léto získalo řadu ocenění v zahraničí, v USA působí silně kontroverzně, ale v našich podmínkách jde v zásadě o bezzubou atmosférickou hříčku s půvabnou kresbou. Brubakerova Zatmívačka, skvěle vybudovaný noirový příběh popisující Hollywood 50. let, jedna z nejlepších věcí, jaké autor napsal, zkrátka neměla šanci, stejně jako Nicolas de Crécy se svým komiksem Visa Transit.

Kateřina Čupová, vycházející hvězda

Suverénně ovšem cenu získává Michala Marková za převod komiksových stripů Divná planeta. Jde o skutečně divnou záležitost, ve které popisuje autor Nathan W. Pyle život mimozemšťanů na naší Zemi. Jistě, není to humor pro každého, ale překlad je výtečný.

V kategorii Krátký komiks si cenu odnesla kreslířka Kateřina Čupová a scenárista Marek Steininger za příběh Druhý břeh ze skautské komiksové antologie Odvaha je volba. Pro Kateřinu Čupovou je ocenění alespoň malou náplastí na neproměněnou nominaci za nejlepší kresbu adaptace Čapkovy klasiky R. U. R.

Nejlepším komiksem pro děti je letos Morgavsa a Morgana výtvarníka Petra Kopla, který vychází ve Čtyřlístku. Oceněná je ale souborná publikace nakladatelství Grada s podtitulem Princezna čarodějka. Porota má pravdu, že Koplův komiks patří dlouhodobě k tomu nejlepšímu, co u nás pro děti vychází.

Odměna za vytrvalost

Nejlepší komiksovým stripem je letos Mourrison, kocour z časopisu ABC, který slaví už dvacáté narozeniny. Cena je tedy Lukáši Fibrichovi odměnou nejen za vtipné nápady, ale také za vytrvalost. A s vytrvalostí souvisí i uvedení do Síně slávy, kam se letos dostali zakladatelé nakladatelství Mot. To sice ukončilo činnost, ale ve své době bylo v našich podmínkách naprostým zjevením. Ivan Steble a Jakub Němeček jsou volbou zcela logickou.

Cenu za přínos českému komiksu získávají Tomáš Kučerovský a Tomáš Prokůpek, kteří v roce 2000 založili komiksový magazín Aargh!, na jehož stránkách se za uplynulých dvacet let objevilo snad každé české zásadní jméno spojené s tvorbou komiksů.