Obálka komiksu Singl

Obálka komiksu Singl Zdroj: Archiv nakladatelství Labyrint

Co to znamená, být singl v době, kdy všichni kolem zakládají rodiny? Je to štěstí, nebo prokletí?
Existenciální komiksové album nás zavádí do světa pražského třicátníka, který zrovna přišel o dlouhodobou přítelkyni.
Mnoho dalších obrazů, které se hrdinovi objevují v hlavě jako vzpomínky při očistné plavbě arktickým mořem
Singl je zkrátka jako ledovec, který čeká, až do něj narazí osudový Titanic
Co dělat? Vzpomínat na minulost, hledat sám sebe, snažit se redefinovat svou existenci? Mnoho otázek, málo odpovědí.
8
Fotogalerie

Nejlepší český komiks loňského roku vyšel v lednu. Být Singl v komiksu Jiřího Franty není tak zlé

Loňský rok byl na české kvalitní původní komiksy poněkud skoupý – situaci zachraňovalo doslova jediné nakladatelství, a to Labyrint. Nikkarinova pubertální Super Spellword Sága, druhý díl Návratu krále Šumavy, a teď, pozdě, ale s vročením 2019, vychází tamtéž komiks Singl Jiřího Franty.

Trojnásobný finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého Jiří Franta s komiksem doposud pouze koketoval, takže uvedení dvousetstránkového vyzrálého alba Singl působí poměrně nečekaně. Naposledy se o autorovi více mluvilo v souvislosti s dětskou knížkou Proč obrazy nepotřebují názvy (2014), za niž získal spolu s Ondřejem Horákem Magnesii Literu i Zlatou stuhu.

Zábavné prázdniny ve Věčném městě

Ryze komiksovou tvorbu Rafana Jiřího Franty jsme dosud znali pouze z komiksových novin Kix. Nyní se představuje s knihou atraktivního názvu slibujícího náhled na problematiku celé jedné generace, anotace věští existenciální podívanou… Naštěstí v zásadě nedojde ani na jedno. Jiří Franta podává výpověď nikoli generační, ale jednoho konkrétního týpka po třicítce, se kterým se po sms rozejde přítelkyně – den před společným odletem do Říma. Hrdina nezaváhá, vezme s sebou kamaráda. Následují zábavné prázdniny ve Věčném městě s akcentem na alkohol, fotbal a sex. Možná by mohly být zvěčněny úsporněji, ale Frantův smysl pro humor zvládne překonat i jeho obsedantní potřebu nakreslit úplně všechny budovy.

Jak kreslit komiks >>>

Jsou Pražák a Ostravačka kompatibilní?

Další významnou epizodou je zápas Bohemky s Baníkem v Ďolíčku. Protagonista je fanoušek, nikoli chuligán, takže na zápasy chodí poctivě, jen na bitkaření je příliš velký intelektuál. A právě proto jej po zápase musí zachránit fanynka Baníku, která opět vnese do jeho života ženský element. Čili komiks není o fázi singl, ale o té předcházející. Náš hrdina s výrazným obočím musí vyřešit otázku, zda jsou Pražák a Ostravačka kompatibilní živočišné druhy. Jde o zjišťování zábavné, divoké a bolestné. Komiks se i přes pomalejší tempo povedl.