Dvě hvězdy pátečního začátku Comic-Conu: autor Oprásků jaz a spisovatel Ben Aaronovitch, jenž kromě románů o Dr. Who napsal několik bestsellerových městských fantasy

Dvě hvězdy pátečního začátku Comic-Conu: autor Oprásků jaz a spisovatel Ben Aaronovitch, jenž kromě románů o Dr. Who napsal několik bestsellerových městských fantasy Zdroj: Richard Klíčník

Zatím poslední jazovo na papíře vydané dílo - opráskový kalendář pro tento rok
Momentka z právě probíhajícího pražského Comic-Conu, třídenního festivalu věnovaného videohrám a stolním hrám, filmům a seriálům, anime a komiksu, knihám a obrazům a kostýmům
Obálka Článku II., ověnčeného hned třemi cenami Muriel
3
Fotogalerie

Vítězové komiksových cen Muriel byli letos poměrně jednoznační. A pražský Comic-Con v plném proudu

Ceny České akademie komiksu Muriel znají vítěze. Zatímco za rok 2018 šlo o dramatické sázení se, který z českých komiksů vyhraje, rok 2019 byl na kvalitní české komiksové novinky poměrně skoupý. Vítěz tak byl poměrně jasnou volbou.

Článek II. z brněnského nakladatelství Druhé město vyšel těsně před Vánoci a jeho recenze se dočkáte záhy. Jde o příběh Vladimíra Petřeka, kaplana pravoslavného chrámu v pražské Resslově ulici, který skrýval tamtéž účastníky operace Anthropoid.

3 ceny

Černobílý komiks zaujme nejen tématem, ale také suverénní kresbou Jána Lastomírského, který dlouhá léta přispívá do nejrůznějších antologií, ale na samostatný větší komiks si troufl až nyní. Scénář napsal letos mimořádně plodný Jiří Šimáček, který žil ve Francii, kde měl zřejmě dost příležitostí k setkávání s kvalitním komiksovým médiem, tudíž jeho první scénář mohl hned získat prestižní cenu Muriel za nejlepší scénář. Další dvě sošky si Článek II. odnesl za Nejlepší komiksovou knihu a získal také cenu České akademie komiksu.

Stripem roku Opráski

Nepřekvapivá je také cena za nejlepší komiksový strip, kterou získaly Opráski. Ty se – i přes neustálou bolest v oku milovníků správné češtiny – stávají národním pokladem internetového věku, protože jejich kvalita je konstantní a autorův smysl pro humor konvenuje širokému publiku.

Nejlepším dětským komiksem je Tajemná krabička Petra Čecha, který si za dlouhá léta vytvořil značné publikum, a jeho vždy kvalitní a zajímavé autorské počiny patří k tomu nejlepšímu, co se u nás objevuje. Přiznejme si, že komiksová nabídka pro děti je u nás stále více než chudá.

Pocta dvěma velikánům

Dostáváme se ke komiksu překladovému. Obě zahraniční kategorie (tedy překladový komiks a nejlepší překlad) získala klasika Osamu Tezuky, dvoudílná Zpráva pro Adolfa, kterou vydalo nakladatelství Crew v překladu Anny Křivánkové. Ke stěžejnímu dílu japonského komiksu lze dodat snad jen to, že získává ceny i třicet let po autorově smrti.

Do síně slávy byl tentokrát uveden Ivo Pechar (1938), kterého známe zejména díky komiksu Stopař a Goro, ochránce makaků.

Opulentní Comic-Con

Ceny Muriel byly uděleny den před zahájením Comic-Conu Prague, což je zcela nová akce usilující přiblížit fanouškům atmosféru zahraničních setkání přátel komiksu. Festival se setkává s enormním zájmem publika, a bylo by tedy jen logické, aby byl příští ročník Muriel vyhlášen právě zde, na akci, na které můžete potkat třeba slavného komiksového scenáristu Briana Azzarella a celou řadu špiček české komiksové scény.

Muriel by podobná akce zcela jistě pomohla v propagaci ve zdejší komiksové komunitě, která vyhlašování výročních cen stále poněkud pomíjí. Hlavní ale je, že se komiksová scéna rozrůstá a právě v únoru je na ní více než živo.